El Priorat top que es vol singularitzar

Mas d’en Gil, Clos Figueras, Mas Doix i Vall Llach s’uneixen per singularitzar-se en un Priorat on ja hi ha 109 cellers

​Uns fora de sèrie: així són alguns dels vins catalans més cars

| 17/12/2019 a les 07:32h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Actualitat, Mas d’en Gil, Priorat, Vall Llach, Mas Doix, Clos Figueras
Imatge il·lustrativa
Quatre cellers familiars de molt de prestigi del Priorat van decidir el 2017 impulsar una associació “amb la voluntat de donar a conèixer els vins de la nostra zona de forma conjunta, buscant la tipicitat de cada poble”. S’han batejat com a Priorat Singulars. Afirmen que el creixement i desenvolupament de la DOQ Priorat i del nombre de cellers existents (ja n’hi ha 109 d’emparats pel Consell Regulador) els ha portat a confluir en “un procés de diferenciació”.


No els agrada la deriva de preus baixos d’alguns Priorat i creuen que cal professionalitzar més la DO, superar l’etapa inicial i ser “més ambiciosos”

Es tracta de Mas d’en Gil de Bellmunt del Priorat (propietat de la família penedesenca Rovira-Carbonell), Clos Figueras de Gratallops (de Cristopher i Anne-Joséphine Cannan), Mas Doix de Poboleda (de la família Llagostera) i Vall Llach de Porrera (propietat de Lluís Llach i Albert Costa). Es van presentar el 30 d’octubre del 2017 a Falset, el 7 de novembre d’aquell any ho van fer també a Nova York i el 27 de novembre a Barcelona. L’associació continua endavant i podria incorporar pròximament nous cellers “d’altres pobles”. No els agrada la deriva de preus baixos d’alguns Priorat i creuen que cal professionalitzar més la DO, superar l’etapa inicial i ser “més ambiciosos”. Com diu Marta Rovira de Mas d’en Gil, “volem un Priorat amb molt de renom”.

Recentment s’han reunit al restaurant Angle de Barcelona, que acaba de recollir la seva segona estrella Michelin, per a maridar alguns dels seus vins més icònics amb un menú Gran Angle. Valentí Llagostera (Mas Doix) ha recordat que els primers monjos cartoixans que van iniciar la història vitivinícola del Priorat es van instal·lar a Poboleda, a Mas dels Monjos, mentre es construïa la Cartoixa d’Scala Dei. De Gratallops, Anne-Joséphine Cannan (Clos Figueras) ha remarcat que és el poble del “renaixement” del Priorat i també que el clima de la zona “ajuda a la producció ecològica”. Albert Costa de Vall Llach va destacar de Porrera que té una influència marina més important que no pas Poboleda o Gratallops i que és un poble que s’ha singularitzat especialment per la carinyena i per una agricultura “més heroica”. Albert Costa no té dubtes que “és bastant fàcil elaborar vins de qualitat al Priorat amb aquests sòls i raïms”. Marta Rovira va posar l’accent en el fet que Bellmunt del Priorat i Gratallops són pobles de garnatxa, una varietat que va definir com a “femenina i perfum”, i que les representants de Mas d’en Gil i Clos Figueras són dones. En canvi, afirma que Porrera i Poboleda són terra de carinyena, una varietat “masculina”, i que els representants de Vall Llach i Mas Doix són homes.
 


Valentí llagostera, Albert Costa, Marta Rovira i Anne-Joséphine Cannan. Foto: Ramon Francàs


 Els integrants de Priorat Singulars són familiars amb més de 20 anys de trajectòria en el mercat que coincideixen en el fet que són de petita dimensió, que tenen vinyes pròpies, que practiquen una agricultura ecològica o biodinàmica, que treballen principalment amb varietats autòctones, que elaboren vins de guarda amb mínima intervenció, que els seus vins han obtingut puntuacions destacades en guies i revistes de prestigi i que compten amb vins que tenen presència en mercats internacionals. També diuen que els uneix el fet que tots quatre cellers compten amb vinyes velles o molt velles, fins i tot centenàries.

Des de Priorat Singulars s’afirma que presenten “uns vins que reflecteixen les característiques especifiques de cada un dels seus pobles, elaborats en el marc d’un terrer excepcional, compartint uns valors i uns trets comuns”.  Volen mostrar aquest “terrer excepcional”, el de la DOQ Priorat, amb especificitats. Compten, de forma general, amb sòls de llicorella amb diferents característiques i d’altres sòls, però també amb diverses ubicacions especifiques i microclimes que presenten temperatures, pluges, vents, orientacions o alçades diferents. Són sòls amb antiguitats que arriben als 400 milions d’anys. El cultiu de la vinya es troba distribuït en altituds que van des dels 100 metres sobre el nivell del mar a les parts baixes dels termes de Bellmunt del Priorat i el Molar, fins a 750 metres a les parts altes dels termes de la Morera de Montsant i Porrera. La configuració del cultiu es caracteritza per una agricultura heroica amb pendents que superen el 15% de desnivell en la majoria de casos. Algunes finques arriben al 60%.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
“180 anys alimentant Barcelona” és el nom d'un programa on els vins de la DO Penedès participaran en les activitats de cuina i conversa dirigides per experts del sector.
J. Antonio Valls, Javier Pagés i Marta Macías
J. Antonio Valls, Javier Pagés i Marta Macías
BWW vol mostrar el potencial de el vi espanyol al mercat internacional
Els nous vins del projecte Bell Cros
Els nous vins del projecte Bell Cros
Ramon Francàs | 1 comentari
Els suecs Ann i Peter Skoglund presenten avui a Barcelona el nou projecte del celler Bell Cros | Acústic Celler d’Albert Jané comença les obres del seu nou celler a Marçà, on s’obriran a l’enoturisme | Josep Grau Viticultor de Marçà fa el salt a la DOQ Priorat, amb nou celler a Gratallops