ENTREVISTA A MARTA ESTANY DE TORRE DEL VEGUER

Imatge il·lustrativa

Torre del Veguer, 25 anys d’una gran il·lusió per aconseguir “un gran vi”

Marta Estany: “un bon vi no és fàcil de fer”

Entrevista a la presidenta i enòloga del celler familiar amb vins del Garraf i la Cerdanya

2019: Radiografia de les novetats de vins tranquils catalans

| 04/03/2020 a les 05:34h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Entrevistes, Marta Estany, Torre del Veguer
Marta Estany Bufill, farmacèutica i màster en Enologia, ha estat la gran artífex de la recuperació de l’elaboració de vins a la històrica propietat familiar de Torre del Veguer de Sant Pere de Ribes, on els monjos jerònims ja elaboraven vi al segle XV, en un cup de pedra que s’ha recuperat.

Tot just ara es commemoren els 25 anys d’aquesta nova etapa al celler familiar del Garraf, creat a imatge dels châteaux francesos. Nascuda a Barcelona l’any 1956 i mare de tres fills, es va formar en vitivinicultura a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona. Ha compaginat la seva passió pel vi amb la pràctica del golf d’alt nivell, convertint-se ara fa un quart de segle en una de les primeres dones a Espanya a dirigir un celler del qual també és la presidenta.
 

Torre del Veguer


Els inicis del projecte es remunten a l’etapa de formació enològica, quan amb Pere Domènech van desenvolupar un projecte de celler centrat en Torre del Veguer. Va ser un projecte que van portar a la realitat partint d’un patrimoni de vinyes pròpies que envolten una molt singular edificació d’estil eclèctic que ha estat reconeguda com un Bé Cultural d’Interès Nacional. Van començar amb 1.200 litres de vi negre i una petita quantitat de vi blanc, que van elaborar en el proper celler de Vega de Ribes mentre adequaven el de Torre del Veguer. Corria la verema de l’any 1995. El primer blanc va ser un Chardonnay amb Moscatell, batejat com a Blanc de Blancs. El negre es va centrar en la varietat Cabernet Sauvignon. Eren les varietats internacionals de prestigi en aquells moments al Penedès. Marta Estany recorda que aleshores eren temps en que els negres eren Rioja, els rosats Navarra i els blancs Penedès. I a Torre del Veguer els primeres referents, pel que fa a la creació de vins, eren els bordelesos i borgonyesos. Ara es busquen blancs i negres fruitosos i aromàtics, on la fusta ha passat a segon terme i s’ha apostat de forma decidida per la recuperació de varietats autòctones com ara la Malvasia de Sitges.
 
Reconeix que “en aquells inicis va pesar més la il·lusió d’elaborar vi que no pas el negoci”. Afegeix que van ser “uns anys molt divertits i interessants”. Ja des d’un bon principi la presidenta del celler estava convençuda de les potencialitats dels vins del Garraf, una zona que creu que “mereix més prestigi”. Opina que “és una de les zones més diferenciades dins la DO Penedès”. No té dubtes que “la venda és la faceta que més dificultats suposa pels negocis vitivinícoles”, tot i que a Torre del Veguer van tenir clar des d’un primer moment que calia obrir-se als mercats internacionals. Ja l’any 1996 van exportar les primeres ampolles als EUA i ben aviat els vins de Torre del Veguer van ser tastats pel gurú mundial Robert Parker, de ‘The Wine Advocate’. Avui exporten a més d’una desena de mercats de tot el món. Bèlgica és el seu principal feu internacional. També des d’un bon principi Torre del Veguer va desembarcar a Madrid, on els seus vins sempre han estat destacats pel prescriptor José Peñín i van participar, fins i tot, en la prestigiosa ‘Noche de los 11 vinos’. Ara els vins de Torre del Veguer continuen obrint-se camí guanyant pes en les cartes dels millors restaurants. Marta Estany i el seu marit, Joaquim Gay de Montellà, no tenen dubtes que “estem molt a prop de ser reconeguts com un gran vi”. Avui la direcció del celler està a mans del seu fill Joaquim Gay de Montellà Estany.
 

Aquesta elaboradora remarca que “un bon vi no és fàcil de fer”, tot recordant que “el primer que cal és tenir bon raïm". Manifesta també que “hem après a entendre i portar cada cop millor unes vinyes que treballem amb agricultura ecològica”. Afirma que “l’aposta ecològica, la de treure químics de l’alimentació i elaborar vins aptes per als vegans l’hem fet per convenciment, i no pas per qüestions comercials”. A partir d’ara Torre del Veguer obre una nova etapa de consolidació dels projectes del Garraf i la Cerdanya, on van ser pioners l’any 2007 amb unes vinyes de gran altitud amb les quals experimentar sobre els efectes del canvi climàtic. Marta Estany diu que “no és per fer broma això de l’emergència climàtica i els seus efectes sobre la viticultura i els vins”. En els propers tres anys Torre del Veguer també concretarà la seva aposta per la DO Conca de Barberà. Mentre amplia la superfície de vinyes pròpies a Sant Pere de Ribes i a Bolvir, Torre del Veguer està desenvolupant un projecte de vins de gamma alta a partir de les finques que ha adquirit al terme municipal de Vimbodí i Poblet, el conjunt conegut com a Pla d’en Cucut. Aquestes finques formaven part, històricament, del Castell de Riudabella, del segle XII. 
 
Aposta enoturística
 
Torre del Veguer fa molt que aposta pel negoci enoturístic, sent un dels cellers pioners al Garraf i al conjunt del Penedès. Ja fa més d’una dècada que s’han intensificat de forma decidida les propostes enoturístiques en un celler que també ha estat plató de destacades produccions publicitàries i cinematogràfiques. De fet, l’enoturisme ja suma un 25% de la facturació de Torre del Veguer. A més d’esdeveniments familiars, també s’ofereixen espais per actes corporatius o propostes enogastronòmiques. El Christmas Market, que el 2019 va viure la seva segona edició, ha estat la darrera gran aposta enoturística. Marta Estany també destaca els esforços que fan, des de fa més de dues dècades, per la comunicació, amb la voluntat de “donar a conèixer el que fem per aconseguir una millor valoració per part del mercat”.

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.