dolços per carnaval

Imatge il·lustrativa

10 grans vins dolços per Carnaval

S'apropen dies de festa i el Ramon Francàs ens proposa omplir les copes de disbauxa amb els millors vins dolços del país.

"Els millors vins dolços de Catalunya i els seus maridatges", de Lluís Romero, un llibre per reivindicar uns vins sovint massa oblidats

| 18/02/2020 a les 14:59h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, vins dolços
En aquesta nova selecció, que s’ha fet coincidir expressament amb la disbauxa de les dolces festes de Carnaval, hem volgut recorre el país tot buscant la dolçor. I és que Catalunya també és un gran país de dolços. Viatgem a través de deu vins de l’Empordà a la Terra Alta, passant pel Montsant, Tarragona, Penedès i Alella. Dos són negres i la resta blancs.

Tots els vins s’han tastat amb una copa tècnica específica triada expressament per a l’ocasió: la Port de Riedel. Esperem que la selecció desperti el vostre interès. I si més no, com recorda la dita catalana, la cultura és com el sucre; encara que n'hi hagi poc dona dolçor. Els vins s’han ordenat de menor a major preu, sense tenir en compte la capacitat de les ampolles.
 
Garnatxa Ambre
Mas Llunes Vinyes i Cellers
DO Empordà
PVP: 8,50 € (50 cl.)
 
Vi elaborat amb la varietat autòctona garnatxa roja i un envelliment mig de tres anys en bótes de roure francès. Se segueix l’elaboració tradicional, amb maceració prefermentativa del most amb les pells del raïm. L’inici de la fermentació és espontani (amb els llevats autòctons) i s’atura amb afegit d'alcohol neutre de vi. És un dolç de 16% vol. fruit de l’assemblatge de diverses anyades.

Com indica el seu nom, presenta un bonic color ambre, però amb reflexos vermellosos. Destaca per aromes d'orellana, fruits secs, caramel torrat, pastisseria, mel i una marcada nota de pell de taronja amarga. No és embafador i presenta rodonesa, tot i un punt alcohòlic. És complex i interessant. Només hi ha disponibles 2.600 ampolles d’aquesta nova edició que estrena etiqueta. Mas Llunes és un celler de Garriguella que només elabora vins amb els raïms de les seves pròpies vinyes. Els nostres avantpassats ja treballaven les terres a Garriguella el 1389. Diuen que avancen cap el futur “sense perdre de vista les nostres arrels, perquè ens agradaria que si els nostres avantpassats ens poguessin veure es sentissin orgullosos de com fem les coses”.
 
Mistela Ca Tibaria
Celler Josep Vicens
DO Terra Alta
PVP: 10 € (50 cl.)
 
Aquest és el producte guanyador, en la categoria Millor Vi de Licor, del darrer Concurs de Vins amb DO Terra Alta, el del 2019. D’aquesta mistela (most apagat amb alcohol vínic) només hi ha 800 ampolles disponibles. Elaborada al 100% amb la varietat garnatxa blanca, de vinyes plantades fa 70 anys treballades seguint l’agricultura ecològica. És molt llaminera (210 grams de sucres per litre) i té 15% vol. L’enòleg, de llarga trajectòria i vinculat a molts projectes, és Josep Valiente.

De color ambarí amvb reflexos vermellosos, aquest producte mostra notes que recorden el codonyat, les fruites de pinyol confitades, la pell de la taronja confitada i la mel. M’ha agradat especialment l’acidesa, que fa que no sigui massa embafador, i, sobretot, la nota salina final. El Celler Josep Vicens és el resultat d'una llarga tradició familiar de pagesos que, des de finals del segle XIX, ha treballat terres de propietat i elaborat vins a Gandesa. Actualment, hi té al capdavant la quarta i la cinquena generació familiar, que han endegat canvis importants al projecte. Al 2001 van començar a embotellar vins sota l'empara de la DO Terra Alta; han fet millores al celler i han ampliat les hectàrees de vinya conreades.
 
Ónra Vi de Pedra Solera
Lagravera
DO Costers del Segre
PVP: 14,85 € (37,5 cl.)
 
És una garnatxa blanca fruit d’una finca d’11,3 hectàrees cultivada seguint les tècniques de la viticultura ecològica des de la seva plantació, i actualment biodinàmica. El vi s’obté a partir de raïms deshidratats a la mateixa vinya, que es veremen de manera tardana. Es practica una segona selecció manual en taula de tria i es fa un premsat directe per respectar al màxim la integritat del gra. Fermentació alcohòlica a 16º C de temperatura, en dipòsits d’acer inoxidable. S’atura la fermentació quan el vi assoleix un 15 % en volum d’alcohol, moment en que resten menys de 80 grams de sucres naturals procedents del mateix most. Per tant, és un vi naturalment dolç, sense alcohol afegit. L’envelliment és de 24 mesos en bótes de roure francès de boscos seleccionats, seguint el sistema de soleras i criaderas. Es presenta amb tap de vidre hermètic.

De color groc daurat, amb reflexos de pell de taronja, és delicat, fi, fragant i harmoniós. Mostra notes de fruita madura (préssec) i florals (flors d’ametller). Bon equilibri entre el sucre, l’alcohol i l’acidesa. Molt llarg. De bon pas i record en boca (pell d’ametlla torrada). Lagravera, amb celler a una antiga gravera d’Alfarràs i actualment amb Pilar Salillas com a enòloga, va néixer de la il·lusió per recuperar les tradicions. Partint d’un entorn difícil, amb una climatologia d’extrems, Lagravera va veure la llum com a projecte de recuperació d’un terreny. Actualment disposen de 20 hectàrees en propietat. 
 
Dolç d'Orto Negre 2017
Orto Vins
DO Montsant
PVP: 15 € (37,5 cl.)
 
L’enòleg de prestigi d’aquest celler de El Masroig, Joan Asens, recorda que els vins dolços “han estat sempre elaborats a la majoria de les cases de pagesos, guardats per les festes més assenyalades”. I afegeix que en els anys secs els ceps de garnatxa (granatxa en diuen al Priorat) sempre solen donar una petita part de grans pansificats, que és la manera que té aquesta varietat d’afrontar la manca d’aigua i així evitar que la resta de grans pateixin deshidratacions i males maduracions. És fruit de vinyes plantades fa entre 30  i 80 anys. A Orto Vins cullen a fins a sis finques de El Masroig aquestes panses a la mateixa vinya abans de veremar, i amb elles elaboren aquest vi dolç fermentant-lo en contacte amb les pells durant 14 dies. Ho fan sense criança en bóta “per mantenir més pures les virtuts de les panses”.

És un negre dolç de color robí, de 118,2 grams de sucres per litre i 14,19% vol. És pura fruita pansificada, brillant amb una molt bona acidesa i certa tannicitat. És un dolç franc, que trasllada molt a la zona on neix. D’aquesta anyada només hi ha disponibles 515 ampolles. Orto Vins és un projecte d’uns viticultors que “reviuen i mantenen un lligam sincer amb la vinya i el vi”. L'any 2008 van decidir recuperar la tradició pagesa d'aquesta terra i elaborar el vi de les seves pròpies vinyes, tal com havien fet els seus pares, avis i besavis.
 
Aureo Dulce Añejo
De Muller
DO Tarragona
PVP: 16 € (75 cl.)
 
Aquest vi dolç és una garnatxa negra i garnatxa blanca d’un dels cellers catalans amb més trajectòria històrica. És tota una joia de preu molt assequible que combina el millor de dos mons: dolçor i envelliment. De fet, s’anuncia com un “noble vi de criança”. Està envellit en botes de roure i té soleres de 1954 (66 anys!). Compta amb 100 grams de sucres residuals per litre i amb una acidesa total de 4,7 grams per litre. El seu grau alcohòlic arriba fins als 20% vol. Des de De Muller s’afirma que els vins d’aquesta mena, procedents de Tarragona, ja van ser “altament elogiats” pels emperadors romans, que apreciaven “el seu sedós i vellutat paladar”.

Aquest voluptuós vi de color ambre pujat destaca per notes de codonyat, figues seques, fruits secs i pell de taronja confitada, així com les típiques de la criança en fusta vella. És un gran vi de licor indicat, segons l’elaborador, per acompanyar amb fruits secs, torrons, formatge fresc amb codonyat i tot tipus de rebosteria. De Muller va ser fundada el 1851 per August De Muller i Ruinart de Brimont, procedent d’una coneguda família de vinicultors d’origen alsacià que va veure en la província de Tarragona el potencial que ja en el seu temps van saber apreciar les colònies gregues instal·lades a Espanya. L’any 1883, amb l’obtenció del certificat eclesiàstic, van començar a elaborar un conegudíssim Vi de Missa que va donar fama i nom a la marca arreu. Avui De Muller compta amb dos cellers: a Reus (DO Tarragona) i a El Molar (DOQ Priorat). Suma 200 hectàrees de vinya pròpia i produeix vins secs, escumosos, de licor, de missa i vermuts. Exporta el 60% de la seva producció als mercats internacionals. Des de juny de 1995 De Muller S.A. pertany a la família Martorell.
 
Malsavia de Sitges Dolça
Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges
Sense DO (Penedès)
PVP: 16 € (50 cl.)
 
Pocs vins catalans tenen tant de storytelling com aquest. Diu la llegenda que els primers sarments de l’aromàtica malvasia van arribar a Sitges de la mà d’un almogàver ferit que al començament del segle XIV va anar a lluitar al Mediterrani oriental sota les ordres de Roger de Flor. Molts, però, creuen que tot plegat no és més que una artificiosa llegenda. No hi ha dubte, no obstant això, que quest és un històric vi de licor (15% vol) fruit d’un singular llegat històric. Conscient que la malvasia acabaria desapareixent del tot, poc abans de morir, el diplomàtic sitgetà i advocat Manuel Llopis i de Casades (1885-1935) va voler evitar-ho llegant a l’Hospital de Sant Joan Baptista una part del patrimoni d’aquesta família d’hisendats: finques rústiques repartides per Aiguadolç i Miralpeix, així́ com el negoci de la Malvasia de Sitges del Celler Llopis. Malauradament, però, ja no s’elabora a Sitges (a principis del segle XVIII els ceps de malvasia ocupaven una quarta part de la terra que es conreava al terme municipal). Actualment s’elabora al celler penedesenc La Xarmada. És fruit d’una criança oxidativa en botes de castanyer durant un període que oscil·la entre els 5 i els 6 anys. Tècnicament es tracta d’una mistela (hi ha adició directa d’alcohol vínic al most per apagar la fermentació). Segons l’elaborador, una fundació que destina els beneficis a l’obra social, s’elabora amb malvasia de Sitges provinent de “les vinyes de l’Hospital del llegat històric”.

No és un vi embafador (només 25 grams de sucre per litre) i, a més, la molt bona acidesa li dóna nervi i allarga el postgust. Mostra un color ambarí i destaca amb notes de de codonyat i de pell de taronja confitada. També ofereix notes que recorden la mel. Tot plegat damunt un llit d’herbes seques aromàtiques del Garraf. És llaminer però destaca per una molt bona acidesa. És pura història.
 
Vi de Glass Gewürztraminer 2016
Gramona
DO Penedès
PVP: 16,50 € (37,5 cl.)
 
Gramona Vi de Glass, un vi dolç de fred, es fa des de 1997. A més d’aquest Gewürztraminer, elaboren un Riesling, un Xarel·lo i un molt interessant criança elaborat amb gewürztraminer de l’anyada 2009. Actualment, i després d’anys d’investigacions, aquest vi s’elabora amb un nou prototip alimentat per dues càmeres congeladores que treballen a -10º C amb ajuda de nitrogen líquid. Es tracta d’un prototip ideat per AOL i Gramona. Això, segons Gramona, “millora la congelació del raïm, aconseguint més celeritat i homogeneïtat en el procés”. El most roman fermentant en el dipòsit d’acer inoxidable durant dos mesos i mig. Aquesta fermentació, s’afegeix, “pren més temps de l’habitual, per l’elevada concentració de sucres. S’obtenen vins afruitats molt concentrats, dolços i refrescants al mateix temps”.

De color groc llimona. És un vi fi, elegant i lleuger (només 10% vol.). Destaca per la seva tropicalitat, i per notes florals (roses). En boca mostra notes a préssec i cítriques. No és gens embafador i presenta una remarcable acidesa. Des de Gramona, pel que fa als maridatges, s’afirma que és un vi “amb enormes possibilitats, especialment en postres a base de fruites”. Gramona manifesta que treballen les seves terres ininterrompudament des de mitjans del segle XIX, i que són la cinquena generació d’una família de tradició vitivinícola. Creuen que “el nostre valor més preuat és l’experiència i la humilitat que aquesta proporciona”.
 
Dolç Mataró 2018
Alta Alella
DO Alella
PVP: 19 € (37,5 cl.)
 
El propietari d’aquest celler d’Alella, Josep Maria Pujol-Busquets, afirma que aquest és “el nostre vi més internacional, en el qual s ’ha substituït la tradició oxidativa per la fruita”. I el cert és que aquest vi dolç de monastrell (Mataró li diuen a Alella) és fruitós (fruitetes negres confitades com les prunes i també figues seques) i també floral (violetes). Mostra també una nota a geraniol, i fins i tot records de peix en salaó. És un dolç (15% vol) contingut, no embafador (196 grams de sucre per litre), que també s’expressa amb una certa tannicitat i un punt final d’amargantors (es va avançar la collita després d’un mes de juliol sec i calorós). L’elaborador afirma que és un vi que transita en equilibri entre les sensacions tànniques, l'acidesa i la dolçor, la qual cosa ha fet que aquesta anyada tingui una especial frescor.

Mostra un color viu i intens. Es tracta d’un vi fruit de l’agricultura ecològica el raïm del qual es cull quan aquest comença a sobremadurar, just abans que comenci la pansificació. Després d’un desrapat i una selecció gra a gra, el raïm es posa en dipòsits d’acer inoxidable. La maceració es va allargar per espai de sis mesos durant els quals es van realitzar remuntats, inicialment diaris i posteriorment de manera setmanal. Després d’un premsat lleuger es va realitzar una criança curta de dos mesos en botes de roure francès abans de ser finalment embotellat. Alta Alella es defineix com “el celler familiar d’agricultura ecològica més proper a Barcelona”, i també s’apunta que estan compromesos amb l’entorn “per oferir un producte avantguardista”.
 
Pansal del Calàs 1998
Celler Capçanes
Sense DO (Priorat)
PVP: 19,90 € (37,5 cl.)
 
Aquest vi és una dolça joia històrica fruit d’una grandíssima anyada a la comarca del Priorat. Pansal del Calàs 1998 és la darrera gran novetat d’aquest celler de la DO Montsant. Val moltíssim més del que costa. Havia de ser un vi de la DO Tarragona (subzona Falset), ja que la DO Montsant no es va crear fins al 2001, però en perdre’s la pista de la bóta s’ha acabat embotellat com a “vi de taula”. Està elaborat amb garnatxa (70%) i carinyena de vinyes plantades fa entre 60 i 85 anys. És fill d’una verema manual tardana (mitjans octubre). Aturen la fermentació afegint-hi alcohol vínic, mantenint així una alta concentració de sucres en el vi. La maceració s’allarga 30 dies i s’envelleix en bótes de roure francès de 225 litres. Només hi ha 550 ampolles disponibles d’aquesta anyada del 1998. Destaca per una fantàstica complexitat aromàtica. De fet, es dos vins en un ja que combina amb gran harmonia la dolçor amb notes de ranci. Un dolç de color fosc (capa mitjana) amb reflexos vermellosos.

És una simfonia dolça on dansen les panses, la mel, la fruita confitada, els fruits secs i les figues seques. En nas predominen les notes més pròpies de la perllongada criança en fusta, com ara les de coco. No hi falten notes empireumàtiques i un punt d’acetats i d’alcohol. Des d’aquest celler cooperatiu s’afirma que aquest vi té un alt potencial d’envelliment, per la qual cosa n’esperem “una interessant evolució”. Recomanen maridar-lo amb plats dolços com el pastís de xocolata amarga i taronja o bescuit de garrofes amb escuma d’avellana, amb taula de formatges o foie gras i amb postres a base de fruits secs. Es recomana servir-lo fred, entre 10 i 12º C. El Celler Capçanes es va fundar per una vuitantena de famílies valentes que es van hipotecar al 1933. Un vi kàixer amb el mètode lo Mevushal els va donar notorietat internacional. Actualment, un 5% del vi que produeixen és de la gamma kàixer. Des del Celler Capçanes diuen que “estem molt satisfets de posar en cada ampolla la millor expressió del nostre poble”.
 
Vi de Panses
Vinyes dels Aspres
DO Empordà
PVP: 20 € (50 cl.)
 
Aquest vi de color ambre amb tonalitats vermelloses neix a la vinya de Les Corts, plantada fa 30 anys i que es troba a la part oriental del municipi empordanès de Cantallops, al costat del camí dels Solers, en una zona d'aspres caracteritzats per uns terrenys rocallosos de granits i pissarres, de poca fondària i amb un contingut baix en matèria orgànica. La textura del sòl és franco-arenosa, amb un pH àcid i amb una proporció de calça activa pràcticament nul·la. Des del celler s’afirma que “l'esquema aromàtic és ampli i matisat amb referències clares i diàfanes de flor d'ametller, matafaluga, ametlla torrada i nou de macadàmia”.

Hi afegiria que aquest vi sense anyada, de 15% vol. i amb 176 grams de sucre per litre, és llaminer i elegant a la vegada. La persistència és llarga i de gran franquesa. Aquesta fantàstica garnatxa roja (lledoner roig) mostra fruits secs i complexitat. Des del celler recomanen gaudir-lo a 14º. S’afirma des de Vinya dels Aspres que està elaborat amb “procediments antics”. Es tracta d un cupatge de les anyades 2016 i 2018. Tota la collita es va realitzar a mà, en caixes de 5 kg. reixades. Un cop veremat, les caixes de raïm es van col·locar a cobert de la pluja, i el raïm es va deixar assecar durant 50 dies amb l’ajuda de la tramuntana perdent al voltant del 50% del seu pes. Posteriorment es va premsar, com si es tractés de raïm fresc. El most obtingut, concentrat en sucres, va fermentar lentament durant mesos en dipòsit d'acer inoxidable fins a obtenir de forma natural aquest particular vi de licor. La fermentació s’atura de manera espontània. El coeficient final entre el pes del raïm elaborat i el vi de panses obtingut va ser del 23%. D’aquesta anyada hi ha 3.785 ampolles numerades (tastada la número 2.581 ampolles). Vinya dels Aspres és un celler situat a Can Batlle, una casa pairal ja esmentada al segle XVII, que és sensible a la preservació del medi ambient: no utilitzen productes de síntesis agressius, ni en el maneig de la vinya ni en la conservació del vi. A més, treballen només amb raïms de la seva propietat, tot potenciant les varietats tradicionals. 

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.