La copa sí que importa: Riedel proposa una nova manera de prendre vi

La companyia austríaca presenta la nova col·lecció Riedel Winewings que transforma el disseny tradicional de les copes

| 14/02/2020 a les 19:33h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Riedel, Riedel Winewings
Guilherme Mantovani, responsable del grup Riedel a Europa i de diversos països de Sud-amèrica
Guilherme Mantovani, responsable del grup Riedel a Europa i de diversos països de Sud-amèrica | Jordi Bes
Si no ho heu fet mai, proveu-ho un dia: tasteu el mateix vi en copes d'un disseny diferent. El més segur és que la conclusió sigui que el mateix vi pot canviar molt en funció de la copa que s'utilitza per prendre'l. La companyia austríaca Riedel segueix investigant en aquest camp per millorar l'experiència a l'hora de degustar un vi i aquest divendres ha presentat la nova col·lecció Riedel Winewings en un tast amb professionals a Barcelona. La col·lecció la formen set copes diferents, cadascuna ideada per a unes varietats de raïm determinades, i s'han dissenyat de manera que es transforma el model tradicional de copa.
 

El nou disseny incorpora diverses novetats. El més habitual és que una copa tingui forma ovalada a la base d'on hi ha el vi, però en la nova col·lecció passa a ser plana. L'olor de cada raïm es percep així més fàcilment, fins i tot ja abans de donar-hi voltes per fer sortir les aromes. On sí que hi ha formes ovalades és a la resta de la part de la copa on s'aboca el vi, cosa que permet girar-lo per olorar sense el risc que part del vi surti disparat cap a fora. La presentació l'ha conduït Guilherme Mantovani, responsable del grup Riedel a Europa i de diversos països de Sud-amèrica, el qual ha destacat que aquestes formes ovalades en els laterals també facilita que s'agafi la copa per on és millor: pel tronc que la sustenta o la base.

També es trenca la mida habitual de les copes de vi blanc: aquí una copa de riesling no és de les petites sinó la més gran, mentre que la de chardonnay és més petita que de costum.

Cada copa incorpora també el nom dels vins de la varietat que li seria més escaient, cosa que confien que fins i tot permeti establir un diàleg amb el sommelier que serveix el vi sobre per què s'ha escollit una copa o altra. En el punt de la i del nom de la marca apareix un diminut codi QR per facilitar la traçabilitat, o sigui determinar aspectes com quina és la vida útil que haurà tingut aquella copa. També es trenca la mida habitual de les copes de vi blanc: aquí una copa de riesling no és de les petites sinó la més gran, mentre que la de chardonnay és més petita que de costum.

L'efecte de totes aquestes novetats s'ha pogut tastar en una sessió en el Wine Tools Center, el nou espai que acaba d'obrir a la capital catalana l'empresa Euroselecció, que importa Riedel. Els vins escollits per a palpar les diferències entre les copes han estat un riesling León Beyer 2018; el Teixar 2015 de Vinyes Domènech (Denominació D'origen Montsant) i que és vi de finca, i un escumós Leopardi brut nature de Llopart (marca col·lectiva Corpinnat).
 

Foto: Jordi Bes


Unes copes per als "més geeks del vi"

La creació de la nova col·lecció està motivada perquè en el 2018 li van demanar a Georg Riedel, un dels continuadors de la companyia iniciada el 1756, que dissenyés "la copa definitiva" per a un cabernet sauvignon. La sortida al mercat de la col·lecció completa coincideix en un temps en el qual la tendència és acostar el vi a tothom allunyant-lo de l'àurea cerimonial que l'havia caracteritzat, cosa que fa plantejar-se qui són els destinataris d'aquestes copes de disseny treballat. Mantovani ha admès que d'entrada el disseny pot ser que "no agradi a tothom" perquè s'està acostumat a unes formes ovalades, però esperen que per començar siguin atractives per als sommeliers, la restauració i qui tingui molt interès pel vi. En definitiva, els "més geeks del vi" que els agrada degustar-lo, ha precisat.
Cada copa de la nova col·lecció, que es fabrica a màquina, té un preu de 26 euros per al consumidor. Les set que la conformen són tres de blancs (duen els noms de chardonnay, riesling i sauvignon blanc), tres de negres (pinot noir-nebbiolo, syrah i cabernet sauvignon) i una per a xampany, caves i altres escumosos (champagne wine). A Riedel consideren que la syrah seria la més versàtil per a negres mentre que la de riesling, la de blancs; això si és que es tracta d'escollir-ne només una. En tot cas per a qui li agradi una copa de forma ovalada com les tradicionals no ha de patir perquè la companyia manté la resta de col·leccions.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Treballadors de Torres a principis del segle XX
Treballadors de Torres a principis del segle XX | Foto: Família Torres
‘Casa Torres y Compañía, cosechero y exportadora de vino’ es va fundar el 1870 | La cinquena generació de Família Torres se centra en elaborar vins singulars i en recuperar varietats ancestrals per adaptar-se al canvi climàtic
Imatge il·lustrativa
Els Sakura Women's Wine Awards, una de les principals cites amb el vi de país asiàtic, han premiat amb la Medalla Doble Or el cava Vilarnau Brut Reserva Orgànic i amb Medalla d'Or a Vilarnau Rosé Delicat.
Imatge il·lustrativa
En Carles Xuriguera i la Romina Ribera ens proposen una sèrie d'escenes, més o menys habituals, i més o menys "kafkianes" que ens fan reflexionar sobre el moment actual dels vins catalans.