Els vins de la setmana

Albet i Noya Chardonnay Col·lecció 2016, força i delicadesa, potència i complexitat

Quan alguna cosa és excepcional, té capacitat de guarda i és escassa, es diu que és de col·lecció

Joan Nebot ens recomana l'Albet i Noya Chardonnay Col·lecció 2016

Abadal Mandó 2017, el retorn al futur

| 09/03/2020 a les 12:44h
Especial: Vídeos! Els Vins de la Setmana
Arxivat a: Vídeos, Els vins de la setmana, Chardonnay Col·lecció 2016, Albet i Noya

 
Encara se segueix considerant els vins blancs com els germans petits dels negres. Se suposa que són vins més efímers, i que les seves principals virtuts són la frescor i la lleugeresa. I potser sí que la majoria dels blancs són així, cosa que tampoc està gens malament, per cert.
 
Però hi ha alguns blancs elaborats amb una matèria primera excepcional, que permet elaborar-los en bóta, fermentació i/o criança, sense que la fusta resti cap protagonisme al raïm, només aportant-li un plus de complexitat, de capacitat d’evolució, de matisos que se sumen sense amagar-ne d’altres.
 
És aleshores quan apareixen vins excepcionals, com aquest Albet i Noya Chardonnay Col·lecció 2016, elaborat amb raïm de vinyes plantades ja fa més de 30 anys, chardonnay situat a les Serres d’Ordal, a més de 300 metres d’altitud, i que a Albet i Noya reserven per a elaborar les escasses 1.000 ampolles que en surten d’aquest vi fermentat i criat uns vuit mesos en bóta.
 
Només veure el color, daurat més que no pas groc, ja ens avisa que estem davant d’alguna cosa especial. Però és en ensumar-lo quan ens comencem a adonar de la magnitud del tema: poma al forn, plàtan, mantega, brioix, camamilla, es van succeint... i t’hi pots passar l’estona que vulguis –i quan dic estona, parlo d’hores– trobant matisos diferents a la copa, perquè el vi es va obrint, va canviant mentre es va escalfant a la copa...
 
I al tastar-lo a la boca –perquè, ésclar, no ens haurem passat hores olorant-lo sense anar-nos-el bevent– torna a encisar amb un tacte dens, untós, i alhora cruixent i amb un nervi final, que també permet gaudir-lo molt més calent, potser a 15ºC un cop s’ha escalfat a la copa, del que se solen gaudir els vins blancs.
 
En resum, una verdadera bomba sensorial que com el seu nom indica, és digna de col·lecció, però que costarà molt tenir a casa i no inventar-se qualsevol ocasió per beure-se-la.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

COMENTARIS

Imitacions
Manuel Duran Samaranch, 14/03/2020 a les 13:38
+0
-0
Es preferible una varietat catalana.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
La Denominació d’Origen Penedès mostra que el cicle de la vinya no s'atura i que ara toca gaudir dels vins Penedès a casa
Imatge il·lustrativa
La Denominació d’Origen Terra Alta ha pres la decisió d’implementar mesures extraordinàries per ajudar als seus cellers i viticultors a gestionar aquesta crisi de la millor manera possible
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
El sommelier del Celler de Can Roca participa en un tast virtual amb el Master of Wine Fernando Mora i diu que li agradaria envellir tots els vins durant cinc anys | Imagina el món que vindrà després del coronavirus: "Amb aquesta crisi existencial que tindrem a partir de ja necessites acostar-te a la idea d'espiritualitat"