coronavirus

La proposta del portal enoturista.cat
La proposta del portal enoturista.cat | enoturista.cat

El vi més ‘viral’: el coronavirus desperta enginyoses iniciatives en el món del vi català

Tancades les portes del món del vi, Ramon Francàs analitza algunes de les iniciatives per pal·liar la greu crisi sanitària.

Prediccions de consum passada la pandèmia del COVID19: «Hi ha llum al final del túnel»

| 19/03/2020 a les 07:29h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Opinió, coronavirus
Un cop la pandèmia ha obligat a abaixar la persiana enoturística al món del vi, ara se succeeixen diverses iniciatives arran d’aquesta greu crisi sanitària, algunes de prou enginyoses.

N’hi ha per a tots els gustos, fins i tot alguna que ha aixecat reaccions de desaprovació en un moment especialment sensible. La por, però, també s’ha instal·lat de ple en el món del vi català i alguns cellers ja han començat a fer retallades o a paralitzar projectes i iniciatives mentre les vinyes ja broten o estan plorant.

L’elaborador de vins del Penedès Ignasi Seguí, de Vinyes Singulars, ha exposat a les xarxes que n’està “fart de la ràdio, del coronavirus, del pessimisme i de missatges de restaurants tancats”. Això l’ha portat a decidir-se per sortejar un lot dels seus vins entre els qui li enviïn missatges positius i motivadors a Instagram (i l’etiquetin, és clar). Afirma Seguí que “necessito missatges positius i vull ajudar-vos a ser positius”.

També hi ha d’altres cellers, com Vinyes Domènech de la DO Montsant, que han animat els seus seguidors a etiquetar els moments compartits amb els seus vins. La DO Empordà també ha proposat un ‘Repte de la setmana’: “comparteix els vins de l'Empordà que tastis/beguis aquests dies i etiqueta'ns!”.

D’altra banda, la DO Catalunya ofereix trucs senzills i consells sobre vi a les xarxes per poder posar en pràctica a casa.
Un altre celler del Penedès, Txitxarel·lo de Cal Virgili, s’ha volgut fer el graciós amb “un kit de mesures infal·libles per combatre el cony de coronavirus” i una agenda diària. Afirmen els bessons Virgili que “sabem que això de confinar-se és molt dur i es fot llarg i insuportable, però com diu el savi: val més quedar-se a casa confinat que sortir al carrer i acabar cardat. Cuideu-vos!”. Aconsellen passar la quarantena al llit: “i a cardar, que són dos dies!”. També han aprofitat per promocionar la seva ratafia afirmant, literalment, que és “el putu antídot”. Així mateix, manifesten: “arriba l’apocalipsi i a l’hora de fer la compra cal prioritzar. Fills de la nit, carregueu Hòsties i salveu-vos”.
 

Txitxarel·lo de Cal Virgili


Perquè el confinament “no sigui un avorriment”, des del Most Festival ofereixen portar fins a casa el cinema del vi. Cada dia proposen un dels treballs que han marcat els 9 anys de trajectòria del Most Festival, que el novembre d’aquest any celebrarà el seu desè aniversari. Fins i tot la fotògrafa que més i millor ha captat la vinya penedesenca, Maria Rosa Ferré, s’ha adaptat a la nova situació i, donat que no pot sortir a fer més fotografies pel confinament més enllà de la finestra de casa seva, ha decidit publicar imatges d’arxiu aquests dies. Això sí, diu que procurarà “que siguin coincidents amb l’època”. I Bodegas Sumarroca ha optat per recomanar lectures víniques des de les xarxes socials.

 

Meritxell Falgueras. Foto: Nonna Arruga


Per la seva banda, la sommelier i comunicadora barcelonina Meritxell Falgueras ha hagut de presentar via Live d’Instagram el seu darrer llibre. Ho va fer ahir a les 20.10 hores, un cop acabat l’aplaudiment als sanitaris i la resta de personal que treballa en plena crisi pel Covid-19.

Es tracta de ‘#ConVinoConTodo: El vino con sentido’, un llibre d’Oberon Libros (Grupo Anaya) que s’ofereix a un preu de 21,95 €. (en paper). Falgueras, que ha hagut de suspendre la gira de presentació d’un llibre que compta amb fotografies de Nonna Arruga i infografies de Jordi Català, anima en aquesta obra a “aprendre de manera divertida no només l'ABC del vi, sinó fins a la Z que trobaràs al Viccionari del vi perquè, després de fer un espurnejant recorregut per tots els sentits (els cinc més el de la intuïció), puguis gaudir del vi amb soltesa i sense complexos”. Hi ofereix “pràctiques, tastos, reptes i consells, molta història, més actualitat i un pessic d'humor”.
 

La proposta del portal enoturista.cat. Foto: Enoturista.cat


I els autors del portal Enoturista diuen que “si necessites un descans de l'actualitat, pots fer una ullada a la nostra selecció de pel·lícules relacionades amb el vi i l'enoturisme”. Han fet una selecció especial de films i cançons inspiradores que parlen de vi. Afirmen que “et pot venir bé per dies de quarantena i de quedar-se a casa”.

Hi ha cellers, com ara Raventós i Blanc, que han apostat pel repartiment a domicili per intentar contrarestar la davallada de vendes. Des d’aquest celler sadurninenc s’ha comunicat que “a causa de la situació actual entenem les noves necessitats dels nostres clients i amics. Per aquest motiu, ens agradaria oferir-vos la possibilitat d'un repartiment a domicili particular d'una col·lecció de tres caixes de 6 ampolles”.
 

Així mateix, hi ha cellers que, en aquests dies de confinament, han habilitat els enviaments gratuïts sense comanda mínima. És el cas d’altres elaboradors, com Celler La Botera de la DO Terra Alta, també han recordat que es poden adquirir els seus productes a la seva botiga online, el mateix que ha fet la distribuïdora Cuvée 3000 de Joan València o el marketplace Uvinum.

L’Enoteca Divins de Manresa ha decidit reobrir al públic avui dijous, aprofitant el Dia del Pare, “amb estrictes normes de prevenció i higiene”. Proposen encarregar la comanda a través del correu electrònic, un telèfon o a través del Whatsap i i no haver de baixar del cotxe. Els ports són gratuïts per comandes superiors als 75 euros. El Celler de Gelida de Sants de Barcelona també ven online, i per a comandes superiors als 50 euros (IVA inclòs) fa els enviaments gratuïts. 

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.