Els nous vins del projecte Bell Cros
Els nous vins del projecte Bell Cros

Pluja d’inversions a la DO Montsant

Els suecs Ann i Peter Skoglund presenten avui a Barcelona el nou projecte del celler Bell Cros

Acústic Celler d’Albert Jané comença les obres del seu nou celler a Marçà, on s’obriran a l’enoturisme

Josep Grau Viticultor de Marçà fa el salt a la DOQ Priorat, amb nou celler a Gratallops

​10 grans blancs per menys de 20 euros

| 20/01/2020 a les 07:03h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Cellers, Josep Grau Viticultors, DO Montsant, Bell Cros, Acústic Celler, Albert Jané
La DO Montsant continua emergint amb nous projectes. Ja suma més de 6 milions d’ampolles comercialitzades per any en els darrers exercicis, i ha experimentat un creixement exponencial pel que fa a cellers, passant dels 28 inicials als 55 actuals, segons les darreres dades del Consell Regulador. Els seus vins es troben a taules de més de 40 països, sent els Estats Units i Alemanya els seus principals feus internacionals.

Avui dilluns i també dijous es presenta Barcelona una destacada nova inversió, la del celler Bell Cros a Marçà, mentre Acústic Celler del vinyeró Albert Jané ja ha començat el moviment de terres per a construir el seu nou celler a Marçà, on es volen obrir al negoci enoturístic. A més, un dels projectes més reeixits de la DO Montsant, el de Josep Grau Viticultor, acaba de fer una inversió per a fer un nou celler a la DOQ Priorat.

L'objectiu final de Bell Cros és produir 75.000 ampolles elaborades al 100% amb el raïm del celler que estarà acabat el 2022.

Avui, i dijous que ve, es presenta a Barcelona el nou celler Bell Cros de la DO Montsant, dels emprenedors suecs Ann i Peter Skoglund. Porten invertits en l’adquisició de finques i en les operacions fetes fins ara (ja han començat a fer els primers vins) 1,2 milions d’euros. En els propers cinc anys invertiran mig milió d’euros més en operacions, i projecten un nou celler entre les seves vinyes que esperen que estigui a punt el 2022, i on invertiran 2 milions d’euros més. El seu objectiu final és produir 75.000 ampolles elaborades al 100% amb el seu raïm. De la darrera collita han elaborat un total de 30.000 ampolles. La primera finca la va comprar el juny del 2017. Des de llavors han comprat, en total, 7 terrenys veïns més, el darrer al juny del 2019. Compten amb 25 hectàrees, de les quals 23 estan connectades entre elles. Del total, 14 hectàrees estan plantades amb ceps d’entre 30 i 80 anys. Treballen amb varietats autòctones, i van sol·licitar el registre de les vinyes com a producció ecològica al Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) a finals del 2018. Principalment, les seves vinyes estan plantades en terra calcària amb argila. A l’est també tenen sòls sorrencs d'origen magmàtic i sòls de pissarra al nord-oest. Han anunciat que “gradualment” aniran plantant més vinyes.
 

Vinyes del projecte Bell Cros


Aquest projecte compte amb l’enòleg de prestigi Joan Asens i amb Xavi Peñas (administració), Baltasar Vendrell (viticultura) i Miguel Figini (gestió d’activitats). Ara treuen al mercat els vins El Tracte 2017 (100% carinyena), El Camí 2018 (79% carinyena, 11% garnatxa negra i 10% ull de llebre) i Addició 2018 (88% garnatxa blanca i 12% macabeu).

​Albert Jané, d'Acústic Celler ha començat els treballs previs per construir el seu nou celler a la DO Montsant (a Marçà), previst per finals d’aquest 2020 i centrat potenciar millores en els vins i en l'oferta enoturística

D’altra banda, el vitivinicultor Albert Jané Úbeda ha començat els treballs previs per construir el seu nou celler a la DO Montsant (a Marçà), que vol posar en marxa ja a finals d’aquest 2020. Es tracta d’un celler integrat al paisatge, sostenible i aïllat amb materials naturals on potenciarà el negoci enoturístic. Ja està plantant-hi també 10 hectàrees de vinya. Ara ja compta amb més de 40 hectàrees de vinyes. Entre els tres cellers creats per Albert Jané (el del carrer Progrés de Marçà a la DO Montsant, el de la Vilella Alta a la DOQ Priorat i el que té amb vins sense denominació d’origen a Mas Vilella del Baix Penedès) ha tancat l’any amb una facturació d’1,6 milions d’euros. Amb el nou celler, Albert Jané espera “potenciar millores” en l’elaboració dels seus vins, les microvinificacions de les seves més de 40 hectàrees de vinyes velles. També diu que vol potenciar-hi l’enoturisme “donant l’oportunitat de der experiències de visites en un concepte de finca únic”.
 

Albert Jané mostra els plànols del nou celler Foto: Ramon Francàs


Per últim, l’elaborador de la DO Montsant Josep Grau fa el salt a la DOQ Priorat. Acaba de comprar (el passat 10 de desembre) una casa a Gratallops per convertir-la en un celler-boutique. Hi ha invertit, de moment, 200.000 euros. Diu que és un projecte romàntic de només 15.000 ampolles. Les primeres, sota la marca Pedrabona, ja les ha elaborat al celler de prestigi Terroir al Límit. Diu que “per respecte” ha tardat 16 anys a fer el pas de la DO Montsant a la DOQ Priorat. El darrer any a la DO Montsant l’ha tancat amb una producció de 120.000 ampolles, fent un salt de facturació de 600.000 euros a 860.000. Va començar l’any 2003 a Capçanes elaborant només 300 ampolles (amb una sola bóta i de segona mà). Avui exporta un 65% de la seva producció, principalment al Japó, Suècia i Dinamarca.
 

Josep Grau


Actualment gestiona 36 hectàrees de vinya a diversos punts de la DO Montsant i amb tota la diversitat de sòls: des de petites produccions per cep que van des de 500 grams en les vinyes de més de 70 anys, fins al 1,5 quilos / cep en les vinyes de 15 a 40 anys. Tots els treballs es realitzen a mà, des de la poda fins a la verema. La viticultura és ecològica, lliure d'herbicides i pesticides. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Què deu ser un "vinyeró"?
Vinyater, 20/01/2020 a les 09:25
+4
-0
Apreciat sr. Francàs, li faria res deixar de fer servir el pedantesc gal·licisme "vinyeró", que a més de ser incorrecte té una sonoritat horrible, i substituir-lo pels genuïns "vinyataire" o "vinyater"? Els lectors dels seus articles li ho agrairem molt.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.