Imatge il·lustrativa

"Pòquer" d'escumosos per gaudir del fred amb bombolles

Qui diu que el carbònic és només per festes? Us proposem 4 dels millors vins escumosos; dos Caves i dos Corpinnats entre 19 i 30 euros.

2019: Radiografia de les novetats d'escumosos catalans

| 13/01/2020 a les 08:43h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, Gramona, Codorníu, Vilarnau, Llopart, Cava, Corpinnat, escumosos
III Lustros
Celler: Gramona

Corpinnat
Preu aproximat: 30 euros


La criança de les bombolles en majúscules

L’any 1951 va néixer III Lustros, el primer escumós de guarda de Gramona i un dels primers del territori, el Penedès. Un escumós elaborat amb mètode tradicional i amb potencial de guarda de com a mínim quinze anys -d’aquí el seu nom-. Els escumosos penedesencs, en aquella època, havien de ser joves, afruitats i frescos, fet que no va estalviar crítiques al III Lustros. Com deien a Gramona “no només a França s’elaboren vins eterns amb bombolles".
 
Un Corpinnat Brut Nature, 35% macabeu i 65% xarel·lo, amb més de setanta mesos de criança. Fruita d'os i notes herbàcies. El millor és la seva profunditat, amb una acidesa digna dels millors escumosos del món, tot i els seus anys de vida.

Albert de Vilarnau fermentat en Castanyer 2015
Celler: Vilarnau (Gonzalez Byass)

DO Cava
Preu aproximat: 30 euros


L'originalitat de combinar xarel·lo, criança i castanyer

L'Albert de Vilarnau substitueix l'antic Cava Capricis Xarel·lo -també fermentat en bótes de castanyer- però ara el seu temps de criança el converteix en un Gran Reserva -amb un mínim de trenta mesos de criança-.

El 50% d'aquest xarel·lo de gamma alta ha fermentat en bótes de castanyer noves de 250 litres. L'altra meitat restant del xarel·lo fermenta en tancs d'acer inoxidable. Tot el raïm prové de la vinya d'Espiells que envolta el celler.
 
Un dels millors caves per la seva originalitat, per la seva fermentació amb castanyer. Un Cava que tanca el cercle, amb raïm cultivat al mateix celler, de varietat tradicional xarel·lo i fermentat amb fusta -també tradicional- procedent de castanyer del Montseny.

Un Cava d'edició limitada -3500 ampolles- que destaquem per les seves notes de la fermentació en bóta; les infusions -camamilla-, els balsàmics i el tabac de pipa, que el fan tan diferent d'altres xarel·los de la zona.

Leopardi 2013
Celler: Llopart

Corpinnat
Preu aproximat: 26,25 euros


Leopardi o la història dels nostres escumosos

Elaborat en honor a Bernardus Leopardi, el primer viticultor de la família, documentat en un pergamí manuscrit en llatí de 1385, d’on s’inspira la tipografia de l’etiqueta.

La vinya està situada en un enclavament al terme municipal de Subirats, a l’Alt Penedès. La finca de Can Llopart comprèn 500 hectàrees entre vinya i bosc. Les 95 hectàrees de vinya en pendents i terrasses es conreen de manera ecològica.
 
Un escumós elaborat amb un 95% de varietats tradicionals -xarel·lo, macabeu i parellada- i un 5% de chardonnay, amb una criança mínima de 72 mesos. 
El destaquem per la seva elegància. Complex, llarg i delicat, amb notes especiades, torrefactes i de pastisseria. 

Ars Collecta Blanc de Noirs
Celler: Codorníu
DO Cava
Preu Aproximat: 19 euros

La vinya continental i la mediterrània en harmonia


Ars Collecta és el segment de gamma alta amb el que Codorníu demostra la seva saviesa elaborant caves de criança. El Blanc de Noirs, com el seu nom indica, està elaborat amb pinot noir del Segrià (continental) com a principal varietal, trepat de la Conca de Barberà (continental) i xarel·lo del Penedès (mediterrani). 
 
Una criança de 35 mesos donen un cava fresc i amb un bon potencial d'envelliment. Un Gran Reserva complex i expressiu. Les flors blanques i la fruita vermella el caracteritzen, amb tocs cítrics, però també amb notes de la criança com els torrats, la mantega o un punt final lleugerament fumat.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

COMENTARIS

REGLAMENT IL.LEGAL
Manuel Duran Samaranch, 13/01/2020 a les 11:34
+0
-2
Fa anys que estic preguntan com es van autoritzar las varietats francesas quan estaba establert que no es podia modificar el reglament anterior al 1986 "si no lo aconseja el avance de la técnica enológica y no suponga un deterioro de la calidad y prestigio del Cava" Es evident que produir imitacions de Champagne no o aconsella el avance de técnica i no hi ha dubte que ha perjudicat el prestigi del Cava, que es ven ara menys que el 1982 i també s'exporta menys!!!

El Codorniu es dons il.legal!!!
manuel encara cobres de freixenet?
Anònim, 13/01/2020 a les 13:24
+0
-0
si fos il.legal crec que ja fa temps que no podrien embotellar aquests caves, el que perjudica al cava es apostar per fer caves de baix preu.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.