amovino

Nicolas, Lili i Guilhem, de la vinoteca Amovino. Foto: AMovino
Nicolas, Lili i Guilhem, de la vinoteca Amovino. Foto: AMovino

Guilhem Millat, d'Amovino; «entraven demanant verdejos i els donavem xarel·los»

Nicolas, de Lyon, Guilhem, de Beziers, i Lili, nascuda a Normandia, són els tres socis d’Amovino, una vinoteca situada al carrer Aribau i dedicada exclusivament als vins del principat, del Rosselló i de les Illes Balears.

11 prescriptors catalans ens recomanen el seu xarel·lo DO Penedès preferit

| 18/12/2019 a les 06:28h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Entrevistes, Amovino
Després d’estudiar a Bordeus i treballar a París, la Lili i el Guilhem -són parella- viatgen per Sud-amèrica -Argentina, Xile, Uruguay…- per simple inquietud de conèixer bé vins i projectes diferents, fins que s’instal·len a Barcelona i obren, el març del 2017, Amovino.
 

El Nicolas s'encarrega de portar la VinoTruck als esdeveniments. Foto: Amovino


Una vinoteca amb tracte, productes i discurs de proximitat. I 30 vins a copes, que es renoven cada 2 mesos. La Lili es dedica més a la comunicació i el màrqueting i el Nicolas és el soci financer i el responsable de la VinoTruck, una furgoneta que recorre fires i esdeveniments catalans per servir-nos vins amb copes dignes fabricades per l'ocasió. I el Guilhem és qui trobareu a la botiga servint-vos i assessorant-vos quan aneu a fer un vi o a menjar una tapa. Amb saviesa humil i proximitat calculada, el Guilhem et fa sentir com a casa. Té molt clar que no n'hi ha prou amb una etiqueta i un preu per vendre un vi, que es necessita la part emocional, la part que posa ell.

Actualment obren a la tarda -de 16.00 hores fins la mitjanit-, però ens comenten que ben aviat, després de festes, també faran aperitius i platets per dinar. L’oferta gastronòmica no és petita; a part de croquetes, embotits o formatges, s’hi poden menjar calamars, risottos, raviolis de galta de vedella i fins i tot oferta vegetariana. Si voleu una experiència més completa, podeu escollir el menú maridatge, amb 4 plats i 4 vins.


Podeu descarregar les cartes de vins i plats
Menjar
Carta actual de platets d'Amovino
Beure
Carta actual de Vins d'Amovino

 
Guilhem, quines diferències hi ha entre els consumidors d’Argentina o Xile i els d’aquí?
Bàsicament a Sud-amèrica hi ha un consumidor més desacomplexat i més jove. Els tastos són molt més lúdics, més frescos, i els joves participen més de tota aquesta cultura. Aquí culturalment la cervesa guanya la batalla dels joves. Les grans marques cerveseres ocupen gairebé tot l'espai. Per això hem fet el projecte VinoTruck, una furgoneta Renault del 1970, que és un bar de vins mòbil, per oferir vins a copes, senzills però de qualitat.

Parla’ns dels veïns del barri que s'apropen a fer un vi a Amovino…
En tres anys els clients han canviat molt. El 2017 em preguntaven que perquè teníem només vins catalans. Perquè no teniu Ribera o Rioja? Ens dèien... Em va sobtar moltíssim, els mateixos catalans del barri no entenien el concepte. Entraven demanant “verdejos” i havíem d’explicar que aquí tenim xarel·los, macabeus i garnatxes blanques... I les tastaven i se sorprenien. Ara encara passa però molt menys. Hi ha un canvi radical, ara em demanen vins d’aquí, coneixen varietats tradicionals, i venen per tastar la carta que renovem cada dos mesos. Crec que l’esforç comú, de les denominacions d’origen, dels cellers, de les botigues i dels mitjans està fent que la gent s’apropi al vi i a les seves històries.
 

Guilhem Millat, nascut al Montpellier, és un amant dels vins catalans

 

Al principi havíem decorat la botiga d'una manera més sòbria, més freda, amb un sommelier "típic" que venia a servir-te amb una ma darrera... Però ràpid vam veure que aquesta no era la línia a seguir. Aquest estil, a la nostra botiga, allunyava a la gent. Hem anat adaptant la decoració, hem posat taules altes, en definitiva, ho hem fet més senzill, perquè la gent se senti com a casa.

He vist que teniu un programa de soci...
Sí! Estem molt contents, tenim gairebé mig miler de socis, amb els que fem tastos i activitats regularment. El preu és d'un euro al mes -12 euros l'any-, i amb això tens una copa gratuïta cada mes, d'un vi fora de carta, descomptes als tastos, etcètera. El club de socis no ens genera cap gran rendibilitat però sí que ens dóna una via de comunicació directa amb els clients fidels molt important. Quan canviem la carta a copes, quan fem algun esdeveniment, quan comencem a oferir plats al migdia... Tot això està pensat per ells.

Oferiu platets també...
Sí. El platet és el que ens permet més creativitat i és el que li va millor al nostre ambient. A la gent li agrada compartir. Al principi vam arribar amb el concepte més "francès" de primer plat, segon plat i postres però vam veure de seguida que la gent d'aquí vol compartir i tastar coses diferents.
 

Foto: Amovino


Quins vins veneu més?
Segons l'estacionalitat. A partir d'abril maig, venem molt blanc. Podríem dir que venem 35% de negre, 35% de blanc, 20% escumosos, i la resta dolços, que els potenciem molt a la botiga. Cada dos mesos canviem la carta, i en tenim de totes les denominacions i varietats de raïm. No trobaràs dos xarel·los o dos garnatxes de la mateixa zona a la carta.

El nivell de coneixement de molts comercials de distribuïdores és molt baix i costa parlar el mateix idioma. I això és un problema també pels cellers perquè el producte perd credibilitat.

Treballeu amb distribuïdor, o directe de celler?
M'encantaria treballar directe de celler, com fan a França, on el distribuïdor és més pel tema hostaleria, però no podem. El poder de la distribució aquí és molt fort. Intentem treballar amb algun celler directament, però ho aconseguim molt poques vegades. És difícil per un tema de marges i perquè el nivell de coneixement de molts comercials és molt baix i costa parlar el mateix idioma. I això és un problema també pels cellers perquè el producte perd credibilitat. No li pots parlar igual al bar de tapes de davant que a nosaltres que som especialitzats en vins.

Si m'agrada un vi, puc comprar una ampolla?
Sí, és un dels nostres punts forts; som restaurant, bar de vins, botiga i club de tast. Fem tastos amb cellers, on oferim cinc vins amb embotits i formatges per 12 euros. Intentem que el tast sempre hi hagi algú del celler convidat; l'enòleg o el propietari. Al final del tast, pots comprar vins amb descompte. 

I aconseguiu que us vinguin els propietaris a fer el tast?
Sí, i els encanta. Fa poc han vingut el Joan Ignasi Domènech (Vinyes Domènech), l'Anne Cannan (Clos Figueras), Marc Bournazeau (Terra Remota), Pujol Busquets (Alta Alella)... A tots els cellers els sorprèn el públic jove que tenim.

Et puc preguntar com us va el negoci?
Doncs estem molt contents. Tancarem l'any 2019 amb un augment d'un 13% de la facturació. Des que vam obrir, l'augment és progressiu; el primer any un 20%, el segon un 13%, i aquest un altre 13%. Això significa gairebé un 50% més de facturació en tres anys. La intenció és augmentar la xifra de negoci aquest pròxim 2020 obrint també als migdies.


On? Aribau 30, Barcelona.
Quan? De dilluns a dissabte, de 16 hores fins la mitjanit.
Perquè? Perquè en saben, són propers i cuiden el producte. De visita obligada.


GUILHEM MILLAT, EL PERFIL
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.