Models d’organització del sector, primera jornada oberta de Vins Vinents

Ahir es van presentar experiències de països com França i Itàlia i de regions vinícoles com La Rioja i Catalunya, amb ponents internacionals

S'ha obert el canal de participació online perquè tots els agents del sector puguin proposar mesures pel futur del vi a Catalunya

El Parlament aprova el projecte de Llei Vitivinícola de Catalunya per adaptar el sector a la normativa europea

| 11/03/2020 a les 06:40h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Vins Vinents, INCAVI
Imatge il·lustrativa
Quins models d’organització del sector hi ha en altres regions vinícoles i com Catalunya pot prendre nota per incorporar models d’organització i governança en el sector de la vinya i el vi va ser el tema de debat de la primera jornada oberta de “Vins Vinents. Debat i reflexió estratègica per al futur de la vinya i el vi a Catalunya” que va tenir lloc ahir, 9 de març, a Vilafranca del Penedès. 

La jornada va començar amb una primera part dedicada a les experiències i models exteriors com França, amb Fabrice Rieu, elaborador i vicepresident dels vins del Rosselló; Itàlia, amb Eugenio Pomarici, professor de la Universitat de Pàdova, i la Rioja, amb Emilio Barco, professor de la Universitat de la Rioja. 

Fabrice Rieu va explicar com funcionava i s’organitzava la interprofessional “Vins du Roussillon” formada per representants del sector productiu i del sector de l’elaboració i que té entre els seus objectius, la promoció, la recerca i la transferència de coneixement i el seguiment de la qualitat dels productes. D’entre el pressupost d’aquesta organització, més del 70% es destina a la promoció i la comunicació dels vins del Rosselló amb accions la major part a França, però també arreu del món. 

D’altra banda, Pomarici, en vídeo conferència, va explicar el sistema organitzatiu del Prosecco a Itàlia. El Prosecco es pot elaborar en tres Denominacions d’Origen Protegides i la coordinació que hi havia entre aquestes tres DO en qüestions de qualitat i promoció. 

Per acabar la primera part de la sessió, Emilio Barco va presentar el funcionament de la DOC Rioja i les seves característiques des del punt de vista de la producció, el producte, el mercat, els agents econòmics i el marc institucional. També va presentar les línies bàsiques i debats oberts del pla estratègic 2020-30 de la Rioja. 

Espai de debat i canal Participa

Després de les ponències es va anunciar que ja està obert el nou canal Participa al web de la Generalitat de Catalunya sobre Vins Vinents. Un espai digital que facilita la proposició d’idees i accions per part dels agents del sector i la ciutadania pel futur de la vinya.

El canal Participa, que es pot visitar a https://participa.gencat.cat/processes/vinsvinents, s’hi anirà recopilant tot el material dels grups de treball i de les jornades obertes i hi ha ja actiu un espai per recollir les propostes, organitzat segons els diferents eixos que s’han establert per part dels grups de treball i el comitè científic dels Vins Vinents. 


El full de ruta per impulsar el vi català en el període 2020-30

Vins Vinents neix de la voluntat manifesta de l'INCAVI i l'AVC d'organitzar un gran congrés sectorial per proposar estratègies de futur, amb l'acord del Consell Assessor de l'INCAVI, format per les dotze denominacions d'origen catalanes, JARC, Unió de pagesos, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Institut del Cava, Pimecava, ACC1Ó, Prodeca i els Departaments d'Agricultura, Empresa i Coneixement, Salut i Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs | 1 comentari
Si The Magnificent Seven -Els set magnífics- fossin vins negres, pel Ramon Francàs serien aquests...
Imatge il·lustrativa
La coordinadora acadèmica de Wine Business & Markting, postgrau a distància de l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona, ens parla de la primera convocatòria i dels objectius de la segona, que comença el pròxim febrer.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 32 novetats de vins tranquils amb preus que van des dels 5,50 euros d’un Terra Alta novell, als 375 euros d’un Priorat de paratge.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Vinyes de la DO Empordà
Vinyes de la DO Empordà
Ramon Francàs
Les denominacions d’origen vitivinícoles catalanes adopten diverses mesures per minimitzar els greus efectes de la pandèmia sanitària | S’aixequen veus proposant campanyes de promoció més potents de les previstes un cop superat l’estat d’alarma | S’insisteix en la importància que té el consum de productes de proximitat
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Conversem amb l'Anna Serra Cases, propietària de l'estudi de disseny Grow, especialitzat en etiquetes i packaging de vins.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Els 110 empleats de Comercial Grup Freixenet, els primers afectats