Vinyarets 2018, de Família Torres, el retorn al Penedès original

Garnatxa, d'ull de llebre i sumoll per a un negre fresc i directe

Jean Leon Vinya Gigi 2016, un vi de cine

| 20/12/2019 a les 09:28h
Especial: Vídeos! Els Vins de la Setmana
Arxivat a: Vins, Família Torres, Vinyarets 2018

Se sol dir que el Penedès és terra de blancs, però això és així només a partir de principis del segle XX. Tradicionalment al Penedès hi havia dominat el raïm negre. Però després que la fil·loxera arrabassés tota la vinya, el Penedès es va especialitzar en l’elaboració de cava, i lògicament les varietats que es van replantar van ser majoritàriament les blanques per a l’elaboració d’aquest vi escumós, el macabeu, xarel·lo i parellada.
 
Els vins negres no van tornar amb força al Penedès fins a la fi del segle XX, i ho van fer amb les varietats que aleshores estaven de moda: cabernet sauvignon i merlot, bàsicament. Tot i que posteriorment hem vist que no sempre s’han adaptat bé al clima local.
 
Torres, amb aquest Vinyarets fa un retorn al Penedès primigeni i prefil·loxèric: amb raïm negre de les varietats que hi havia plantades aleshores, que lògicament, també són les que hi estan més ben adaptades. En aquest cas, un 50% de garnatxa, un 40% d'ull de llebre i un 10% de sumoll.
 
I l’elabora també amb la mateixa filosofia que aleshores: sense les llargues criances en bóta que s’han imposat les últimes dècades per als vins negres de qualitat: El Vinyarets que ha sortit al mercat és un 2018, la última anyada que hi ha vinificada (la del 2019 pràcticament encara no ha tingut temps) i només té unes notes molt subtils de pas per fusta, com les que podien assolir els vins tradicionals pel seu pas per recipients de fusta amb finalitat purament d’emmagatzematge i transport, no de criança.
 
El resultat és un vi directe i plaent, d’aromes afruitades procedents del raïm i notes especiades molt subtils, les justes per aportar un punt de complexitat i elegància. A la boca la sensació és de frescor cruixent, amb un pas plaent i poc agressiu. I amb una relació qualitat-preu molt bona. El trobareu al mercat per només 12 euros.
 

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
La pròxima convocatòria del curs serà el proper octubre | Alguns exalumnes ens comenten l'experiència.
Imatge il·lustrativa
Lourdes López | 1 comentari
Amb allioli a dojo, més eixutes, amb tècniques de cocció que requereixen hores, amb salses de rebost impossible.... Aquestes són algunes de les millors braves que podeu tastar a una de les ciutats més 'braveres' del món.
Imatge il·lustrativa
El periodista lloa les bondats de l'Empordà, amb els seus paisatges, pobles medievals, gastronomia i vi.