Els vins de la setmana

Albet i Noya Chardonnay Col·lecció 2016, força i delicadesa, potència i complexitat

Quan alguna cosa és excepcional, té capacitat de guarda i és escassa, es diu que és de col·lecció

Joan Nebot ens recomana l'Albet i Noya Chardonnay Col·lecció 2016

Abadal Mandó 2017, el retorn al futur

| 09/03/2020 a les 12:44h
Especial: Vídeos
Arxivat a: Vídeos, Els vins de la setmana, Chardonnay Col·lecció 2016, Albet i Noya

 
Encara se segueix considerant els vins blancs com els germans petits dels negres. Se suposa que són vins més efímers, i que les seves principals virtuts són la frescor i la lleugeresa. I potser sí que la majoria dels blancs són així, cosa que tampoc està gens malament, per cert.
 
Però hi ha alguns blancs elaborats amb una matèria primera excepcional, que permet elaborar-los en bóta, fermentació i/o criança, sense que la fusta resti cap protagonisme al raïm, només aportant-li un plus de complexitat, de capacitat d’evolució, de matisos que se sumen sense amagar-ne d’altres.
 
És aleshores quan apareixen vins excepcionals, com aquest Albet i Noya Chardonnay Col·lecció 2016, elaborat amb raïm de vinyes plantades ja fa més de 30 anys, chardonnay situat a les Serres d’Ordal, a més de 300 metres d’altitud, i que a Albet i Noya reserven per a elaborar les escasses 1.000 ampolles que en surten d’aquest vi fermentat i criat uns vuit mesos en bóta.
 
Només veure el color, daurat més que no pas groc, ja ens avisa que estem davant d’alguna cosa especial. Però és en ensumar-lo quan ens comencem a adonar de la magnitud del tema: poma al forn, plàtan, mantega, brioix, camamilla, es van succeint... i t’hi pots passar l’estona que vulguis –i quan dic estona, parlo d’hores– trobant matisos diferents a la copa, perquè el vi es va obrint, va canviant mentre es va escalfant a la copa...
 
I al tastar-lo a la boca –perquè, ésclar, no ens haurem passat hores olorant-lo sense anar-nos-el bevent– torna a encisar amb un tacte dens, untós, i alhora cruixent i amb un nervi final, que també permet gaudir-lo molt més calent, potser a 15ºC un cop s’ha escalfat a la copa, del que se solen gaudir els vins blancs.
 
En resum, una verdadera bomba sensorial que com el seu nom indica, és digna de col·lecció, però que costarà molt tenir a casa i no inventar-se qualsevol ocasió per beure-se-la.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

COMENTARIS

Imitacions
Manuel Duran Samaranch, 14/03/2020 a les 13:38
+0
-0
Es preferible una varietat catalana.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Les exportacions de vi català als Estats Units inicien un període de quatre mesos sense aranzels addicionals.
Les exportacions de vi català als Estats Units inicien un període de quatre mesos sense aranzels addicionals. | Pixabay
El nou govern Biden acorda amb la Unió europea la retirada immediata durant quatre mesos dels aranzels imposants per Donald Trump arran de la disputa entre Airbus i Boeing
Finca de garnatxa peluda d'on sorgeix el vi Teixar de Vinyes Domènech
Finca de garnatxa peluda d'on sorgeix el vi Teixar de Vinyes Domènech | Vinyes Domènech
Jordi Bes
Arrenca un estudi de l'Incavi i cinc cellers catalans per investigar la relació entre les característiques que percebem en el vi i la biodiversitat de l'entorn | En una copa podem trobar olor de fonoll, romaní o altres plantes i ara s'aspira a donar-hi una explicació científica
Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 1 comentari
Us proposem cinc vins negres molt ben fets, amb preus imbatibles, i fàcils de trobar a qualsevol supermercat.