​El Cava “sacseja el toro”

La segona cimera del cava estudia mesures per intentar evitar la greu crisi de preus del raïm de la passada verema

​François Chartier: “El Cava té una gran reputació de qualitat fora d'Espanya”

| 28/01/2020 a les 19:13h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, crisi del raïm, Teresa Jordà
Imatge il·lustrativa
Una irònica pancarta ha rebut la tarda d’avui dimarts el mig centenar de participants en una segona cimera del cava que no ha servit, com la primera, per arribar a cap acord concret.
 

Els pagesos han rebut els convocats per part de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, desitjant “Feliç 1998”, ja que aquell any es van pagar 50 pessetes pel quilo de raïm, el mateix que les grans cases van abonar la darrera verema. Com en la primera cimera del 22 d’agost de l’any passat, s’han sentit bones paraules i els protagonistes diuen sortir-ne “contents”.

La consellera Teresa Jordà ha informat que s’han posat damunt la taula mesures, sense revelar quines tot i la insistència de la premsa, per revertir la greu crisi de preus de la passada verema. “Ens emplacem a seguir treballant”, ha dit la consellera, tot recordant que la DO Cava compta “amb els millors pagesos, amb els millors elaboradors i amb un gran producte”.

Teresa Jordà ha reconegut que la reunió del 22 d’agost es va convocar en un moment de “cert pànic”, i que aleshores es van posar damunt la taula mesures a mitjà i a llarg termini. En canvi, avui s’han tractat mesures d’“immediatesa”. També recorda que “s’han fet els deures”, aprovant-se el desembre passat el nou pla estratègic de la DO Cava i limitant-se a un creixement de gairebé zero, almenys pels tres anys vinents, les noves plantacions. La consellera també ha anunciat que “parlarem amb el ministeri d’Agricultura” per buscar solucions.

Els estocs de vi base ja arribaven a 69 milions de litres el mes de juliol de l’any passat, i aquest any podrien arribar als 100 milions

Els assistents s’han emplaçat a una tercera cimera a principis del mes de març. La gran preocupació, però, és fer sostenible el sector equilibrant oferta i demanda, com ha dit el president de la patronal Institut del Cava, Damià Deàs. I és que els estocs de vi base ja arribaven a 69 milions de litres el mes de juliol de l’any passat, i aquest any podrien arribar als 100 milions. Damià Deàs considera que els canvis estructurals i les mesures correctores faran “més sòlid” el sector. Qui més eufòric ha sortit de la reunió ha estat el president de la també patronal Pimecava, Pere Guilera, qui es mostra convençut que “el cava conquerirà el món per segona vegada”. Guilera també destaca que s’han posat les bases per encarar el futur del cava fent “un pas que no s’havia donat mai”.

Teresa Jordà afirma que l'agost es va agafar “el toro per les banyes”, avui l’han “sacsejat” i que al març es veuran les solucions

Per la seva banda, la responsable de viticultura del sindicat agrari JARC, Isabel Vidal, destaca “la unitat” del sector exemplificada en la reunió d’avui, una unitat “sense la qual no ens en sortirem”. Vidal ha recordat la importància del sector del Cava per a la vitivinicultura catalana, ja que suma més del 60% de tots els raïms del país.

La consellera ha resumit la situació afirmant que l’agost passat van agafar “el toro per les banyes”, que avui l’han “sacsejat” i que al març, un cop fets els deures que el sector s’ha compromès a fer, es veuran les solucions per intentar que la propera verema no es torni a repetir el que ha qualificat de “tempesta perfecta”. Teresa Jordà també creu que “ara toca ser valents i no posar-nos vermells”.

Sigui com sigui, Joan Esteve, el president del sindicat agrari JARC a Barcelona, que és un viticultor de Sant Llorenç d’Hortons que treballa 25 hectàrees de vinyes, no s’ha mostrat gaire optimista davant la possibilitat que a la verema d’aquest any es resolgui la crisi de preus del sector. Avui lamentava que en l’últim any ha deixat d’ingressar 50.000 euros  respecte el 2018.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

COMENTARIS

REGLAMENT IL.LEGAL
Manuel Duran Samaranch, 31/01/2020 a les 16:58
+0
-0
has va fer molt mal al Cava destruint la seva identitat per poguer fer imitacions de Champagne

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
L’empresa barcelonesa es converteix així en la responsable de la distribució a l’engròs dels vins de Bell Cros a la província de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Una formació creada i dirigida pels fundadors i directors de La Guia de Vins de Catalunya, Jordi Alcover i Sílvia Naranjo
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Trenta mesos de criança i agricultura ecològica per a un gran escumós a preu molt raonable