Imatge il·lustrativa

​10 grans blancs per menys de 20 euros

Catalunya també és un gran país de vins blancs, i no hi ha dubte que aquests no paren d’emergir

Proposem una selecció molt especial que recull deu d’aquests blancs (11 mostres) d’entre el gran ventall de productes situats per sota dels 20 euros.

2019: Radiografia de les novetats de vins tranquils catalans

| 16/01/2020 a les 06:09h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Vins Blancs
La gran majoria, tots ells tastats en copes específiques, són de l’anyada 2018, però també n’hi ha un del 2016 i també de la darrera collita. Fins i tot n’hi ha un de natural. Anem del Penedès al Priorat, passant per Costers del Segre, Terra Alta, Montsant i Empordà. No hi falten xarel·los, garnatxes, macabeus o malvasies. A més, hem volgut fer cas a l’escriptor nord-americà Tony Robbins, qui ha deixat escrit que “les persones curioses no s'avorreixen mai, i la seva vida és un etern estudi de l'alegria".

Aquí teniu els nostres deu grans suggeriments (molts d’ells plenament consolidats), que esperem que despertin la vostra curiositat.
 

PIPA 2018 / KATY 2019
Lavinyeta
DO Empordà
PVP: 8 €


Els beneficis d’aquest vi (i també els d’un negre de monastrell) van destinats a La Fundació Mona, que es dedica a la recuperació de primats, ximpanzés i macacos. Sovint són animals vellets que han estat animals de particulars, de circ o, fins i tot, estrelles de cinema. Des de 2018 el celler de Josep Serra i Marta Pedra col·labora amb la Fundació amb els vins anomenats Monos*. Es tracta de vins fruit de l’agricultura ecològica i aptes per a vegans. Dos animals protagonitzen cada anyada donant la cara i el nom al vi. Aquesta malvasia m’ha sorprès des de la seva primera anyada. Són vins joves que aguanten molt bé el pas del temps gràcies a la molt bona acidesa de la malvasia. És un vi jove de molt bona relació qualitat-preu que podríem considerar com a enamoradís. El de l’anyada 2019 (tastada una mostra de dipòsit en rama) podria portar el nom de Katy, el d’una macaca. És exuberant, molt aromàtic. Brilla amb notes tropicals (com ara les que recorden els litxis) però també mostra notes de nectarina. És rodó i saborós, i presenta una molt bona acidesa. El de l’anyada 2018, gairebé un any després, s’ha mantingut molt lloablement. És un vi fàcil, aromàtic, directe i rodó. Encara és fragant. Tots dos vins tastats en copa Performance Riesling de Riedel.
DESIG 2018
Mas Candí
DO Penedès
PVP: 8,85 €


Puresa i franquesa. Fruita blanca (poma) i flor blanca, embolcallades en fonoll i un punt final d’ametlla amarga. Frescor i joventut, amb cert volum. Ara és un 100% xarel·lo fermentat amb les seves mares. És un raïm de vinyes velles plantades en sòls argilo-calcaris i amb graves. Ha estat collit manualment en petites caixes i posterior maceració en fred. Criança en dipòsit d’acer inoxidable amb les seves mares. Només 11,5º. Més del que val costa aquest vi penedesenc de vinyerons que presenta una gran relació qualitat-preu. Mas Candí, de Les Gunyoles d’Avinyonet del Penedès, és un dels projectes més excitants del Penedès. Darrera d’aquest celler situat als peus del Garraf hi ha Ramon Jané, Mercè Cuscó i Toni Carbó. Es va crear per elaborar els seus propis vins i revaloritzar les vinyes dels seus avis. Des del segle XVI es té constància que la família Cuscó (Cal Candi, sense l’accent) ja cultivava aquestes terres. Tastat en copa Performance Riesling de Riedel.
AGALIU 2018
L’Olivera
DO Costers del Segre
PVP: 11,95 €


“Agaliu és una paraula antiga que significa il·lusió, repte. L’Agaliu és un vi delicat, agradable, que reflexa el nostre desig de crear un vi fresc, suau, amb el toc just de roure, elaborat únicament amb la varietat macabeu”. Així descriu la modèlica L’Olivera aquest blanc icònic de les Valls del Riu Corb. La fusta s’expressa amb fumats en nas, que recorden l’encens, i també en boca. Destaca per notes de fruita blanca (poma àcida) i per una interessant salinitat. És fresc, lleuger i amb una bona acidesa. Cullen el raïm manualment i el premsen amb el gra sencer i la rapa. El vi fermenta a temperatura controlada (15-17ºC) en botes de roure americà (80%) i francès (20%), amb un percentatge de fusta nova que mai supera el 15%, per respectar el caràcter varietal del macabeu. La criança es fa sobre les seves mares, amb  bâttonage setmanal durant els 3-4 mesos que dura la criança, per augmentar-ne el volum en boca i buscar una integració més fina i elegant de la fusta al vi. L’Olivera és una cooperativa d'integració social amb seu a Vallbona de les Monges. Incorpora persones amb dificultats que participen activament en tot el procés. Tastat en copa Performance Montrachet de Riedel.
VIA EDETANA 2018
Edetària
DO Terra Alta
PVP: 12 €


Vi elaborat amb un 70% de garnatxa blanca, procedent de vinyes de més de 40 anys plantades en terra de panal i tapàs, i un 30% de viognier. Un cop finalitzada la fermentació es realitza l’assemblatge, sotmetent la meitat del vi a una criança de quatre mesos en botes de 300 litres i l'altra meitat es treballa amb les seves mares fines per extreure la màxima expressió varietal. És fi, elegant, rodó, cremós i complex. En nas ja s’expressa amb notes fumades que recorden l’encens, amb flors blanques i fruites d’os de primavera i poma. Mostra cert greix i destaca per notes de fruita madura de primavera (principalment préssec de secà) i per la seva salinitat (mineralitat) i bona acidesa, amb un toc varietal que dona amargantor final. Edetària, liderat per Joan Àngel Lliberia, és un celler envoltat de vinyes a Gandesa on elaboren “vins autèntics amb raïms de varietats autòctones, cercant la màxima expressió dels nostres terrers, recuperant el valor de les vinyes velles i treballant de manera ecològica”. No tenen dubte que “el vi està lligat a una terra i ha de ser mostra de la seva expressió en un sentit ampli: sòl, clima i manera de fer”. Tastat en copa Performance Montrachet de Riedel.
ELS AMELERS 2018
LaFou
DO Terra Alta
PVP: 13,90 €


Els Amelers ret honor als ametllers que conviuen amb els ceps a les vinyes de la Terra Alta. Aquest monovarietal de garnatxa blanca va fermentar i es va criar durant sis mesos sobre les seves mares en ous de formigó i dipòsits d’acer inoxidable. El 10% del vi es cria en bótes de roure de 300 litres. És un modern i refinat blanc terraltí fruit del projecte personal de Ramon Roqueta. Mostra una elegant joventut i frescor, amb notes de fruita de primavera de pinyol (força préssec), cítriques i florals (flors blanques). És equilibrat, gustós i melodiós. Destaca també per la seva molt bona acidesa. El treball fet amb fusta ha estat excel·lent (una subtil pinzellada). A la seva etiqueta s’hi pot llegir: “Terra de contrastos, paisatge de vinyes, aroma d’amelers”. Ramon Roqueta hi vol destacar “l’essència del caràcter que atresora aquesta varietat en un dels seus terrers predilectes”. Neix d’una vinya plantada a la finca Mas Gabrielet de Batea, de sòl franc-argilós. LaFou va néixer l’any 2007 “amb la il·lusió d’elaborar uns vins que reflecteixin la grandesa de la garnatxa i d’una comarca vinícola tan extraordinària com la Terra Alta”. Tastat en copa Performance Montrachet de Riedel.
FINCA ELS CAMPS 2016
Jané Ventura
DO Penedès
PVP: 15 €


Aquest gran macabeu amb fusta és el primer vi català que em va fer veure ben clarament, amb esplèndides anyades com la del 2001, les destacades possibilitats d’aquesta varietat autòctona criada en roure francès. Les vinyes estan situades a la Finca Els Camps, a 450 metres d’altitud, a la Joncosa del Montmell, amb vistes a la Talaia del Montmell, el punt més alt de la comarca tarragonina del Baix Penedès. És fruit d’una vinya vella plantada en un terreny mineral i ben drenat, en un microclima de nits fresques i dies suaus que afavoreixen el desenvolupament dels delicats aromes de varietats de raïm blanques. Es treballa en ecològic des del 2010. La producció és de només 2.800 ampolles. La viticultura és de molt baixa intervenció (han estat 6 anys sense llaurar la vinya, tot i la sequera). També fan una selecció cep a cep, fent dues veremes. Mostra notes de fruita blanca (poma) embolcallades amb notes de la criança en fusta, herbes aromàtiques de garriga i fins i tot una incipient punta d’hidrocarbur. És elegant, té cert greix i també bona acidesa. En el seu final es fa evident una varietal nota d’amargantor. Una nau de cabotatge típica de la costa mediterrània (un falutx del segle XIX) solca l’etiqueta d’aquest vi. No és a l’atzar, ja que el pic més alt de la Serra del Montmell (la Talaia, 861 metres damunt el nivell del mar), per la seva peculiar forma de dent, era utilitzat com a referent per a l’orientació dels navegants. Tastat en copa Performance Montrachet de Riedel.
PRINCIPIA MATHEMATICA 2018
Alemany i Corrio
DO Penedès
PVP: 15,70 €


Xarel·lo amb un 5% de garnatxa blanca fruit d’una vinya plantada fa més de 60 anys. Fermentació alcohòlica en bótes de 228 i de 700 litres, totes 100% de roure francès de la més alta qualitat (Tronçais, Allier i Nevers amb 3 anys de secat). La criança és de 9 mesos (2/3 parts del vi en fusta i la resta en dipòsit d’acer inoxidable sobre les seves mares fines). La integració de la fusta és molt bona. No s’hi fa bâttonage. S’elabora amb llevats indígenes. Des de fa 5 anys, fa la fermentació malolàctica amb els bacteris que vénen de la vinya. S’hi va afegir al cupatge un 5% de garnatxa blanca, que va estar macerant durant 24 hores amb les seves pells, per donar més força al vi. Tots els moviments del Principia Mathematica s’han dut a terme en lluna vella. La darrera lluna vella que hi va haver abans de l’embotellat va ser la de maig de l’any passat. La producció total és de 9.000 ampolles. ‘The Wine Advocate’ li ha atorgat 93 punts. És fresc i voluptuós alhora. Destaca per una fruita carnosa de primavera amb tocs cítrics, i una bona acidesa. Un gran vi fruit d’un gran tàndem: la vilafranquina Irene Alemany i el bretó Laurent Corrio. El vi pren el nom del títol del disc del mateix nom d’Àlex Torío (Picap, 2010), i s’il·lustra amb la mateixa obra del disc, de l’ArtCieMist Evru. Tastat en copa Performance Montrachet de Riedel.
XAREL·L0 2018
Anima Mundi
Sense DO (Penedès)
PVP: 18,50 €


Agustí Torelló Roca progressa amb pas ferm amb un engrescador projecte personal de vins penedesencs sense DO que tenen molt de llum. Aquest és un xarel·lo natural procedent de la Vinya del Boet Vell, plantada l’any 1978 a la propietat penedesenca de Sant Sebastià dels Gorgs. És una parcel·la amb orientació Nord de sòls extremadament calcaris i textura franca (equilibri entre llims i sorres). És conreada seguint els principis de l’agricultura biològica i els cicles lunars (sense pesticides ni herbicides). Premsat directe sense desrapar ni aixafar. Fermentació espontània en botes velles de 500 litres de roure francès i gerres ceràmiques d’argila. La fusta és només una pinzelladeta (més perceptible en nas). Està molt ben integrada. Criança de sis mesos amb els seus propis llevats. No es realitza cap moviment al vi fins el moment d’embotellar. Sense sulfits afegits durant el procés (per sota de 9 ml/l de SO2 total). Aquest xarel·lo del 2018 no filtrat i de mínima intervenció és pur i precís, franc i elegant. Un vi on no s’hi ha afegit res. Notes varietals de poma àcida i ametlla amarga, amb tocs minerals que recorden el guix. Mostra verticalitat i bona acidesa. És fi i subtil, amb només 12º. Fantàstica puresa. D’aquesta anyada només hi ha 2.484 ampolles disponibles. Tastat amb copa Performance Montrachet de Riedel.
MURMURI 2018
Mas Doix
DOQ Priorat
PVP: 19,95 €


Assemblatge majoritari de garnatxa blanca de ceps de 20 anys (95% de garnatxa blanca de vinyes de 20 anys, 3% de macabeu i un 2% d’altres varietats). Va fermentar en dipòsits d'acer inoxidable durant tres mesos en contacte amb les seves mares. Obre una interessant finestra als Priorat sense fusta. L'etiqueta és la reproducció d'un gravat que va realitzar l’artista Josep Subirats l’any 1965 (reprodueix el perfil de Poboleda des del riu Siurana). Es van embotellar un total de 2.700 ampolles el març del 2019. El vi és com el seu raïm: gustós i molt equilibrat. És net, jove, elegant, vivaç i fresc però amb un cert volum (fruit del treball amb les mares) i destacada acidesa, que li dona verticalitat. Lligats a la viticultura des de fa cinc generacions, Mas Doix és un celler creat per la famílies Doix i Llagostera el 1998, reprenent l’elaboració de vins, iniciada el 1850 i interrompuda per la fil·loxera. Des del 1999 que han recuperat l’elaboració amb celler propi. Ara el projecte continua amb els germans Valentí i Ramon Llagostera i el viticultor canadenc Cliff Lede. Tastat amb copa Performance Riesling de Riedel.
RITA 2018
Vinyes Domènech
DO Montsant
PVP: 20 €


Aquest blanc s’ha batejat amb el nom de Rita Nogueroles, l’esposa de Joan Ignasi Domènech, que és l’impulsor d’aquest celler de Capçanes emmarcat en un imponent paisatge. A Joan Ignasi li agrada dir que el racó els va seleccionar a ells perquè sabia que l’estimarien. Els seus vins són el millor reflex de la passió que senten per aquest paisatge, des del bosc d’alzines fins a les 150 espècies vegetals que comparteixen terreny amb les vinyes. Tot aquest microclima, s’afirma des de Vinyes Domènech, aporta expressió als seus vins i els marca amb personalitat pròpia. És fruit de tres parcel·les de sòls molt diferents, que li donen aquesta complexitat: 0,3 hectàrees de llicorella, 1 d'argila-calcària molt pedregosa i 0,5 de panal blanc. Es fa entrada del raïm a una càmera fins a baixar la temperatura a 2-4°. Es desrapa i sagna al cap de poques hores per començar la fermentació alcohòlica, amb llevats salvatges, i cinc mesos amb les mares fines en botes velles de roure francès. És un vi rodó, melós, complex i amb volum que destaca pel caràcter fruiter (préssec), amb pinzellades cítriques, i també floral i una punta varietal amargantosa. Tot plegat amb cert greix i perfumat, amb notes anisades que recorden el fonoll. Un vi amb gran balanç. Tastat en copa Performance Montrachet de Riedel.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Espectacular
Anònim, 17/01/2020 a les 23:31
+0
-0
Sóc sumiller, tinc el meu blog acabat de néixer, sóc un fan del vi, treballo com a sumiller, i m'agradaria participar en espais com el vostre. Sóc a Alacant, pero nascut a Sabadell, os deixo el meu correu, i moltes felicitats per aquest article.

rubensumiller@gmail.com

Salutacions

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.