Enologia

Francesc Frisach (DO Terra Alta) explica a la URV el seu aprenentatge sobre emprenedoria

​‘Els set magnífics’ negres catalans per menys de 15 euros

, Terra Alta | 21/12/2019 a les 22:06h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, URV, Francesc Frisach, DO Terra Alta
Imatge il·lustrativa
Per primera vegada, este curs s’imparteix a la URV una assignatura d’emprenedoria en diverses titulacions. Es tracta d’un pla pilot que s’implementa a les facultats de Química i Enologia i a l’ETSE i l’ETSEQ perquè els estudiants es graduïn tenint les eines bàsiques per emprendre si volen impulsar el seu projecte. 

A la Facultat d’Enologia aquestes eines seran útils per aquells que decideixin crear el seu propi celler. Per això els protagonistes de la inauguració del curs del centre, que s’ha fet aquest dijous, han estat 5 exestudiants que van decidir treballar produint vins per al seu celler: Patrick Morillo, del Celler Comunica (DO Montsant); Carme Casacuberta, del Celler Olivardots (DO Empordà); Agustí Torelló, d’AT Roca (DO Penedès); Francesc Frisach, del Celler Frisach (DO Terra Alta), i Eduard Sanromà (DO Tarragona). 

La trajectòria de tots cinc és diversa i de diferent durada però tots han extret conclusions sobre allò que més pes ha tingut per tirar endavant el seu propi projecte. Són aprenentatges que han adquirit amb l’experiència i que han transmès als futurs enòlegs: la importància de comptar amb socis en qui confiar, tenir un pla d’empresa, una estratègia de vendes i una visió clara abans que res, i també conèixer món per incorporar noves perspectives a la feina, reservar-se temps per experimentar i equivocar-se i, sobretot, cultivar la paciència, perquè cal comptar uns deu anys abans no es recupera la inversió inicial. 

Morillo ha ressaltat la importància de tenir coneixements en els diversos camps que abasta un celler, des de la vinya fins a la gestió i comercialització, però sobretot saber “recolzar-te en gent que conegui molt bé cada tema”. Com Morillo, Casacuberta no prové d’una família de celleristes, ni tan sols de viticultors, per això, un cop creat el seu projecte a l’Empordà, va decidir formar-se a la Facultat d’Enologia i apostar per recuperar varietats autòctones. Casacuberta ha destacat l’existència de nombrosos ajuts per als qui volen emprendre i crear el seu celler, però també la importància de saber-los trobar. 

A més de les fonts de finançament, un projecte s’alimenta d’allò que ja s’està fent en altres països i també per la posada en valor del paisatge on s’ubica. Així ho veu Agustí Torelló, que ha recomanat veure món abans d’emprendre o d’agafar les regnes del celler familiar. Una idea que comparteix Francesc Frisach, que, a més, ha recomanat reservar una petita part de la producció per experimentar, condició per innovar i diferenciar-se. Esta idea l’ha dut a la pràctica Eduard Sanromà, el més jove de tots, amb el seu propi celler a Vilarodona, on elabora 7 vins monovarietals. 

Lluís Arola, Montse Nadal i Albert Mas, la generació de pioners que se’n va 

L’acte d’inauguració del curs ha servit per homenatjar “una generació de pioners”, com els ha qualificat el degà de la Facultat, Joan Miquel Canals: Lluís Arola, Montse Nadal i Albert Mas, que s’han jubilat enguany. Arola va ser l’impulsor i primer director de l’Escola d’Enologia de Tarragona fins a crear-se la URV, de la que més tard va ser rector i després director del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut. “Els enòlegs espanyols li deuen a ell la creació de la llicenciatura en Enologia”, ha apuntat Canals. 

Albert Mas també va ser director i degà de la Facultat, sota el mandat del qual es va inaugurar la finca experimental de Mas dels Frares. “Li hem de reconèixer l’aposta per la internacionalització de la Facultat”, amb iniciatives com ara el Màster Erasmus Mundus en Enoturisme, ha explicat Canals. Montse Nadal va ser responsable del celler experimental i pionera en viticultura perquè “va tirar endavant la disciplina de sommelier i que sigui un tema clau”. 

Presentació de la verema 2019 

Fernando Zamora, director del celler experimental Mas dels Frares ha presentat el resultat de la collita 2019, “força bona en quantitat i qualitat”. La primavera plujosa i l’estiu sec han propiciat la bona maduració del raïm, que ha arribat als 14,9o en el cas del Cabernet Sauvignon. En la verema van participar-hi els estudiants de tercer curs i els del Màster en Enoturisme. Els nous vins que ja es poden comprar al Celler Mas dels Frares i a les botigues de Vins i Licors Jové de Tarragona són: 

Vi blanc URV, amb moscatell d’Alexandria i de Frontignan, garnatxa i sauvingon blanc, molt aromàtic sense sucre afegit però tampoc amargor. 

Negre jove URV, de maceració carbònica amb ull de llebre, a la qual s’hi afegeixen garnatxa i merlot. 

Vi Criança URV, de la collita 2015, amb cupatge de cabernet sauvignon i merlot. 

Vi escumós Blanc de Blancs, amb xarel·lo, macabeu, parellada i chardonnay 

Vi escumós Wintour, un rosat de syrah elaborat pels estudiants del Màster Erasmus Mundus en Enoturisme. 
 

Foto: Cedida

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
“180 anys alimentant Barcelona” és el nom d'un programa on els vins de la DO Penedès participaran en les activitats de cuina i conversa dirigides per experts del sector.
J. Antonio Valls, Javier Pagés i Marta Macías
J. Antonio Valls, Javier Pagés i Marta Macías
BWW vol mostrar el potencial de el vi espanyol al mercat internacional
Els nous vins del projecte Bell Cros
Els nous vins del projecte Bell Cros
Ramon Francàs | 1 comentari
Els suecs Ann i Peter Skoglund presenten avui a Barcelona el nou projecte del celler Bell Cros | Acústic Celler d’Albert Jané comença les obres del seu nou celler a Marçà, on s’obriran a l’enoturisme | Josep Grau Viticultor de Marçà fa el salt a la DOQ Priorat, amb nou celler a Gratallops