CORONAVIRUS

El món del vi tanca portes pel coronavirus

Se succeeixen les cancel·lacions de visites, centres tancats i actes ajornats per tota la geografia vitivinícola catalana

​El coronavirus trastorna els cellers

| 13/03/2020 a les 18:26h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Actualitat, coronavirus
Imatge il·lustrativa
Seguint els consells de la Generalitat, ja hi ha força cellers, com Vall Llach del Priorat, que ha decidit tancar les seves portes a les visites a causa de les mesures preventives adoptades per intentar contenir la crisi del coronavirus. Des d'aquest celler de prestigi de Porrera es diu que "per la importància que té per nosaltres la salut dels que ens visiteu però també dels treballadors del celler i la població de Porrera hem decidit cancel·lar totes les visites durant els pròxims dos mesos".

L'Ajuntament de Tiana ha comunicat el matí d’aquest divendres al celler Alta Alella l'obligació de cancel·lar totes les visites atenent a la situació d'emergència sanitària, segons ha informat el seu propietari, Josep Maria Pujol-Busquets. A Gramona han vist com s’anul·lava la visita d’unes 400 persones de tot el món des de fa dues setmanes i tota la setmana que ve, segons el vicepresident del celler sadurninenc, Xavier Gramona. A les sadurninenques caves Vilarnau també han decidit suspendre totes les visites fins a final d’aquest mes de març.
 

Les activitats enoturístiques de Llopart tanquen, com a mínim, fins el pròxim 27 de març. Foto: Llopart


El celler penedesenc Llopart comenta que "​van començar les cancel·lacions de grups corporatius internacionals, després van venir els nacionals, seguidament van ser els turistes vacacionals internacionals i estem acabant amb la cancel·lació dels visitants locals". Veient la situació i les indicacions de l'administració tant catalana com estatal, finalment han decidit suspendre totes les activitats fins al 27 de març.

Un dels cellers més visitats de Catalunya, Oller del Mas de Manresa, i que inicialment havia decidit no tancar tot i reconèixer que “les visites havien baixat  notablement”, tanca portes finalment i així ho ha comunicat en una piulada.
 
Aquest cap de setmana al Centre de Visites de Família Torres de Pacs del Penedès volien complir amb els compromisos de visites, mantenint totes les mesures de seguretat, com ara respectar les distàncies o desinfectar els espais. Finalment, però, la tarda d’aquest divendres han decidit cancel·lar totes les visites “fins a nou avís”, i fins i tot han tancat la seva botiga. El grup Roqueta Origen també ha cancel·lat totes les visites previstes per als propers 15 dies als seus cellers Abadal (Pla de Bages) i LaFou (Terra Alta).

Per la seva banda, als cellers del grup Tomàs Cusiné (DO Costers del Segre i Conca de Barberà) han patit moltes anul·lacions en els darrers dies. De fet, dos terços de les que tenien concertades han estat cancel·lades. No agafaran cap més visita com a mínim durant els propers 15 dies als cellers Cérvoles, Tomás Cusiné, Castell del Remei i Cara Nord. Han vist, a més, com es cancel·laven fins a 200 dinars al seu restaurant del Castell del Remei en els darrers dies. En canvi, el seu hotel Vilosell Wine Hotel es manté obert. Al grup Tomàs Cusiné han avançat compres i subministraments per als propers quatre mesos, segons el seu director general, Xavier Cepero.

D’acord amb l’activació del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT), i seguint les noves mesures adoptades pel Govern de la Generalitat per evitar la propagació del coronavirus, la DO Conca de Barberà ha decidit posposar la jornada professional ‘CONCArim’ Barcelona prevista pel dilluns 23 de març a l’espai Casa Capell de Barcelona. La DO Conca de Barberà ha manifestat que té “la responsabilitat de vetllar per tots i totes i agraeix la seva comprensió”. Esperen que “tot passi ràpid i ens trobem ben aviat tot CONCArint Barcelona de nou”. També la Passarel·la Vinícola Penedès 2020, el showroom dels cellers de la DO Penedès, que s'havia de celebrar el proper dilluns 23 de març al Museu Marítim (Drassanes Reials) de Barcelona, ha quedat suspesa seguint les recomanacions de la Generalitat a partir de la situació provocada pel Coronavirus COVID-19.

Aquests no són els únics actes del món del vi que s’han suspès o ajornat. Família Torres ha decidit aquesta mateixa setmana posposar els actes programats per al 21 i 22 de maig per celebrar el seu 50è aniversari a Vilafranca del Penedès. El director general de la companyia, Miquel Torres Maczassek, afirma que “l’evolució impredictible del Coronavirus al món ens ha obligat a prendre aquesta decisió. Aplaçarem la celebració fins al proper any 2021”. En breu comunicaran les noves dates. Afegeix que “la meva família i jo lamentem profundament qualsevol inconvenient que aquesta decisió pugui causar, però creiem que cap aniversari és tan important com el benestar dels nostres amics”. També al celler Torre del Veguer de Sant Pere de Ribes han decidit posposar els actes de celebració del seu 25è aniversari, i han tancat les seves portes a les visites un mínim de dues setmanes des d’aquest cap de setmana.

Atesa la situació d'emergència sanitària el Vinseum de Vilafranca del Penedès, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, roman tancat al públic fins el divendres 27 de març. Les activitats culturals del mes de març també queden cancel·lades o ajornades. També s’ha tancat al públic fins el 27 de març el Centre d’Interpretació del Cava de Sant Sadurní d’Anoia i el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí. El Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges tampoc s’ha escapat, i estarà tancat, com a mínim, fins al 29 de març seguint les indicacions de contingència del Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Sitges.

En altres casos s’està a l’expectativa de l’evolució de la pandèmia, com és el cas  de l’Experiència Penedès organitzada conjuntament per la DO Penedès i per l’Associació Qalidès Terrers del Penedès. Aquesta iniciativa està anunciada pels dies 27 i 28 d’abril.  
 

Foto: Torres


Tenir en compte l’abastiment de producte fresc i de proximitat
 
Per la seva banda, el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha remarcat aquest divendres el rol que té la pagesia tenint en compte la seva contribució a l’hora de proveir la població de productes frescos i de proximitat en el marc de la crisi provocada pel coronavirus. Es recorda que “els productors treballen amb normalitat per seguir complint l’objectiu de subministrar aquests aliments als ciutadans”. En aquest sentit, per al sindicat “és molt important que les administracions no dificultin la comercialització de fruites i hortalisses de la pagesia en mercats no sedentaris i en el conjunt de les prohibicions preventives per evitar la propagació del virus”. Per aquest motiu, UP ha demanat el compromís de les administracions perquè tinguin en compte l’abastiment de producte fresc i de proximitat per no crear situacions de greuge comparatiu als productors agroalimentaris del país respecte a altres tipus d’aliments.

El sindicat considera que “la pagesia contribueix amb el proveïment d’aliments bàsics a la població i que cal garantir que aquests siguin subministrats en condicions de normalitat i que es mantinguin les xarxes de distribució habituals”. Unió de Pagesos també recorda que “els aliments produïts amb la normativa europea garanteixen els estàndards de qualitat alimentària, més necessària que mai en l’actual situació”.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Carles Aymerich, sumiller de Mas Marroch, d'El Celler de Can Roca
Carles Aymerich, sumiller de Mas Marroch, d'El Celler de Can Roca
Sergi Cortés
Entrevista amb Carles Aymerich, ​​​sommelier de Mas Marroch -El Celler de Can Roca-.
El consum de producte de proximitat ha de ser prioritari
El consum de producte de proximitat ha de ser prioritari | Pexels
Jordi Alcover
"Com mola anar al camp o a la costa a passar el dia des de la ciutat... Mola molt, oi? Però llavors tothom vol que tot estigui com un jardí" | Article d'opinió de Jordi Alcover de La Guia de Vins de Catalunya
Salvador Puig, director general de l'INCAVI
Salvador Puig, director general de l'INCAVI
Reproduïm íntegrament el comunicat del director general de l'INCAVI, Salvador Puig, sobre la tasca de l'INCAVI davant de la pandèmia