El sector de les begudes espirituoses disminueix la facturació a l'Estat després de tres anys creixent

Segons l'estudi Sectores "Bebidas Alcohólicas" publicat recentment per l'Observatori Sectorial DBK d'INFORMA (filial de CESCE), el 2018 el valor de mercat va disminuir un 3% respecte l'any anterior, en què havia crescut un 4%. Les previsions per al tancament de 2019 apunten a una caiguda d'entorn de l'2,5%.

| 07/01/2020 a les 10:28h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Mercats, Observatori Sectorial DBK, begudes espirituoses
Imatge il·lustrativa
Es consideren begudes espirituoses a aquelles amb contingut alcohòlic -de més de 15 graus- procedents de la destil·lació de matèries primeres agrícoles (raïm, cereals, fruits secs, remolatxa, canya, fruita, etc.). Es tracta, així, de productes com el brandi, el whisky, el rom, la ginebra, el vodka, o els licors, entre d'altres.

Segons l'Observatori Sectorial DBK d'INFORMA, el valor de mercat de begudes alcohòliques es va veure penalitzat el 2018 pel descens del consum de begudes alcohòliques i per l'estancament dels preus. D'aquesta manera, les vendes a Espanya van comptabilitzar una caiguda del 2,9%, fins a situar-se en 1.660 milions d'euros.

Per segments de producte, el whisky ocupa la primera posició, representant el 2018 el 28,9% del valor total de mercat, després d'experimentar un descens que ha situat les seves vendes a Espanya en 480 milions d'euros. A continuació es va situar la ginebra, la xifra de negoci es va mantenir estancada en 365 milions d'euros, és a dir, el 22% del mercat total.

El tercer lloc està ocupat pel rom, les vendes van baixar fins als 290 milions d'euros i van representar el 17,5% del total.

A curt termini el valor de mercat mantindrà la tendència de caiguda ja comptabilitzada en 2018, en un escenari de moderació del creixement econòmic i de progressiu descens de la propensió cap al consum de begudes d'alta graduació. Així, les vendes en valor a Espanya registraran una caiguda del voltant del 2,5% el 2019, esperant una major estabilitat en el bienni 2020-2021.

El nombre d'empreses amb activitat de destil·lació, rectificació i mescla de begudes alcohòliques se situa per sota de les 300, generant un volum d'ocupació d'uns 3.200 treballadors. Totes dues magnituds mostren una tendència de descens. En el sector predominen les empreses de petita dimensió, si bé en les primeres posicions de mercat se situa un nombre reduït de grans grups fabricants/importadors que acaparen bona part del mercat.

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Entrevista amb François Chartier, millor sumiller del món (1994), consultor d'alguns dels millors xefs del món com Ferran Adrià i un "geni pur!" segons Robert Parker
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Segona edició del Comuvicat, amb l'objectiu difondre la realitat dels vins elaborats a Catalunya
Imatge il·lustrativa
Organitzades per l'Institut del cava, les Enojornades es dirigeixen als cellers i a les empreses del sector enoturístic | Se celebraran el 20 i 21 de febrer a Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona)