​“El rey del pollo frito”

En menys de trenta anys s’han convertit en l’equivalent de la galleda de pollastre fregit KFC que pots comprar a qualsevol centre de qualsevol ciutat del món...

​De què us parlen en un tast de vins?

| 10/12/2019 a les 21:34h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Opinió, La Guia de Vins de Catalunya
Imatge il·lustrativa
commons.wikimedia.com
Fa molt de temps que a La Guia ens balla el cap escriure aquest article. És un tema recurrent, sobre tot per a aquells que, en matèria de vi català, diuen que el que importa és que sigui bo. Amb això en tenim prou, que sigui bo i prou.

És una manera de justificar tot el que ha passat en els darrers 60 anys a Catalunya pel que fa a la vinya. Ja ho hem dit moltes vegades, si després d’arrabassar un 25% del vinyar català per plantar varietats globalitzades només ha de ser bo i prou, potser que no hem fet un bon negoci. També cal dir-los que quan tasten un borgonya o un bordeus no tenen prou amb que sigui bo: a més volen que sigui autèntic, que expliqui el “terroir”, i que tingui el que ha de tenir (pel que fa a varietats). I amb aquesta petita traïció del subconscient, amb aquesta dosi involuntària de condescendència, s’explica gairebé tot el dèficit de la comunicació del vi català.

El pitjor de tot és que aquests vins catalans de varietats internacionals no són productes que destaquin per la seva originalitat. En menys de trenta anys s’han convertit en l’equivalent de la galleda de pollastre fregit KFC que pots comprar a qualsevol centre de qualsevol ciutat del món, perquè a tot arreu on vagis sempre hi ha una ampolla de cabernet sauvignon a mà. El merlot seria el Big Mac, i el chardonnay el Whopper. Evidentment, el mínim és que a més sigui bo, cosa que tampoc sovinteja, per cert.

Els que en llegir estirin l’esquena i diguin que una ampolla de vi mai no caurà tan baix, potser que canviïn de segle, ni que sigui al XX, si més no. Nosaltres ja sabem del cert que no tastem els cabernets ni els merlots que els cellers encara fan. Fins i tot ho agraïm, perquè això ens permet concentrar l’energia en l’R+D que corre cada any pels caps del que són l’avantguarda i el futur. Un merlot comercial no té cap interès pel vi català, no aporta absolutament res; ni tampoc un chardonnay de terres càlides que ha necessitat l’ajut d’una bota per dir alguna cosa que no és raïm. No només no aporten res, és que no ens interessen perquè són vins que, en un tast a cegues comparatiu, no distingiríem d’un equivalent australià, neozelandès, xilè, californià o sud-africà. I amb això hem donat la volta al món instal·lats en la vulgaritat més barroera.

Sí, cada any agraïm més no tenir aquests vins al nostre recull; el quòrum de La Guia creix, però aquests vins segueixen sense aparèixer a dins de cada nova edició; si hi són és en un percentatge cada cop més petit, res a veure amb el 80% llarg de les primeres quatre edicions. Ara estem, a tot estirar, a un 3% de vins de varietats foranes en el recull.

De fet, fa segles que no mengem en un KFC. Deu ser per alguna cosa.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

COMENTARIS

Varietats forànies
Anònim, 11/12/2019 a les 18:16
+4
-0
Hem de començar a deixar de pensar com a pagesos i enòlegs i centrar-nos en el que realment importa que és la demanda del consumidor.

I perquè a Catalunya no es pot cultivar varietats foranes com el Cabernet o el Merlot si podem aconseguir un vi d'excel·lent qualitat. El consumidor no compra pensant en oh és una varietat autòctona de Catalunya però i si el vi que es fa és dolent?

Al final es tracta d'una barreja de factors que fa que el consumidor decideixi comprar, i potser a distribuïdors internacionals pots entrar al mercat amb varietats com el Cabernet i després elaborar tota una estratègia de diferenciació amb varietats autòctones de la zona.

El que realment és important a Catalunya és que es facin contractes amb bars i restaurants suggerint preus recomanats de venda del vi. Que després no vull anar al supermercat i trobar que he pagat 10 euros per un vi que en valia 3.

Si a les últimes edicions no us presenten vins amb varietats de fora, és perquè tothom sap que els puntueu malament. Els bodeguers no són tontos, ningú vol que li puntuïn un vi malament. I si ha de passar, aleshores no es presenta.
VINS AFRANCESATS
Manuel Duran Samaranch, 13/12/2019 a les 18:07
+0
-0
Es una vergonya que molts vinicultors catalans ancara nohan entés que els consumidors prefereixen vins amb personalitat el lloc de vins afrancesats.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Un homenatge al fundador del celler que va triar el Penedès per a elaborar vins del màxim nivell
Imatge il·lustrativa
Pexels
Lourdes López
Els restauradors denuncien el tancament unilateral, la falta de control al transport públic i que les ajudes són clarament insuficients
Els restaurants que fan menjar per emportar i que han estat obligats a tancar poden demanar els ajuts.
Els restaurants que fan menjar per emportar i que han estat obligats a tancar poden demanar els ajuts. | Pexels
Sergi Cortés
El DOGC publica avui la convocatòria de subvencions per la restauració i els centres d’estètica i bellesa afectats econòmicament per la COVID-19
Imatge il·lustrativa
El cava Gran Reserva Brut Nature surt al mercat a un preu de 35 euros