Cap a on s'encamina el vi ecològic català?

Aconseguir connectar amb els joves i treure vins singulars són les darreres propostes dels cellers

Les presenten en primícia a Montpeller, un dels principals aparadors del món d'elaboracions eco

Un vi ecològic és més bo que un de convencional?

| 28/01/2020 a les 08:12h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Celler Credo, vi ecològic català, Finca Parera
Imatge il·lustrativa
Foto: Jordi Bes
El vi ecològic no deixa de guanyar pes entre els vins que es produeixen a Catalunya. L'increment de referències que els consumidors per escollir, fins i tot de grans cellers, incentiva els vinyaters a no parar quiets i miren d'innovar per diferenciar-se. L'interès per captar nous públics, especialment d'entre els joves, i combinar varietats i maneres d'elaborar poc usuals, són algunes de les línies de treball que tenen els cellers. Algunes d'aquestes novetats s'han pogut tastar aquests últims dies de gener a la ciutat francesa de Montpeller, on cada any per aquestes dates se celebren diverses fires professionals que són referents al món de vins ecològics, biodinàmics i dels denominats naturals. La més gran és Millésime Bio, però n'hi ha d'escala més humana, com Le vin de mes amis i Biotop, que serveixen per prendre bona nota dels vins que vindran.

Vins per esquivar la crisi del raïm

L'únic celler català que ha participat en la fira de Le vin de mes amis ha estat Còsmic, que és el projecte de Salvador Batlle, i que bascula sobretot entre Agullana (Alt Empordà) i Rodonyà (Alt Camp). A Montpeller ha avançat la presentació del Connexió Còsmic, un blanc bàsicament de xarel·lo i parellada del 2019 que pugui ser atractiu per a hostaleria. Batlle l'ha fet motivat per l'escenari de baixos preus del raïm que s'han pagat enguany, i que no s'ha limitat només a això, ja que el seu pare solia vendre el raïm a un gran cavista que no li ha comprat ni un quilo. Ell li ha donat una sortida. "El vi no l'hauria fet si no hagués passat aquest greuge", explica Batlle, que aviat presentarà una nova iniciativa vinícola perquè es valori la tasta dels viticultors amb preus més justos. Una altra novetat del celler és el vi Destí, fet de moscat d'Alexandria i macerat amb pells durant la fermentació. Aquest raïm procedeix d'una vinya cobejada però que li van demanar que s'encarregués ell, detalla.
En els taulells dels cellers catalans que han pres part de la fira Biotop també s'hi han mostrat propostes que han cridat l'atenció.
 

Foto: Jordi Bes


A Finca Parera han dut el seu bag in box (un recipient plàstic) que conté 2 litres de vi adreçat especialment als joves que volen celebrar una calçotada o una barbacoa i que volen evitar complicacions. S'anomena La Vividora i és un vi que, com el mateix celler defineix de manera molt escaient, és un tutti frutti. Segurament despistaria en un tast a cegues perquè conté una desena de varietats de raïm blanques i negres, així que, quan es degusta, és com si sonessin diverses simfonies de cop però que no es fan nosa entre elles.

Kike Vila, que és publicista i soci de Finca Parera, relata que hi ha "sensibilitat" entre els joves davant del vi eco i aquest envàs és fàcil de dur a tot arreu, però admet que justament el continent és quelcom a polir més perquè es posa vi eco en un envàs plàstic. "Hem de fer un esforç per ser coherents", indica. Enguany el celler també treu un nou vi a iniciativa de Vila, anomenat Kups, i que és un sumoll 100% del 2019 que s'ha elaborat com si fos un blanc de noirs, encara que a la vista és un rosat. "No hi ha molts casos de treballar el sumoll així", remarca. Surt al mercat aquesta primavera, i ara com ara té una subtilesa molt agradable. També preparen un nou ancestral, un tipus d'escumós on sol primar-se la sensació a fruita i la frescor, i tenen un most de xarel·lo per a qui no beu alcohol.

Un "vi" blau que no serà vi

Pensada per a joves també és la nova proposta que treballa el celler Aessir, que fa vins de la DO Terra Alta i d'altres denominacions o territoris, com de Conca. El que ha fet és un pas singular amb una de les elaboracions ecològiques de boval d'allà, que és una varietat que aquest celler treballa habitualment. A la ciutat francesa ha mostrat un vi blanc de noirs però que en realitat ja no es pot considerar vi perquè és de color blau, per l'efecte d'un colorant orgànic, i perquè té un aroma afegit d'eucaliptus. L'objectiu també és captivar el consumidor jove, però en una hora que ja no s'acostuma a prendre vi, que és quan se surt de festa o a prendre una copa després de sopar. "Una vegada acabat el sopar ja no es consumeix vi", recorda Oscar Aessir. Per a qui concep el vi sense afegits pot resultar sorprenent, però ha atret molt l'atenció entre els assistents a la fira Biotop.
 

Foto: Jordi Bes


A més de buscar com atreure els joves, els cellers eco miren de diferenciar-se entre ells. El celler Credo (DO Penedès), que forma part de Recaredo, està especialitzat sobretot en vins blancs de xarel·lo i s'han marcat com a fita treure al mercat vins més envellits, quelcom que no tan habitual en els blancs. "Volem ensenyar el potencial de la varietat xarel·lo", indica Àlex Bautista, mentre ofereix per tastar ampolles d'anyades com el 2012 o 2013 que mostren que són vins que encara estan en condicions òptimes per a ser consumits. Tenen aquesta voluntat perquè Recaredo es caracteritza per treure escumosos de llarga criança, abans sota l'empara de la DO Cava i ara sota el de la marca col·lectiva Corpinnat.

Al celler Frisach de la DO Terra Alta poden mostrar un vi també de recent creació, Les Alifares, que és una garnatxa grisa que deixa un vi d'un atractiu color rosat per l'efecte de la maceració amb les pells. També trauran una carinyena negra de vinyes velles, però han hagut de deixar de fer la garnatxa peluda, perquè el propietari de la finca ha decidit arrancar-la pel seu compte perquè era vinya vella que donava pocs quilos de raïm, lamenta Joan Ferré. Tot plegat són les històries amb les quals es troben els cellers catalans que segueixen fent camí cap a l'ecològic. "No és una tendència. Ha vingut per quedar-se", insisteix Amaia Soto, que duu comunicació i màrqueting del celler Josep Masachs de l'Alt Penedès, si bé al Biotop hi eren amb els vins d'Els Vinyerons i d'Amós Bañeres.

Els naturals segueixen generant debat

També segueix ben viu el debat sobre si un vi natural pot o ha de dur sulfits afegits com a mínim per conservar-lo. Soto, que s'havia dedicat a exportar cap a països asiàtics, avisa que un vi natural sense cap sulfit afegit és molt sensible al transport i calen mesos perquè s'estabilitzi un cop arriba a destí. "S'ha abusat massa del sulfurós, però per exportar és una mica complicat fer-ho sense", defensa, però hi ha qui té un punt de vista oposat. Carmen López, del celler Uva de Vida (Santa Olalla, Toledo), assegura que els seus vins, que són sense sulfits afegits, han viatjat al Japó i Amèrica en perfectes condicions. El celler té més d'una dècada i treballa amb el morastell (graciano) i l'ull de llebre, però se centra molt en l'exportació perquè encara li costa reivindicar-se en el seu territori. En algun restaurant d'estrella Michelin han fet la prova de dur una ampolla d'Uva de Vida tapada i els comensals els resulta interessant el vi, però se sorprenen que sigui de Castella la Manxa. No dubta del motiu: el raïm no s'hi valora. "Som el rebost d'Europa del vi a granel", recalca. I a baix preu.

Contingut relacionat

Imatge il·lustrativa
24/05/2018

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
L’empresa barcelonesa es converteix així en la responsable de la distribució a l’engròs dels vins de Bell Cros a la província de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Una formació creada i dirigida pels fundadors i directors de La Guia de Vins de Catalunya, Jordi Alcover i Sílvia Naranjo
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Trenta mesos de criança i agricultura ecològica per a un gran escumós a preu molt raonable