Imatge il·lustrativa

2019: Radiografia de les novetats d'escumosos catalans

Selecció de 25 novetats d'escumosos amb preus que oscil·len entre els 9,50 i els 338,80 euros (màgnum).

2019: Radiografia de les novetats de vins tranquils catalans

| 20/12/2019 a les 08:02h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Vins, Vins per nadal, Escumosos, Escumosos per nadal, escumosos per nadal
Les novetats efervescents d’aquest Nadal són força interessants. Enguany hem seleccionat vins de la DO Cava, la DO Penedès (Clàssic Penedès) i fins i tot de les DO Terra Alta i Costers del Segre, i també de fora de l’empara de les DO, com ara Corpinnat. Destaquen, entre les novetats, força vins escumosos elaborats amb varietats autòctones, i no hi falten a la selecció escumosos sense sulfurós afegit ni un rosat Premium. No hi són tots però sí que n’hi ha per a totes les butxaques. N’hi ha des dels 9,50 als 338,80 euros (màgnum). La majoria dels 25 productes seleccionats, però, estan per sota dels 20 euros. Ara bé, com diu el refranyer català: “Per Nadal, qui res no estrena, res no val”.


 

COQUET EDICIÓ ESPECIAL 2014
Mestres
 
DO Cava
PVP: 16,80 euros
 
La gran novetat de Mestres és una edició especial de Nadal del seu Coquet, que estrena l’elegant nova etiqueta i que es presenta en estoig. És de color daurat pàl·lid amb reflexos verdosos. La seva bombolla és molt fina, de rosari abundant. Cava molt aromàtic. Hi destaquen les aromes primàries de fruita blanca (préssec blanc i pera) i cítrics (aranja) sobre un fons cremós de pastisseria fina i de torrefacte en harmonia. En boca és fresc, amb un carbònic molt ben integrat, untuós, llarg i viu. És un cava gastronòmic que també combina amb una àmplia gamma d’aperitius. És un escumós de llarga criança (Gran Reserva Brut Nature) fi i elegant. Està elaborat amb les varietats autòctones xarel·lo (45%) macabeu (30%) i parellada (25%); amb un 40 % de les seves  pròpies vinyes, plantades en vas fa més de 50 anys. És un cava artesanal, fidel al sistema tradicional, criat amb tap de suro natural sobre les seves mares durant més de 42 mesos. Sorprenentment fresc i viu tenint en compte el seu envelliment. Una gran relació qualitat-preu.
 
ALBERT DE VILARNAU FERMENTAT EN CASTANYER 2015
Vilarnau / González Byass
 
DO Cava
PVP: 30 euros

La gran novetat d’aquestes caves d’Espiells és un xarel·lo de gamma alta fermentat al 50% en botes de castanyer que s’estrena ara com a Gran Reserva. La certa del cupatge fermenta completament en dipòsits d’acer inoxidable. La fermentació alcohòlica del vi base arranca en dipòsits d’acer inoxidable i, quan arriba a 1.050 de densitat, continua a les botes de castanyer amb les seves mares fines. El gerent de Vilarnau, Damià Deàs, diu que s’ha escollit aquesta fusta per ser l’originària dels vins del Penedès, i “per respectar més les característiques de la varietat xarel·lo”. Tant l’aclariment com el desgorjament es fa manualment. És d’edició limitada. D’aquesta anyada s’han elaborat 3.500 ampolles. Amb la seva singular elaboració s’aconsegueix menys tannicitat i agressivitat que en un vi base criat en fusta de manera tradicional. És fi, una mica prim, amb una bona integració de la fusta (més perceptible en nas) i del carbònic (bona escumositat amb una bombolla petita i cruixent). També destaca per una bona acidesa i per baixes dosis de sulfurós.

D’altra banda, recentment el Vilarnau Brut Reserva Orgánico (11 euros) ha estat reconegut amb el premi de Millor Cava a The Champagne & Sparkling Wine World Championships. Aquesta distinció, unida a la de Millor Cava Ecològic, Millor Cava Brut Non Vintage i a la Medalla d'Or assolides en aquest concurs que reuneix els millors xampanys, caves i vins escumosos a nivell internacional, situa aquest Brut Reserva com el millor cava de l'any.
 
MAGNUM COLECCIÓN DE ARTE  1999
Gramona
 
Sense DO (Penedès - Corpinnat)
PVP: 338,80 euros (Màgnum en estoig de fusta) 
 
Aquesta novetat pertany a la Colección de Arte de Gramona, que va veure la llum fa 20 anys amb l’elaboració de 4.000 ampolles i de la qual es conserven “200 exemplars únics i irrepetibles”. És una col·lecció il·lustrada per cinc grans artistes de renom: Cuixart, Ràfols-Casamada, Canogar, Guinovart i Broto. Segons Gramona, “atresora l'art d'un vi que ha perdurat en el temps i que arriba avui la seva màxima esplendor”. De fet, la de 1999 va ser una anyada càlida, d'estiu sec, on un treball minuciós en el camp i al celler va donar com a resultat vins de gran qualitat. El resultat és aquest Magnum de 1999, un escumós penedesenc complex i molt sec. De color or pujat, tirant a carbassós, presenta unes bombolles diminutes. Mostra fuites compotades (orellanes) i fruits secs (ametlles amargues i nous). Té un pas en boca cremós. És vinós i té pes en boca. És un escumós absolutament gastronòmic elaborat amb un 100% de chardonnay, tot i ser emparat per l’associació Corpinnat. Prové de la finca de Mas Escorpí, que corona les terres de la família Gramona a Sant Sadurní d'Anoia. Va ser plantada l’any 1986, a una altitud que ronda els 300 metres sobre el nivell del mar, a la tornada de Jaume Gramona, l’actual president de la companyia, de França, on va estudiar enologia. Des de Gramona s’apunta que de França Jaume Gramona “va portar amb ell un amor que l’acompanyaria tota la vida: la seva passió per la chardonnay”. Si es valora que és un escumós amb dues dècades de criança és un producte molt sorprenent, tot i que només pot seduir plenament els amants de les bombolles més longeves. És una raresa oxidada, revella, que ha mantingut un innegable interès. Tastada la mostra 003 de 200 màgnum.
 
GRAN JUVÉ & CAMPS 2015 ECO
Juvé & Camps
 
DO Cava
PVP: 35’65 euros
 
Amb l’anyada 2015 aquest cava icona de Juvé & Camps estrena la certificació ecològica. És un cava Gran Reserva Brut elaborat a partir d’una selecció del raïm ecològic de les varietats xarel·lo, macabeu, parellada i chardonnay procedents de la seva propietat d’Espiells, a Sant Sadurní d’Anoia. La seva llarga criança té un mínim de 42 mesos en ampolla. És un cava amb cos, gustós, cremós i molt gastronòmic. El carbònic està molt ben integrat, i l’acidesa el fa llarg i molt elegant. La fermentació malolàctica li dóna un cert arrodoniment. Fruita de primavera de pinyol, flor d’ametller i notes que recorden els llevats i torrats marquen aquest molt bon cava. És un producte eminentment gastronòmic.
 
CAP DE CREUS 2015
Anna Espelt
 
Sense DO  (Empordà)
PVP: 37 euros
 
Aquest escumós blanc elaborat segons el mètode tradicional amb la varietat negra monestrell forma part del projecte més personal de l’inquieta Anna Espelt. És fruit de les vinyes de Mas Marés, al camí de Roses a Cala Montjoi (al Cap de Creus). S’ha escollit la flor de Sant Joan (sempreviva) per il·lustrar aquest escumós blanc de negre, que és molt gastronòmic. Destaca per la seva sensacional salinitat i per una molt bona acidesa, que el fan vertical. Té nervi, i mostra floralitat i fruites blanques i llimona. És un sec Brut Nature del qual només s’han elaborat, en aquesta primera anyada, un total de 1.200 ampolles. La seva criança en rima s’ha allargat per espai de 38 mesos. És un producte ben singular. Molt interessant.
 
 
MANUEL RAVENTÓS MAGNUM 2012
Raventós i Blanc
 
Sense DO (Penedès - Conca del Riu Anoia)
PVP: 150 euros (Màgnum).
 
Només en alguna anyada el Manuel Raventós arriba al mercat en format màgnum. Aquest Nadal Raventós i Blanc comercialitza l’anyada del 2012, que es presenta en caixa de fusta. Es tracta d’un escumós Brut Nature (1.7 g/l ) amb una criança mínima de 70 mesos amb les seves mares, en posició de rima. És un 100% xarel·lo fruit de les agricultures ecològica i biodinàmica. Ha estat elaborat amb llevats autòctons, i el vi base s’ha criat durant 9 mesos en dipòsit d’acer inoxidable. És sec, gustós, voluminós, amb notes de fruits secs, gastronòmic i amb un carbònic molt ben integrat. És sensacional. D’aquesta anyada només hi ha disponibles 2.180 ampolles de 75 cl. i 344 ampolles màgnum. El format estàndard s’ofereix al mercat en una caixa especial de tres ampolles, a un PVP de 235 euros.

Una altra de les novetats aquest Nadal de Raventós i Blanc és una caixa especial de fusta amb tres ampolles del seu producte més icònic, el Mas del Serral 2007. Només hi ha 100 caixes disponibles. És un escumós elaborat amb xarel·lo i bastard negre en coplantació i agricultura biodinàmica. Ha estat elaborat amb llevats autòctons. És fi, elegant, salí i amb una gran acidesa i verticalitat. El carbònic està molt ben integrat. Sorprèn la seva vivesa després d’haver estat criat durant més de 100 mesos en ampolla amb les seves mares. D’aquesta anyada només es van elaborar 2.735 ampolles estàndard i 400 màgnum. Des de Raventós i Blanc s’afirma que “són molt poques ampolles que avalen el minuciós treball realitzat en tot el seu procés d’elaboració; cada aspecte d’aquest escumós és artesanal, fet a mà i amb el sentit més sensible de l’excel·lència i la perfecció”. És fresc i elegant tot i la llarguíssima criança, amb notes salines. Pepe Raventós, el director general de Raventós i Blanc, diu que la vinya del Clos del Serral és la veritable protagonista d’aquesta tensió (pendent nord) i mineralitat (característica dels sòls oceànics de fa 18 milions d’anys”. El sòl, doncs, es vol que sigui el principal protagonista.
  
ARIADNA 2015
Oriol Rossell
 
DO Cava
PVP: 21’75 euros
 
Aquest Gran Reserva Brut Nature és un nou cava icona d’Oriol Rossell. S’ha batejat amb el nom de la filla del director general i copropietari d’aquestes caves de Sant Marçal de Castellet i la Gornal, Toni Rossell. Des de les caves s’afirma que “hi hem esmerçat molts esforços, hi hem posat l'ànima i tots els nostres sentits i, finalment, hem trobat el cupatge que més ens ha enamorat. No podia ser d'altra manera, ja que aquest cava porta el nom de la nostra Ariadna, la pubilla de Cal Cassanyes. I és per això que volíem que fos especial”. Està elaborat amb xarel·lo (50%) criat amb les seves mares procedent de la vinya vella de Les Cerveres (plantada el 1968), i amb pinot noir de la vinya del Pou, plantada el 2005. És fruit de l’agricultura ecològica i té un mínim de 36 mesos de criança en ampolla. La fermentació i criança amb les seves mares es va fer en dipòsits d’acer inoxidable durant quatre mesos, i l’aclarit en els tradicionals pupitres. Les primeres ampolles es van desgorjar el 16 d’octubre passat. Tot i la seva llarga criança, és harmònic i gustós, amb molt bona acidesa i un punt de mel. També destaca per notes varietals a fonoll, i també presenta un toc cítric. És fresc i melós. De color groc palla, el carbònic és viu i està molt ben integrat. És un producte clarament gastronòmic, un molt bon cava que es gaudeix millor en copa de vi.
 
TRESOR GRAN RESERVA 2016
Pere Ventura
 
DO Cava
PVP: 17 euros
 
El Tresor de Pere Ventura s’ha fet més gran, més longeu. Fins ara es comercialitzava com a Reserva i a partir d’ara es converteix en Brut Nature Gran Reserva. Està elaborat amb el mateix cupatge que el Reserva: les varietats autòctones xarel·lo (40%), macabeu (40%) i parellada. Des d’aquestes caves sadurninenques afirmen que “destaca per la generositat de les seves aromes i per la seva elegància”. Hi estic d’acord. És un cava senyorial, complex, sec, però amb poc volum, amb carbònic molt ben integrat, fruitós (préssec i poma) i amb bona acidesa. També mostra notes de fruits secs (ametlles). És un cava especialment gastronòmic. És un elaborat de llarga criança que sorprèn per la seva poca evolució i frescor. La mostra tastada (la número 7.059) va ser desgorjada (indicat en francès a la contraetiqueta) el passat 23 d’octubre.
 
PEDREGAR ULL DE PERDIU 2016
AT Roca
 
Clàssic Penedès – DO Penedès
PVP: 18,95 euros
 
Fruit d’una parcel·la única de 2,2 hectàrees plantada el 1982, aquest escumós de paisatge que segueix el mètode tradicional està elaborat amb garnatxa negra (85%) i macabeu ecològics plantats sobre margues calcàries, a 222 metres sobre el nivell del mar. Presenta un bonic color rosat molt pàl·lid, amb tonalitats ataronjades (ull de perdiu en diuen a AT Roca). És un Brut Nature amb vi base amb pas per fusta (set mesos) i una criança mínima de 30 mesos en ampolla. És fi, elegant i amb bona acidesa, tot i que també cremós. Destaca amb notes pastisseres i les que recorden fruites de primavera com ara l’albercoc o el préssec. També ofereix tocs cítrics, notes a poma àcida i un carbònic ben integrat i amb bombolles fines. La mostra tastada (la 21.299) va ser desgorjada el maig d’aquest any. D’aquesta primera anyada s’han elaborat 60.005 ampolles. Força interessant.
 
MALVASIA DE SITGES 2018
Vinyes Singulars
 
Sense DO (Penedès)
PVP: 20 euros
 
Aquesta és la darrera microcuvée del vinyeró penedesenc Ignasi Seguí. És de limitadíssima producció. D’aquesta primera anyada només hi ha 216 ampolles disponibles. Es tracta d’un escumós elaborat segons el mètode ancestral, sense sulfits afegits. El raïm de malvasia de Sitges es va sotmetre a una maceració pel·licular de quatre dies. Va ser desrapat i se li va fer pigéage abans de ser embotellat per a continuar la seva fermentació. Destaca per la seva verticalitat i frescor, i també per certa tannicitat. Té nervi, i també és punk. Inicialment mostra notes de reducció i en el seu final sobresurten notes amargantoses que recorden la cervesa. Una malvasia ben diferent a tot el que coneixia. Una malvasia de Sitges que no sembla malvasia. Una raresa penedesenca.
 
 
SIÓS BRUT RESERVA 2014 MÀGNUM
Costers del Sió
 
DO Costers del Segre
PVP: 53 euros (Màgnum en estoig de fusta)
 
Aquest blanc de noirs és la darrera novetat del celler familiar Costers del Sió. És un escumós Blanc de Noirs lleidatà elaborat amb les varietats pinot noir (vinificat en blanc) i chardonnay. La seva criança s’ha allargat durant 36 mesos en rima. S’afirma des d’aquest celler familiar de Balaguer que “la inspiració d’aquest cupatge rendeix homenatge al seu fundador i a la seva il·lusió per elaborar un vi de gran qualitat seguint el mètode tradicional a les terres del Sió”. És un escumós amb volum, greix i vinós. Mostra encara notes primàries (fruitós) embolcallades amb pinzellades provinents dels llevats. La fruita és madura, i recorda el préssec o fins i tot les orellanes. El carbònic està molt ben integrat (generosa escumositat i bombolla petita amb molt bon despreniment) i l’acidesa és molt boníssima. Ha envellit de manera envejable. De color daurat, és un escumós clarament gastronòmic, i senyorial. Només hi ha 300 màgnum disponibles.
  
UBAC 2014 
Agustí Torelló Mata
 
DO Cava
PVP: 13’80 euros
 
Ubac és un Brut (només 4 grams de sucre per litre) Gran Reserva (tres anys de criança en ampolla) que pren nom de la finca Ubac de Mediona, situada a 500 metres sobre el nivell del mar, d’on prové la parellada d’aquest cupatge. Està elaborat amb un 45% de macabeu, un 30% de parellada i un 25% de xarel·lo. És fruit d’un any càlid i molt sec, que va oferir un raïm més concentrat i de menys producció. Les pluges puntuals de juliol i agost van ajudar a una maduració òptima del raïm. És un cava equilibrat, que mostra fruita blanca madura i notes que recorden els llevats. És ecològic i amb certificació vegana.
 
GALA BRUT NATURE RESERVA 2016
Vallformosa
 
DO Cava
PVP: 12 euros
 
Una de les grans novetats de Nadal de Vallformosa és una edició especial i limitada d’un dels seus caves icònics, el Vallformosa Gala Brut Nature Reserva. Per a l’ocasió, aquest cava eminentment gastronòmic es vesteix de festa, amb una imatge molt elegant. L’estilós vestit que embolcalla el Gala combina el blanc i el daurat, formant un original marbrejat. El Gala és un Reserva sec amb un mínim de criança en rima de 24 mesos. Fins i tot el cupatge és especial, pensat exclusivament per a aquesta limitada edició de Nadal. Elaborat amb la selecció dels millors raïms de les vinyes del Penedès. El Gala és un cava rodó, molt ben equilibrat. Mostra notes fruitoses i florals i les pròpies de la criança, amb un fi carbònic. Volum i elegància amb bon balanç. De color groc palla, intens i brillant, aquest cava ofereix un ampli registre de notes. Destaquen les fruites carnoses de primavera amb pinyol. I també les de pa torrat i una petita pinzellada de mel de flors. És molt sàpid i presenta una gran rodonesa i una bona acidesa. És apte per a vegans, i es recomana per acompanyar tot un àpat, excepte postres sucrats. Ideal per harmonitzar amb peixos al forn, ranxos mariners i fins i tot plats d’aviram, com ara l’ànec mut o el gall negre del Penedès o els canelons del dia de Sant Esteve.
 
CLOS GELIDA BLANC DE NOIRS 2015
Vins el Cep
 
DO Cava
PVP: 19,50 euros
 
Brut Nature Gran Reserva fruit de la selecció de grans vins d’anyada que, per la seva elegància i complexitat, tenen un gran potencial d’envelliment. Elaborat amb pinot noir 100% plantat al terrer propi de Can Prats, a Sant Llorenç d’Hortons, entre 1992 i 1998. La verema és manual, amb entrada ràpida al celler per gravetat. Es fa un premsat a baixa pressió amb una extracció de most flor del 50%. La fermentació de cada varietat es fa en petits dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada. La criança és superior als 48 mesos en ampolla. De color groc amb reflexes daurats, és nítid i brillant. Mostra una molt bona escumositat amb un carbònic perfectament integrat i bombolles fines i persistents. Les aromes combinen fruita madura (préssec i poma) amb cítrics. També destaca per suaus torrats i brioixeria, amb un toc de mel. És molt gastronòmic, vinós, elegant i apte per a vegans.
 
NON PLUS ULTRA 2017
Codorníu
 
DO Cava
PVP: 10’50 euros
 
Coincidint amb el llançament de l'anyada 2017, Codorníu ha presentat una nova imatge per al primer cava Brut elaborat a Espanya (1897). Amb un toc vintage a l'etiqueta, aquest Brut Reserva manté el seu cupatge original de macabeu, parellada i xarel·lo. Tot i el seu caràcter tradicional, és fresc i cítric. També destaca per les notes florals i pel seu equilibri. Així mateix, un dels caves més emblemàtics de Codorníu, Anna de Codorníu, presenta la seva darrera novetat per aquestes festes (9,50 euros). Es tracta d'una edició limitada del seu primer cava ecològic, i Reserva, que a més presenta un ‘wrap nadalenc’.
 
 

L’EFECTE ANCESTRAL 2015
Albet i Noya
 
Clàssic Penedès – DO Penedès
PVP: 16 euros
 
La família dels escumosos Efecte d’Albet i Noya ha incorporat aquest nou membre. Aquest escumós, que fins ara es presentava sota el nom i imatge de NOSODOS+, és “un dels més arriscats i particulars del celler ja que està elaborat amb el mètode ancestral, utilitza llevats naturals i no se li afegeixen sulfits en cap moment del seu procés”, segons s’afirma des del celler. S’il·lustra l’etiqueta amb una papallona autòctona, en aquest cas la Hipparchia fidia, “al·ludint així a la gran sensibilitat que tenen aquests insectes als productes químics i també a l’efecte papallona que l’empresa ha provocat dins el cultiu ecològic al nostre país”. És un xarel·lo 100% de l’anyada 2015 i té més de 40 mesos de criança en rima. Demostra, fefaentment, el potencial d’envelliment del mètode ancestral (sembla més jove del que és). De color groc palla, és fi, elegant i amb bona escumositat i acidesa. Mostra un bon despreniment de carbònic. Destaca per notes a fruites blanques i florals. És una mica prim, però molt varietal (amb una nota d’ametlla amarga final) i sec.
  
AA MIRGIN 2015
Alta Alella
 
DO Cava
PVP: 12,75 - 13 euros
 
Alta Alella ha anunciat recentment una inversió de 3 milions d’euros per crèixer en vinyes, qualitat i capacitat d’envelliment. Ara tots els seus caves són Gran Reserva. El nou AA Mirgin 2015 és fi, elegant, fruitós, floral, salí i amb una nota varietal (xarel·lo) d’ametlla amarga. M’ha agradat. Aquest Brut Nature Gran Reserva és un nou cava ecològic d'anyada. Està elaborat amb pansa blanca (xarel·lo), macabeu  i parellada fruit de vinyes plantades en sòls de sauló. La criança mínima en rima se situa entre els 30 i els 42 mesos. Vestit sòbriament, amb elegant minimalisme a l’etiqueta i amb una imatge per situar l’origen mediterrani a la contra. És un cava interessant, amb molt bona relació qualitat-preu.
 
DIFERENTS 2018
Vinyes del Convent
 
DO Terra Alta
PVP: 10 euros
 
El punt de partida del projecte Les Vinyes del Convent és el de portar a terme una viticultura molt cuidada que doni pas a uns vins de qualitat i, sobretot, carregats de personalitat. Ara, després d’explorar blancs, negres, rosat i dolç, s’endinsen en el món dels escumosos amb la varietat garnatxa blanca. En una DO on els escumosos elaborats fins a la data no havien despuntat, Elies Gil presenta aquesta aposta per la qualitat amb raïms de vinyes pròpies d’Horta de Sant Joan. Són raïms collits a mà. Una vegada al celler, premsen el raïm sencer, que es fermenta en dipòsits d’acer inoxidable i, finalment, en formigó. La criança és de 20 mesos en ampolla. És de color groc llimona pàl·lid, amb un carbònic ben integrat. Mostra notes de poma i cítriques, així com a pa i llevats. És elegant. Aquest escumós ja ha estat guardonat amb una medalla de plata al concurs internacional Grenaches du Monde 2019, celebrat al Rosselló. Des del celler s’afirma que és “ideal per acompanyar aperitius, mariscos, peixos o arrossos. També per maridar amb carns rostides i per servir com a bon final de festa amb les millors postres”. No hi ha dubte que és “diferent”.
 
GRANDALLA DE LUXE MAGNUM RESERVA ROSAT 2017
Jaume Giró Giró
 
DO Cava
PVP: 28 euros (Magnum)
 
Aquestes caves sadurninenques de Ramon Giró Gramona estrenen aquest Nadal els seus Grandalla (blanc i rosat) en format de litre i mig. Tots dos són caves ecològics. Prenen el nom del Narcissus poeticus, la flor dels Pirineus, i l’etiqueta compta amb elements (8 cristalls) d’Swarovski (del broc penja la marca austríaca d’aquests productes de luxe fabricats amb cristall tallat). El rosat, de l’anyada del 2017, és un 100% pinot noir. És un rosat pàl·lid, sedós, floral i fruitós (fruitetes vermelles). El blanc és també de la collita 2017, i està elaborat amb  xarel·lo (40%), parellada (20%), macabeu (13%), chardonnay (12%) i pinot noir (5%). Mostra una àmplia gamma de fruits secs i torrats aquest cava sedós, gustós, amb bona acidesa i amb certa untuositat i estructura. El carbònic està molt ben integrat i les bombolles són fines. Molt bona relació qualitat-preu.
 
CAVA BLANCHER 2020
Blancher
 
DO Cava
PVP: 14 euros
 
Les caves Blancher de Sant Sadurní d’Anoia han escollit un Gran Reserva Brut Nature del 2014 per celebrar aquestes festes (per això la referència al 2020). És un producte vestit amb un llampant sleeve vermell, amb flocs de neu i motius hivernals. És de color groc palla amb reflexos daurats. La seva bombolla és fina i persistent (carbònic molt ben integrat). En nas és complex, amb aromes a fruits secs i notes de fruita madura. En boca és fresc i fi, amb una bona integració de la bombolla i un post-gust elegant. No sembla que tingui cinc anys de criança. Des d’aquestes caves es diu que és ideal com a aperitiu, i per a harmonitzar amb marisc i carns blanques.
 
 

MÓN CÀLCIC 2018 Cuscó Berga
 
Sense DO (Garraf)
PVP: 14 euros
 
Ara fa dos anys Cuscó Berga de Les Gunyoles d’Avinyonet del Penedès es va endinsar en el món dels vins naturals. Ara obren les portes als escomosos naturals seguint el mètode ancestral amb una edició limitadíssima. Món Càlcic és un escumós natural sense sulfits afegits (16 mil·ligrams totals per litre), fermentat amb llevats autòctons i de mínima intervenció. Vol expressar amb franquesa la mineralitat del massís calcari del Garraf. De fet, es simbolitza el Garraf a l’etiqueta amb un margalló. De color groc pàl·lid, és un xarel·lo 100% de vinyes pròpies. És fi, jove i elegant, amb notes varietals de fruita blanca (poma àcida), cítriques, florals i d’ametlla. És sec i sobri, amb una bona escumositat però no gaire volum. D’aquesta primera anyada hi ha una edició molt limitada: només 650 ampolles disponibles. Des d’aquest celler familiar destaquen la seva versatilitat gastronòmica.
 
BRUT RESERVA HERETAT 2016
Raventós Rosell
 
DO Cava
PVP: 11,50 euros
 
Cinc anys després d’iniciar la nova etapa, Raventós Rosell presenta al mercat aquest Brut Reserva Heretat, un cava de l’anyada 2016 amb una criança de 28 mesos. La finca Heretat Vall-Ventós té 52 hectàrees, ubicades entre la muntanya de Montserrat i les Serres o Massís de l’Ordal. Raventós Rosell és un celler que elabora vins i caves des de l’any 1985. Aquest nou cava elaborat amb raïms de les varietats macabeu (35%), xarel·lo (26%), parellada, chardonay (18%) i pinot  noir (5%) provinents de vinya pròpia d’aquestes caves de Masquefa. És fruitós i mostra també notes que recorden els llevats. El carbònic, amb un bon despreniment, està molt ben integrat. És un Brut amb 6 grams de sucre per litre, poc voluminós i lleuger tot i la seva criança.
 
AYMAR RESERVA ÚNICA 2013
Aymar / Castell de Pujades
 
Clàssic Penedès – DO Penedès
PVP: 30 euros (amb estoig)
 
L’Aymar Reserva Única només sortirà al mercat a les millors anyades, sempre amb una criança mínima de 50 mesos, Brut Nature i 100% xarel·lo de vinya vella en vas. En l’anyada 2013, els raïms procedien d’una vinya de 73 anys a Pacs del Penedès, plantada quan va néixer l’actual propietari: Gregori Ferrer. S’han elaborat només 2.419 ampolles. El disseny de l’etiqueta està inspirat en el mapa naval de Cuba, i el collarí en la maqueta d’un vaixell bergantí: Urania. La forma del collarí és d’una etiqueta molt antiga que van  trobar a la finca “de quan a l’escumós ni dèiem champagne”. Amb aquest producte del celler de Castellví de la Marca, la família Ferrer vol testimoniar que porta sis segles vinculada al món del vi, i retre homenatge també als seus avantpassats, que van exportar vins a Cuba des de Vilanova i la Geltrú (coneguda antigament com l’Havana Xica).

És un escumós de llarga criança com els d’abans: oxidació i evolució de la fruita. És l’antítesi de la punta de llança actual. Presenta un color daurat i fruita confitada com ara les orellanes, fruits secs, una autòlisi dels llevats que recorda notes pastisseres i una varietal nota d’ametlla amarga final. És molt sec, i destaca també per la seva molt bona acidesa. De fet, 2013 va ser una bona anyada al Penedès. El carbònic, amb petites bombolles, està ben integrat. És un escumós, elaborat segons el mètode tradicional, eminentment gastronòmic.
 
LO FRED DE PONENT 2017
Raimat
 
DO Cava
PVP: 13’99 euros
  
També a Raimat (del Grup Codorníu) arriben dues novetats, els caves Reserva que “representen a aquesta històrica finca treballada per una família de visionaris des de fa més de de 100 anys”. Es tracta del Brut Reserva Lo Fred de Ponent (un xarel·lo 100%) i de el Brut Nature Reserva El Cim del Turó (chardonnay 70% i pinot noir 30%). Tots dos s’ofereixen a un PVP de 13,99 euros. Lo Fred de Ponent és de perfil cítric amb aromes herbàcies, i té molt bona acidesa. Els seus 8 grams de sucre per litre queden molt ben dissimulats davant d’una acidesa molt notable. És fresc i vertical, amb bona escumositat. Des de Raimat s’afirma que “neix com l'acompanyant ideal de carns blanques, peixos, arrossos i pastes”. El Cim del Turó, diu Raimat, és “ideal per als amants dels llargs aperitius nadalencs en bona companyia”.

LA CUVÉE
Castell del Remei
 
DO Cava
PVP: 9’50 euros
 
Castell del Remei ha presentat La Cuvée, el seu cava Brut Nature, per a celebrar les properes festes. Aquest cava està elaborat amb xarel·lo, macabeu i parellada a L’Arboç. La Cuveé consta d'una selecció de vins i una criança mínima de 15 mesos en rima. De color groc pàl·lid amb reflexos verds, ofereix un fi rosari de petites i persistents bombolles que formen una marcada corona. És prim, amb notes florals i a fruites blanques (poma) i cítriques, i té una marcada acidesa. Les ampolles d'aquest cava compten amb sis plaques diferents, que recullen l'essència històrica d'aquest celler, situat en un enclavament privilegiat, i que va iniciar la seva activitat vinícola a finals del segle XVIII.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.