​Catalunya incrementa les exportacions un 8,45% però el vi i el cava disminueixen un 11,53% en valor

L’increment de 2019 en comparació al de 2018 ha estat de 8,48%, el més alt des de 2015

Catalunya ha aconseguit per primera vegada el superàvit comercial durant el 2019

El vi i el cava exporta gairebé un 5% menys el primer semestre de 2019 tot i que el sector agroalimentari augmenta un 4%

| 24/02/2020 a les 12:45h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Mercats, exportacions , exportacions, prodeca
El 2019 les exportacions agroalimentàries de Catalunya han crescut un 8,48% en valor i un 1,43% en volum respecte l’any anterior, sumant un total 10.677,42 M€ i 6.458.195,05 Tones, segons les dades provisionals que acaba de fer públiques Datacomex. Aquestes exportacions suposen en valor el 21,20% del total de l’Estat espanyol, que creix un 5,87%.
 
D’aquesta manera, el sector agroalimentari es consolida com el tercer sector exportador de Catalunya, per darrere del sector químic i el de béns d’equipament i superant per primera vegada el sector de l’automòbil, amb qui ha anat retallant distàncies en els últims anys.
 
Pel que fa al número d’empreses exportadores del sector agroalimentari, s’ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars (aquelles que acumulen, com a mínim, 4 anys consecutius de vendes a l’exterior). Representen un increment d’un 1,25% respecte 2018.

El sector del vi i cava, després de dos anys consecutius de creixements, presenta el 2019 una dada negativa amb un descens del 11,53% en valor respecte al mateix període del l'any anterior.

Les exportacions catalanes han registrat, per tant, un molt bon any, tot i el context econòmic i polític mundial de creixent incertesa i alentiment del comerç. Cal recordar que l’any 2019 ha destacat per l'augment del proteccionisme a nivell mundial, liderat pel govern nord-americà de Trump, així com la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.
 
Els sectors Carni i Fine Food lideren el comerç exterior
 
El carni manté el lideratge en quant a exportacions agroalimentàries (37,70% del total), amb 4.024,86 M€. Amb un increment del volum del 9,43% respecte l’any anterior el valor s’ha disparat en un 23,81%.  Destaca el porcí, que representa el 65,74% del valor d’exportació del sector carni i el 24,78% del valor total de les exportacions.
 
El segon lloc correspon als productes Fine Food, amb 3.114,97 M€, un 29,17% del total exportat en valor. Aquest sector ha contribuït positivament a la taxa de variació anual del creixement total de les exportacions agroalimentàries en 0,3 punts. 
 
La capacitat exportadora del sector de la fruita i l’horta el situa en tercera posició (8,08%) amb 862,70 M€. Registra un increment en valor del 4,81% respecte a 2018 i del 9,56% en volum. Els productes més venuts en termes de valor a l’estranger són préssecs, nectarines, cítrics, pomes i peres.
 
Els olis ocupen la quarta posició amb el 5,91%. Aquesta categoria decreix un 12,90% en valor, mantenint pràcticament el volum amb un lleuger increment del 0,36%, i totalitza 631,34 M€ exportats. Així mateix, l’oli d’oliva decreix les seves exportacions un 13,43% en valor, tot i incrementar el seu volum exportat en un 19,78%.
 
El sector del vi i cava, després de dos anys consecutius de creixements, presenta el 2019 una dada negativa amb un descens del 11,53% en valor respecte al mateix període del l'any anterior. Es manté com el cinquè sector exportador, representant el 5,35% de les exportacions catalanes i assolint els 571,73 M€ exportats.

Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,84%, amb 409,85 M€ exportats, i s’hi observa un creixement del 3,32% en valor.

El sector del peix i el marisc, en sisena posició, representa el 2,55% de les exportacions agroalimentàries amb 272,80 M€ exportats, xifra inferior en un 9,19% respecte a 2018. Aquest fet s’explica pel decrement del volum exportat en un 16,36%, tot i que el sector presenta la millor ràtio valor/volum exportat.

Superàvit comercial

Catalunya ha aconseguit per primera vegada el superàvit comercial durant el primer semestre de 2019, registrant en tot l’any complert un taxa de cobertura de 104,74, és a dir, les exportacions de productes agroalimentaris (10.677,42 milions d'euros) són lleugerament superiors a les importacions (10.194,60 M€).

La taxa de cobertura, que fa un balanç de les exportacions i importacions, és un indicador econòmic que, juntament amb l'increment de valor, ens dóna una visió de la competitivitat de les empreses catalanes i del seu atractiu comercial, així com de la seva capacitat productiva i exportadora.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

COMENTARIS

VINS AFRANCESATS
Manuel Duran Samaranch, 03/03/2020 a les 11:44
+0
-0
Produint vins i cava afrancesats amb varietats francesas no apropiades per el nostre clima fem el ridicul!!!!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Sembla clar que augmentarà el consum de vins nacionals i locals en països productors
Sembla clar que augmentarà el consum de vins nacionals i locals en països productors | Pexels
Sergi Cortés
Wine Intelligence analitza com es comportaran els mercats i els consumidors després del coronavirus
Josep Graells March, president de Vallformosa
Josep Graells March, president de Vallformosa
Ramon Francàs
Des de l’empresa es mostren convençuts de poder reconduir “totes aquelles conseqüències perjudicials” que pugui patir la plantilla | Vallformosa, amb una plantilla dec 125 treballadors, no ha paralitzat la producció
Imatge il·lustrativa
Les gelades de la matinada de divendres 27 de març han provocat greus danys a les vinyes dels municipis de la Conca de Barberà.