​El coronavirus trastorna els cellers

La cancel·lació de fires internacionals com Prowein i Vinitaly fan créixer la incertesa sobre els efectes per al sector vinícola

L'expansió del virus coincideix amb la temporada baixa però es tem que un descens del turisme també ho sigui de la venda de vi

El Coronavirus tomba, de moment, la Fira ProWein de Düsseldorf

| 06/03/2020 a les 08:39h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Fires, coronavirus, Vinitaly, Prowein, Alimentària
Foto: Barcelona Wine Week
Foto: Barcelona Wine Week
El calendari del sector vinícola està revolucionat. L'expansió del coronavirus (Covid-19) ha provocat la cancel·lació de fires internacionals professionals com l'alemanya Prowein i la italiana Vinitaly, ha fet ressentir-se les vendes de vins a l'Àsia i de gamma alta (aquests darrers per decisions com la cancel·lació del Mobile de Barcelona) i s'està començant a notar en l'enoturisme, amb l'anul·lació de visites de grups estrangers. La cancel·lació de Prowein és per ara el primer maldecap per a la majoria de cellers catalans que comencen a notar conseqüències, ja que és la principal fira del món i hi tanquen molts contactes, però també es comença a mirar més enllà. Ja hi ha qui pensa en l'estiu i com pot afectar al vi un descens del turisme quan arribi el bon temps, i també qui apunta possibles solucions, com buscar nous mercats on vendre'l.

Les darreres notícies han estat l'ajornament de la fira Alimentària; ahir la posposaven fins el pròxim setembre, la cancel·lació de Prowein per aquest 2020 i l'ajornament de la fira Vinitaly, que estava prevista entre el 19 i el 22 d'abril a Verona, i que per ara s'ha programat entre el 14 i el 17 de juny.
 

L'estand de Catalunya en una edició anterior de Prowein. Foto: Prodeca


Itàlia és el país europeu més afectat pel coronavirus. En aquesta fira la presència de cellers espanyols és escassa, però no en el cas de la Prowein de Düsseldorf, que s'havia de fer entre el 15 i el 17 de març. S'hi havien inscrit 679 cellers espanyols (entre ells hi ha un nombrós grup de catalans). Els espanyols representen el quart grup més abundant després dels italians, els francesos i els alemanys. Tot plegat pot suposar una pèrdua d'oportunitats de negoci.

Aquestes decisions arriben acompanyades d'incerteses, perquè no feia ni una setmana que s'havia reconfirmat la celebració de Vinitaly en les seves dates inicials, mentre que Prowein ja ha anunciat que no es farà aquest 2020. Finament es deixa per l'any que ve tot i que en un primer moment s'havia dit que s'ajornava només. Justament la incertesa és un dels aspectes que més està erosionant més l'economia global. El coronavirus en genera molta i s'ha acabat traduït en una alarma que el temps dirà si és excessiva. S'hi ha d'afegir l'escenari també incert que ja causava el Brexit i un possible augment aranzelari associat a l'hora d'exportar al Regne Unit, a més de l'impacte de l'increment aranzelari que l'administració Trump dels Estats Units ja ha aplicat a productes com el vi.

Per fer-se'n una idea de com es traslladen els primers efectes de l'expansió del coronavirus a un celler petit es pot recórrer al cas del celler Vall Llach (DOQ Priorat), que s'havia apuntat a Prowein. Albert Costa explica que no està clar que puguin recuperar els diners en vols i hotels ja abonats per assistir a la fira, però recalca que no és l'única afectació. També s'han cancel·lat fires internes del celler a l'estranger que acostumen a celebrar en aquesta temporada amb els proveïdors del Regne Unit i d'Alemanya. Malgrat això, "perspectives de vendre menys no hi ha", indica Costa, però l'escenari que s'ha generat aquestes setmanes dificultarà rebre les valoracions sobre les noves anyades que obtenien en aquestes fires.

Alguns cellers com Vall Llach sí que enviaran algun responsable comercial a Alemanya per mantenir alguna de les reunions previstes. Roger Bas, comercial de L'Olivera (DO Costers de Segre i Catalunya), relata què suposa la decisió de no celebrar aquesta fira. "L'afectació és molt gran, perquè a més en cellers petits i econòmicament febles com el nostre és una inversió important el fet d'anar-hi, tant per l'estand, la feina que dediques prèviament, despeses de bitllets d'avió i d'allotjament", explica. També detalla com la incertesa no s'ha traduït per ara en un descens de les vendes de vi. "En general no hem notat baixada, però si la cosa va a més afectarà el consum", vaticina.
 

Foto: Alimentaria


Abans es veu afectat el turisme

La mirada també està posada en el turisme. Costa confirma que reben cancel·lacions de grups estrangers, com ara d'americans o d'austríacs. "Ens diuen que posposen la visita a després de l'estiu", concreta. Creu que decisions com aquestes pot tenir una afectació per a la venda de vi directe de celler, però també per als hotels i restaurants del Priorat. Ramon Roqueta, de LaFou celler (DO Terra Alta) i membre de la patronal Associació Vinícola Catalana (AVC), recalca que l'habitual en un cas així és que abans es vegin afectats altres sectors com el turisme, i que, quan s'exporta, el vi ha de passar per moltes mans abans no arribi al consumidor (l'importador, el distribuïdor, el restaurant).

"La cadena de subministrament és llarga i d'aquí que impacti les nostres vendes encara trigarà un temps a notar-se", reflexiona. Roqueta manté la perspectiva de créixer enguany, i considera que en funció de com evolucioni el panorama una possible resposta serà buscar mercats menys afectats, com podrien ser els Estats Units, Mèxic o zones tropicals. La distribuïdora Alregi, molt focalitzada a les comarques gironines, diu que no nota els efectes de l'expansió del coronavirus, mentre que Codorníu indica que no té gaire presència a l'Àsia, menys encara a Itàlia, com per registrar davallades importants de vendes.
 

Foto: Alimentaria


Les vendes es desplomen a la Xina

El virus s'ha estès des de la Xina i el celler català més gran que elabora vi sense bombolles, Família Torres, comença a posar números als efectes per a la seva filial xinesa. A Torres precisen que les vendes s'han desplomat aquest febrer, especialment a la restauració. Detallen que han facturat un 80% menys en relació amb el que tenien pressupostat i un 66% menys en comparació amb el febrer del 2019, i calculen que trigaran mesos a recuperar la normalitat. Afegeixen que a la resta de mercats també estan començant a notar "certa frenada" de les vendes.

On també estan atents a l'impacte que té el coronavirus, en aquest cas per al turisme, és a Primeras Marcas, que són importadors de vins d'alta gamma (com de Bordeus i xampany) i distribuïdors també de catalans i de la resta de l'Estat. El director general de Primeras Marcas, Philippe Eberlé, subratlla que per norma general aquesta època de l'any ja "no són mesos de molta venda", però s'ha de veure què passa amb l'estiu, especialment per a ells que estan molt enfocats a la restauració.

Per ara ja els ha afectat la cancel·lació del Mobile, quan s'obren ampolles d'alt preu, i la d'Alimentària, prevista per al 20-22 d'abril i posposada per setembre. Tot i això, la nova de vins Barcelona Wine Week (BWW) ja s'ha celebrat al marge d'Alimentària aquest febrer i no s'ha vist afectada, i per ara tampoc es preveu posposar la London Wine Fair, prevista per al 18-20 de maig, però al web especifiquen que la decisió està subjecte a revisió constant.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
El sommelier del Celler de Can Roca participa en un tast virtual amb el Master of Wine Fernando Mora i diu que li agradaria envellir tots els vins durant cinc anys | Imagina el món que vindrà després del coronavirus: "Amb aquesta crisi existencial que tindrem a partir de ja necessites acostar-te a la idea d'espiritualitat"
Els 125 treballadors de Vallformosa estan immersos en un ERTO a l'espera de reconduir la situació
Els 125 treballadors de Vallformosa estan immersos en un ERTO a l'espera de reconduir la situació
Ramon Francàs
Les DO Empordà i Terra Alta, Cellers Baronia del Montsant i el Vinseum proposen enginyoses iniciatives
Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres, a Porrera
Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres, a Porrera | Ramon Francàs
Ramon Francàs
Durant la Setmana Santa, col·laboradors de Torres continuaran amb la fabricació dels components des de casa seva | Torres presenta un ERTO per a la seixantena de treballadors de la seva divisió d’enoturisme i gastronomia