Barraca de vinya a Les Escostes, a 720 metres d'altitud, a la Llacuna.
Barraca de vinya a Les Escostes, a 720 metres d'altitud, a la Llacuna. | Sergi Cortés

Família Torres recupera el Penedès més històric i heroic

El celler familiar planta ceps de forcada a la històrica finca de Les Escostes, a la Llacuna, i recupera els marges de pedra seca

Família Torres finalitza la verema amb les varietats ancestrals moneu i forcada plantades al Penedès

| 03/03/2020 a les 14:54h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, forcada, Família Torres
Alts d’Ancosa, a la LLacuna -DO Penedès-, és el nou projecte de viticultura ancestral de Família Torres, amb l’objectiu de recuperar paisatges de vinya històrics i finques heroiques de muntanya i alhora adaptar-se al canvi climàtic plantant la varietat forcada.

En paraules de Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres, "pretenem recuperar el Penedès més heroic, el que ens parla d'abans de la fil·loxera". Per això el celler ha iniciat la plantació de ceps en antics bancals sobre marges de pedra seca en una petita finca en propietat ubicada al paratge de Les Escostes, a La Llacuna.

Miquel Torres comenta que "la varietat forcada té una acidesa inclús superior a moltes varietats de climes continentals. És oberta i molt aromàtica. Amb el canvi climàtic ens farà falta"

La finca té 25 feixes consecutives amb marges de pedra seca coronades per una barraca de pedra seca, a 720 metres d'altitud. Només hi plantaran forcada, una varietat ancestral resistent al canvi climàtic i recuperada pel celler per la seva bona adaptació a climes més extrems, la seva frescor i la seva acidesa.
 

Foto: Jordi Elías


Paratges com Les Escostes es van abandonar amb la fil·loxera. “Amb aquesta nova plantació a Les Escostes, volem recuperar una vinya històrica i singular i contribuir a preservar, no només els paisatges sinó també el patrimoni rural de Catalunya, amb els marges de pedra seca tradicionals dels cultius dels nostres avantpassats. Al mateix temps, volem buscar els límits de la varietat ancestral forcada, que ja és de maduració tardana, plantant-la a més alçada per compensar els efectes de l’augment de les temperatures”, comenta Miquel Torres. 

Família Torres ja fa temps que es prepara pels efectes del canvi climàtic buscant finques elevades com les que té a Tremp o a Els Tossals -Priorat-.
 

Foto: Jordi Elías


L’altitud de Les Escostes proporciona una amplitud tèrmica durant el període estival que afavoreix la maduració gradual del raïm. I és que per Miquel Torres "la varietat forcada té una acidesa inclús superior a moltes varietats de climes continentals. És oberta i molt aromàtica. Amb el canvi climàtic ens farà falta".

Els ceps plantats en vas es conrearan seguint els preceptes de la viticultura ecològica i es colliran a mà, disminuint l’ús de maquinària, que alhora permetrà reduir les emissions de CO2. També s’han instal·lat caixes niu en els arbres del voltant per afavorir la reproducció d’aus i ratpenats.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.