novetats

Imatge il·lustrativa

2019: Radiografia de les novetats de vins tranquils catalans

Selecció de 32 novetats de vins tranquils amb preus que van des dels 5,50 euros d’un Terra Alta novell, als 375 euros d’un Priorat de paratge.

| 26/11/2019 a les 07:49h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Vins, Vins tranquils, Vins per Nadal
Les novetats víniques d’aquest Nadal són múltiples i variades. Els vins més fins, aeris i verticals protagonitzen la punta de llança. L’aposta per les varietats dites autòctones i pels vins ecològics i biodinàmics, i també pels delicats i elegants de baixa graduació alcohòlica, continuen anant a l’alça.

Enguany hem seleccionat vins de la Conca de Barberà. Terra Alta, Penedès, Priorat, Empordà, Montsant, Pla de Bages, Tarragona, Catalunya i també de fora de l’empara de les DO. Tampoc hi falten els vins sense sulfits afegits, un de dolç ni els que són fruit de la darrera collita. Destaquen, entre les novetats, força vins elaborats amb l’autòctona malvasia de Sitges. Predominen els vins de la collita 2018, i també hi ha força vins d’edicions molt limitades. Entre les moltes novetats hi ha vins per a totes les butxaques, des dels 5,50 euros d’un Terra Alta novell als 375 euros d’un Priorat de paratge.

Hem volgut obrir la selecció de 32 vins, però, amb el vi solidari a benefici del celler Rendé Masdéu.
 
#ALVOSTRECOSTAT 
 
DO Conca de Barberà
PVP: 10 euros
 
Aquest vi ha nascut de la solidaritat dels cellers de la Conca de Barberà amb el celler Rendé Masdéu de l’Espluga de Francolí, arrasat completament per l’aiguat del passat mes d’octubre. Aquest celler familiar ho ha perdut tot excepte les vinyes (incloent-hi tota la darrera verema). Es calcula que han pogut tenir pèrdues valorades en uns 900.000 euros. El passat 22 d'octubre, la riuada del Francolí va arrasar i destrossar el negoci que amb tant d'esforç havien aixecat en els últims 25 anys. Malgrat la desolació inicial, en poques hores ja van quedar sobrepassats per les mostres de solidaritat i afecte de familiars, amics, clients i gent d'arreu del país. La vocació vinícola de la família Rendé té les seves arrels en una tradició antiga i molt sòlida. Es pot acreditar documentalment, ja des de 1604, la dedicació ininterrompuda a la viticultura i a l’elaboració de vins i dels seus derivats.

Aquest nou vi és una de les moltes mostres solidàries que s’han posat en marxa. Es tracta d’un cupatge on la varietat trepat és la majoritària. El vi és un assemblatge de diversos vins de força cellers de la Conca de Barberà, principalment de l’anyada 2018 però també amb vins de la darrera collita i també del 2017. És fruitós i elegant. És un vi molt bevible i carregat d’esperança i solidaritat. El preu íntegre de les 10.000 ampolles que es comercialitzen des del passat 25 de novembre anirà destinat a ajudar a Rendé Masdéu. A l’etiqueta s'explica què va passar: "La terrible riuada del Francolí del 22 d'octubre de 2019 es va emportar el Celler Rendé Masdéu, de l'Espluga de Francolí, el projecte de tota una vida.
Comprant aquest vi ajudes a començar de nou a la Mariona i a en Jordi, propietaris del celler”. L'antiga Cooperativa de l'Espluga de Francolí, que també va veure néixer Rendé Masdéu, va acollir el 23 de novembre el naixement d'aquest vi ple d'il·lusió. És un cupatge que inclou gairebé totes les varietats negres de la comarca de la Conca de Barberà. Diversos enòlegs han col·laborat en l’assemblatge final.
 
OLLER DEL MAS 201
Oller del Mas
 
DO Pla de Bages
PVP: 201 euros
 
La malvasia manresana és una varietat recuperada al 2014 que encara està en període experimental (i+d) amb l’Incavi de la Generalitat i la DO Pla de Bages. És un raïm amb una gran semblança a la malvasia de Sitges, però amb menys contingut de sucre i una pell considerablement més gruixuda. Això fa que després de la mandó, sigui la varietat de tota la finca d’Oller del Mas més resistent respecte les malalties criptogàmiques, segons el seu director tècnic, Carles Muray. D’aquí, van poder observar que la maduració podia ser realment llarga, igual que la maceració d’aquesta als dipòsits. Gràcies a la integritat d’aquesta pell l’ha van deixar un total de 201 dies en maceració. D’aquí ve el nom d’aquest orange wine. És fruit de l’agricultura ecològica i apte per a vegans. Un 30% ha fermentat en botes importades directament de la zona de Cognac, on aquestes hi contenien anteriorment aquest destil·lat, i el 70% restant en dipòsits d’acer inoxidable. Es va fer peu de cub espontani, i es va sulfitar lleument a l’embotellar (per protegir-lo). És un brisat fi i elegant (modern), i amb bona acidesa i verticalitat. La fermentació en bótes de Cognac li dona un toc diferencial. Destaca amb notes de fruita tropical i d’herbes aromàtiques, i també per la seva complexitat. Només té 11,5º. D’aquesta primera anyada només hi ha 558 ampolles disponibles. Va ser embotellat el passat mes de juliol. Es presenta en format de 50 cl., en ampolla ceràmica. Noves portes excitants s’obren a la DO Pla de Bages.
           
Oller del Mas també presenta un vi experimental de mandó plantat a la seva finca l’any 2013, amb una maceració carbònica de 15 dies. Es busca la frescor (no ha passat per fusta) i no té sulfurós afegit. S’ofereix a un PVP de 18 euros. Aquest mandó natural del 2018 és de color cirera tèrbol, un vi més vermell que no pas negre. Fruitós i rodó, molt ben elaborat. Modern però rústic a la vegada, amb notes que recorden la garrofa i herbes seques aromàtiques, amb tanins rodons. A més, aquest efervescent celler manresà presenta l’Oller del Mas Càndia 2018 que forma part d’una gamma experimental que fan des del 2015, i que només es ven i es tasta a la seva pròpia botiga. Sortirà el proper mes de gener. L’ Oller del Mas Càndia 2018 és un tribut a un dels avantpassats més importants de la família propietària del celler. Està elaborat amb garnatxa, carinyena, sumoll i syrah. El seu PVP és de 15€.
 
MAS DE LA ROSA 2016
Família Torres
 
DOQ Priorat
PVP: 375 euros

D'una vella vinya de Porrera en propietat de 80 anys de tan sols 1,9 hectàrees, neix el vi més car dels 149 anys de trajectòria del grup vitivinícola dels Torres. És un vi aeri, vi més car dels 149 anys de trajectòria del grup vitivinícola dels Torres. És un vi que neix a una finca de Porrera amb 5.800 ceps vells de més de 75 anys. Garnatxa, carinyena i picapoll negre d’una molt bona anyada formen part del cupatge d’aquest vi fi, aeri, sedós, fruitós i de poca extracció. És un exercici estilístic sense arrugues, tècnicament perfecte. És un Priorat de gran refinament, d’inspiració borgonyesa. Mas de la Rosa 2016 és obra de l'enòleg Jordi Foraster. Segons Família Torres, “s'ha elaborat amb la màxima delicadesa, amb extraccions suaus i una criança en bótes de roure francès durant 16 mesos, respectant l'expressió del terrer”.

Una altra de les novetats de Torres és el Vinyarets 2018, un fruitós i floral vi amb tocs especiats i bona tensió. És una garnatxa negra amb un 40% d’ull de llebre i un 10% de sumoll. Es tracta d’un vi força garnatxer amb una pinzellada de fusta ben integrada (40%). Ja està en marxa també un Vinyarets blanc elaborat amb 100% xarel·lo. Fruita vermella (maduixa, cireres i magrana), flors (rosa), capa baixa, vellutat i vertical gràcies a una bona acidesa és aquest vi modern, rodó i amable, sense arrugues. Tot plegat per un PVP de 12 euros. El director general de Torres, Miquel Torres Maczassek, el defineix com “un vi de paisatge”.
 
MAS VILELLA BLANC 2018
Autòcton Celler
 
Sense DO (Baix Penedès)
PVP: 23 euros
 
Mas Vilella blanc 2018 és la darrera edició del vinyeró vendrellenc Albert Jané Úbeda. Des de la seva estimada masia de la Bisbal del Penedès, envoltada de vinyes, arriba ara un vi elaborat d’una única vinya de la finca, al costat mateix de la masia Mas Vilella, a 250 metres sobre el nivell del mar i a 15 quilòmetres de distància del Mediterrani. És fruit d’una vinya plantada en un terreny argilós calcari ben pobre, treballada amb agricultura ecològica. Ha estat elaborat, fermentat i criat durant 10 mesos en bótes grans de roure francès de 300 i 400 litres, i en gerres ceràmiques de fang amb les seves pròpies mares, fent bâttonage cada setmana. Va ser embotellat al juliol d’aquest any. És un vi aromàtic, fruitós, floral, fi, amb molt bona acidesa i llarg. M’ha agradat molt. D’aquesta primera anyada, Albert Jané ha elaborat un total de 3.120 ampolles.
 
LLUM DEL CADÍ PINOT NOIR 2017
Torre del Veguer
 
Sense DO (Cerdanya)
PVP: 35 euros
 
Llum del Cadí és un homenatge a la Serra del Cadí, d’efectes màgics i lluminosos, i de marcada identitat ceretana. Tant Pau Vila com Emmanuel Borusse han recollit referències en els seus llibres sobre el fet que a l’Edat Mitja ja es plantava vinya a la Cerdanya. El Llum del Cadí Pinot Noir és un vi fruitós, rodó, fresc i amb estructura que destaca pel seu equilibri, amb aromes i sabors torrats i especiats que testimonien els 8 mesos de pas per fusta de roure francès de gra fi. Destaca per la seva molt bona acidesa. Un pinot sorprenent.

El celler familiar Torre del Veguer, de Sant Pere de Ribes, també s’ha endinsat en el món dels vins de mínima intervenció i sense sulfurós afegit a través d’un nou vi de limitadíssima producció: el Pur 2018. Nu és un vi blanc brisat. Aquest nou vi natural està elaborat amb les aromàtiques varietats autòctones malvasia de Sitges (75%) i muscat de gra petit. Es tracta d’una tria del raïm més sa de la darrera verema de les vinyes pròpies de Torre del Veguer, situades respectivament a les subzones Massís del Garraf i Marina del Garraf. En l’elaboració del Pur 2018 s’han utilitzat únicament llevats indígenes propis de la seva  vinya, que és 100% ecològica. El contacte del most amb les pells es va allargar per espai de 30 dies pel que fa a la malvasia de Sitges, i de 60 dies per al muscat. No s’afegeixen cap mena d’additius, i tampoc sulfits. Ha estat sotmès a un procés de clarificació natural amb fred, i no està filtrat. Pur 2018 presenta un bonic color groc daurat, amb reflexos ambre. És elegant i delicat, amb una graduació de només 11º. En nas s’expressa amb notes fresques de pell d'aranja i confitura de taronja amarga. També mostra una varietal nota floral que recorda, amb nitidesa, els pètals de rosa. En boca, encara no havent passat per fusta, apareixen notes torrefactes i de fruita confitada. Presenta certa tannicitat deguda al contacte amb les pells. D’aquesta primera anyada només s’han elaborat 1.000 ampolles, que tindran continuïtat amb l’anyada 2019.
 
 
GARRUT 2018
Cara Nord
 
DO Conca de Barberà
PVP: 15 euros

A l’entorn natural de la cara nord de les Muntanyes de Prades, en terres pedregoses, en ambients no contaminants i amb una diversitat biològica intacta, neix aquest vi fruit del treball de recuperació del garrut, una varietat ancestral. És un vi que ve de lluny però que s’expressa amb modernitat. Fruita i frescor marquen un vi prou interessant. També l’acidesa és remarcable en un vi nascut de vinyes plantades fins als 800 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Des de Cara Nord es remarca que és un vi que neix en un ambient geogràfic molt complex, que implica afrontar reptes constants amb la mínima intervenció, prioritzant sempre la biodiversitat. Les vinyes de garrut es troben en un enclavament envoltat d'alts cims, boscos de roures i alzines en el privilegiat entorn del Parc Nacional de les Muntanyes de Prades i el Parc Natural de Poblet. Hio ha qui defensa que el garrut és sinònim complementari de monestrell: la forma garrut (reducció, probablement, de monestrell garrut, i garrut, de garra, per la tendència d'aquesta varietat a corbar els sarments i enroscar-se amb facilitat).  La denominació normativa monestrell  ve del llatí vulgar: monesteriellu, diminutiu de monasterium 'monestir', potser pel fet que era un cep cultivat sobretot en monestirs.
 
PARDELLS 2018
Espelt Viticultors
 
DO Empordà
PVP: 33 euros
 
Fruit del tàndem format per Anna Espelt i Walter Harsher neix aquest vi fruit d’una vinya de Rabós d’Empordà. És un vi coral elaborat amb lledoner blanc, macabeu, lledoner roig, carinyena blanca, carinyena roja, picapolla blanca, picapolla roja i una varietat blanca que encara estan acabant d’identificar. És un vi blanc que ofereix notes a fruita carnosa de primavera amb pinyol (com ara el préssec). És melós, gustós i sedós, amb una nota amargantosa final. Busca expressar aquest terrer empordanès amb una elaboració amb ous de ciment. Anna Espelt explica que “pretenem reaprendre a treballar el Mediterrani”. Es nota certa maduresa i cert volum, gràcies al treball amb mares. He trobat que aquest vi és força interessant. D’aquesta primera anyada només s’han elaborat 800 ampolles.
 
 
MIRADOR 2018
Pla de Morei
 
DO Catalunya (Anoia)
PVP: 14,50 euros
 
Aquest és el vi d’un nou projecte vitivinícola que vol tornar a posicionar l’Anoia com a territori de llarga tradició vitivinícola i impulsar el seu coneixement i la seva reimplantació a la zona. Es tracta de Pla de Morei de La Torre de Claramunt, on una família de pagesos ha invertit més de mig milió d’euros per posar en marxa un celler emparat per la DO Catalunya. Ha estat impulsat per Mercè Sangüesa i pel seu marit, Xavier Bartrolí, i amb la col·laboració dels seus fills. Es van estrenar amb vins blancs aquest mateix any i ara és el torn dels negres. El Mirador 2018 està elaborat amb merlot (52%) i ull de llebre. Aquest vi destaca per la fruita madura, la joventut i la concentració. Es mostra un pèl alcohòlic però brilla amb els tocs balsàmics i per un final fresc. La integració de la fusta és molt bona en aquest fruitós i rodó vi que també ensenya una pinzellada que recorda la regalèssia. D’aquesta primera anyada s’han elaborat 3.900 ampolles.
 
plOm 2018
Vins de la Memòria
 
DOQ Priorat
PVP: 32,40 euros
 
L’any 1938 el Priorat es va convertir en la rereguarda del front de l’Ebre. Els pobles de la seva franja oest passen a ser campaments, hospitals i observatoris de la batalla. A Bellmunt del Priorat s’utilitza el castellet de la mina de plom com a torre de vigilància aèria de la DECA, que es situa a poca distància de la vinya d’on neix aquest vi (Camí de les Aubagues). El Priorat va ser pas d’inici i final de la batalla pels soldats de la batalla de l’Ebre, entre ells l’avi de l’entusiasta sommelier Xavi Nolla. Amb aquest solatge, la darrera ‘paraula líquida’ de Xavi Nolla, amb col·laboració de l’enòleg Ivà Gallego, ha estat aquesta escassa garnatxa de Bellmunt del Priorat nascuda d’una vinya treballada seguint l’agricultura biodinàmica, plantada a 390 msnm.

És un vi amb fermentació espontània amb llevats salvatges del propi raïm, amb una vinificació i criança de 12 mesos en bocoi de castanyer de 650 litres. No ha  estat sotmès a cap mena d’estabilització ni filtratge aquest vi de mínima intervenció. És jove, fruitós (fruita vermella àcida) i floral, concentrat, mineral (punta de llapis), balsàmic i rodó, amb una punta alcohòlica i de volàtil. És llaminer però no voluminós. D’aquesta anyada només hi ha disponibles 785 ampolles (tapades amb suro natural de l’Empordà). Tastada la mostra 001 d’un vi carregat de ‘memòria’.
 
PURESA MACABEU 2018
Celler Cooperatiu Gandesa
 
DO Terra Alta
PVP: 24 euros
 
Es tracta d’un monovarietal elaborat amb macabeu plantat en vinyes de més de cinquanta anys dels socis de la Cooperativa. És ja el sisè vi de la gamma, en la qual ja s’hi elaboren els monovarietals de garnatxa blanca, carinyena, morenillo, un dolç blanc brisat i un dolç negre. La nova referència (14º) ha fermentat en bota de roure francès a temperatura controlada i ha fet criança sobre mares durant sis mesos. És un vi de color daurat, amb cos, fruita madura i molt marcat per la fusta, especialment en nas. Segurament millorarà amb més criança a l’ampolla. Aquest vi ha estat guardonat amb el Gran Vi Terra Alta Garnatxa Blanca, en el marc de la 32a edició de la Festa del Vi de Gandesa. Enguany, que se celebren els 100 anys del Celler Cooperatiu Gandesa, també s’han embotellat dues edicions més -limitades- del Puresa: el Puresa Garnatxa blanca 2016 i el Puresa Carinyena 2015. Els tres vins s’ofereixen a un preu de 24 euros l’ampolla. A l’etiqueta es representa la cooperativa gandesana.
 
MIRABELLES 2016
Celler Credo
 
DO Penedès
PVP: 32 euros
 
La darrera gran novetat de Celler Credo de Sant Sadurní d’Anoia és el Mirabelles 2016, una singular malvasia de Sitges amb criança. Està elaborat al 100% amb malvasia d’una vinya pròpia a Can Rossell de la Serra (antiga vinya de chardonnay amb la qual s’elaborava el Recaredo Subtil). Segons Can Credo, “Mirabelles 2016 suposa un pas més enllà en l’aposta de Celler Credo per redescobrir i explorar les varietats tradicionals del Penedès”. Se’l va sotmetre a una lleugera maceració pel·licular i fermentació d’una part del most en tina d’acer inoxidable, mentre que l’altra restant ho fa en una gerra petita de terra vermella de poca porositat. La fermentació es va realitzar amb llevats propis. Posteriorment es va realitzar un bâttonage amb les lies més fines durant un mes, acompanyat d’una acurada criança en ampolla de dos anys. És un vi ecològic i biodinàmic, amb certa evolució (s’ha volgut explorar el potencial de criança d’aquesta varietat), amb només 11,5º i amb només 36 mg/l de sulfurós total. D’aquesta primera anyada només s’han elaborat un total de 566 ampolles. Mostra poma al forn i certa tannicitat entre aromes fons i tot tropicals que poden recordar la fruita tropical, com ara el maracujà. Destaca per la seva molt bona acidesa i per un singular caràcter aromàtic.

Una altra de les novetats de Celler Credo és el Volaina 2018, un vi emparat per la DO Penedès (9,50 euros) vinculat a un projecte d’estudi de papallones a tot Catalunya (Butterfly Catalan Monitoring Scheme) com a bioindicadores del canvi climàtic i de l’estat qualitatiu del paisatge. En aquest estudi del Museu de Ciències Naturals de Granollers fan un recompte de papallones als municipis penedesencs de Sant Quintí de Mediona i Torrelavit. Es tracta d’un vi que explora la varietat parellada plantada al Pla de Manlleu, una de les zones de més altitud de la DO Penedès (més de 500 metres sobre el nivell del mar). És un sospir de vi, amb molt poc volum però mostrant una seductora elegància. Destaca per una bona acidesa i aposta per un modern perfil de baixa graduació (9,5%), oferint notes florals i cítriques, com aromes i sabors de poma àcida i llimona. És jove i refrescant, i té personalitat. Aleteja de manera honesta, sense maquillatges.
 
L’INCORRECTE 2018
Celler Sanromà
 
DO Tarragona
PVP: 17,50 euros
 
De la zona dels Aubellons de Vila-rodona (Alt Camp) neix aquesta fina i directa parellada de només 11º. Mostra fruites blanques (poma) i flors també blanques, així com fonoll sec. M’ha agradat el seu toc salí. Molt bona acidesa i delicadesa (es nota la parellada) tot i fermentar amb unes pells amb les quals va estar en llarg contacte. El caràcter brisat es va expressant més a l’hora que evoluciona a la copa. És una elaboració que ve de lluny i que ara està de plena modernitat. Un sospir vibrant creat per Eduard Sanromà, qui diu que és un vi “completament desenfadat i amb ganes de rebatre i posar en dubte el sistema establert”. Afegeix que és “una manera d’entendre el vi i la vida, el vi més apassionat i rebel de Celler Sanromà. No hi ha dubte que aquest jove vinyeró i enòleg és punta de llança de la jove revolució que s’està vivint a la DO Tarragona. D’aquesta efímera anyada només s’han elaborat un total de 792 ampolles. No hi ha dubte que Eduard Sanromà és un valor emergent a la zona.
 
BLANC DE MAYTE 2018
Família Colomer-Fortuny
 
DO Penedès
PVP: 17 euros
 
Mayte Fortuny, en una fotografia de 1965 banyant-se a la platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú, presideix l’etiqueta del primer vi d’un nou projecte vitivinícola amb 64 hectàrees de vinyes pròpies al Penedès. És un projecte de la família Colomer-Fortuny, impulsat per un dels fills de Mayte: Joan Colomer. És, doncs, un homenatge a la mare. És un projecte que em retrotrau a la meva pròpia adolescència a través dels amics de la infància de la meva companya Valérie. Mayte i la meva sogra Joëlle eren íntimes amigues.

Es tracta d’un xarel·lo que no arriba als 12º i que dansa amb elegància en un escenari de fruites madures (principalment préssec de vinya i poma) i on també es mostren notes varietals de fonoll i ametlla amarga. De color groc palla pujat, és elegant però poc voluminós, tot i la maduresa. Molt bona la integració d’un 30% del vi criat en fusta de roure francès de gra fi durant 10 mesos (en nas es fa més notòria). És fruit d’una vinya, Les Júlies, plantada fa 65 anys al Pla del Penedès. El rendiment d’aquesta vinya plantada en vas és de només 4.000 quilograms per hectàrea. Només conté most flor (rendiment del 55%). La viticultura és de precisió, en transició a ecològic (l’any que ve). Prou bona l’estrena d’aquest nou projecte. Tastada la mostra número 2.877 d’un total de 3.429. Després d’aquest xarel·lo vindrà un macabeu i també un cava amb 15 mesos de criança en rima.
 
 
EX EX 13 2016
Perelada
 
DO Empordà
PVP: 49,80 euros
 
El celler Perelada ha elaborat aquest vi amb la inquietud de produir un vi blanc d'alta gamma amb una de les varietats autòctones del territori de l'Empordà: la garnatxa roja. És una varietat amb molt poca superfície de plantació. L'Ex Ex 13 resulta de la collita de l'any 2016 i procedeix de la Finca La Garriga, a la localitat de Peralada. És una varietat blanca anomenada també garnatxa gris o lledoner roig, que sintetitza una alta concentració de sucres i una baixa concentració d'àcids. És fruitós (préssec i fruites blanques), floral, mineral, balsàmic, complex, gastronòmic, i mostra un toc de mel. Molt interessant. D’aquesta edició limitadíssima només hi ha 693 ampolles disponibles. Des de Perelada s’afirma que “per la seva estructura, acidesa i equilibri se li augura molt bona capacitat d'envelliment”. No per ser blanc s’ha volgut rebaixar el preu d’aquest Ex Ex (Experiencias Excepcionales) amb criança. Un gran blanc de gamma alta era l’assignatura pendent del gran enòleg Delfí Sanahuja a Perelada.
 
NATURAL 16/18 R + D+ i
Lagravera
 
Sense DO (Serra Llarga, Noguera Ribagorçana)
PVP: 12,50 euros
 
A Lagravera d’Alfarràs van decidir l'any 2016 seguir amb el camp de l'experimentació i recerca amb una part del vi Natural (més enllà de l'embotellat aquell any), la qual es va disposar en bótes velles de roure francès de 500 litres. La sorpresa positiva, reconeix el seu director general, Sergi Garcia, ha estat que després de 24 mesos en bótes el vi (amb 5 mg/L de sulfurós total no afegit), no ha necessitat d’addició i s'ha mantingut estable i, per sorpresa, no presenta ni tan sols terbolesa. Així doncs, aquestes dues bótes es van incorporar al cupatge amb garnatxa de la mateixa parcel·la de l'anyada 2018, creant un vi únic d’anyades intercalades (la qual cosa no està permès a la DO Costers del Segre). És un vi de 14º amb llevats autòctons, amb fermentació espontània, sense sulfits afegits, sense filtrar i amb un treball biodinàmic certificat. Mostra fruita vermella, violetes i vivacitat, amb alguna verdor i final fresc. A l’etiqueta es fa constar que conté “fauna, flora, terra i cosmos”.
 
EL PADRÓS 2018
Vinyes del Tiet Pere
 
DO Tarragona
PVP: 12 euros
 
La darrera novetat del vallenc Oriol Pérez de Tudela és aquest nou macabeu amb el qual vol seguir reivindicant la Conca del Riu Gaià. És un macabeu gustós que ha passat per fusta. És fruit d’una petita vinya de només 0,69 hectàrees plantada l’any 1983 en sòls d’argila blanca calcària. Els raïms van ser premsats sense derrapar, el most va fermentar durant 15 dies i, posteriorment, va reposar en bótes de castanyer fins el mes d'abril d’aquest any. Un 15% del vi va fermentar amb les pells i es va criar durant set mesos en botes de 300 litres de castanyer. Va ser embotellat el 15 d’abril. De color daurat pujat, destaca per franques notes de poma al forn, i també per una certa salinitat i un marcat final d’ametlla amarga. És complex, amb textura, diferent i amb oxidació. Només té 12º i baixes dosis de sulfurós (la qual cosa es fa perceptible).

Oriol Pérez de Tudela afirma que “la concentració de la planta, per la seva avançada edat i per una viticultura enfocada al baix rendiment, influeixen en aquesta expressió de fruita de pinyol amb algun toc mineral”. Afegeix que és la seva “honesta” aportació en el món del macabeu, “que normalment pateix de rendiments més alts i raïms una mica més lleugers i desequilibrats”. D’aquesta anyada només hi ha 850 ampolles disponibles. A la contraetiqueta d’aquest vi es pot llegir: “El sentit de l’aprofitament és dut a l’últim extrem. Josep Pla sobre l’Alt Camp”. Filosofia i vi s’harmonitzen amb Oriol Pérez de Tudela.
 
LA BASSETA 2016
Mas Alta
 
DOQ Priorat
PVP: 61 euros
 
Aquest vi de gamma alta ha estrenat recentment nova imatge (minimalista i elegant). També ha canviat l’antiga ampolla bordelesa per la borgonyesa. Prové de la unió de les tres millors parcel·les de  la varietat garnatxa negra, amb una punta de syrah (10%), d’aquest celler de prestigi de La Vilella Alta. És fruit de la finca La Basseta, encarada al Parc Natural del Montsant. És la garnatxa plantada a més altitud d’aquest celler, la majoria encarada al nord. Els seus autors diuen que és el vi “més femení” de la seva gamma. De fet, destaca per la seva elegància. És fruitós (fruites vermelles), floral i delicat, i també especiat i mineral (punta de llapis). Destaca també per la seva acidesa, que li aporta verticalitat. Molt hedonista és aquesta negre fruit d’una molt bona anyada. Neix de sòls pissarrosos (un 60% són costers exposats al nord-est i la resta costers exposats al sud-est). Es va criar durant 16 mesos en bótes de roure francès (d’ 1 i 2 anys) i 12 mesos en dipòsits de ciment. La fusta està molt ben integrada. És un vi sensacional, un Priorat elegant i modern.
 
CAMÍ DELS SAGRAMENTS 2018
Vins Família Ferrer-FourFer
 
DO Catalunya (Anoia)
PVP 25 euros
 
Els Ferrer de Freixenet elaboren vi a Mediona des del segle XVII. El Camí dels Sagraments -o Camí de Vius i Morts- creua aquestes vinyes familiars des de temps immemorials. Era la via per la qual arribava l'assistència espiritual a les masies aïllades. En un dels seus revolts hi ha una vinya de la varietat xarel·lo plantada fa més de 40 anys. Amb aquest vi han volgut retre homenatge als seus avantpassats, que van habitar a La Freixeneda des de 1616. Camí dels Sagraments ha envellit aquest vi com el feien ells: en gerres ceràmiques de fang. La criança s’ha allargat 12 mesos. És fi, elegant, directe i amb varietals notes de poma i fonoll. Un vi franc on no es busca el muscle i es defuig dels maquillatges.

Vins Família Ferrer també treu al mercat ara una altra novetat, també amb un PVP de 25 euros. Tots dos vins han estat creats per Judit Llop i Josep Maria Ferrer. La segona novetat es tracta del macabeu Cau dels Penitents 2018 (també emparat per la DO Catalunya). Des de fa vint lustres, el Serrat del Penitent de la serralada de Montserrat abriga la seva vinya de macabeu, protegint-la dels vents del nord que gelen els ceps durant les nits d'hivern. Probablement deuen al Serrat del Penitent  la llarga pervivència d'aquests ceps centenaris de vinya pròpia que, malgrat el seu baix rendiment o, probablement, gràcies a ell ofereixen un vi amb unes propietats “mol especials”. És un vi fermentat en bótes d’acàcia. La criança s’ha allargat per espai d’11 mesos. Em quedo amb el xarel·lo.
 
Gg 2018
Terra Remota
 
DO Empordà
PVP: 45 euros

Vi fruit de terres granítiques elaborat amb ous de ciment tartaritzats (on ha fermentat i criat durant mig any). És una garnatxa ecològica fruitosa, floral i complexa a la vegada, que manté una bona frescor tot i que s’enfila fins als 15,5º. L’acidesa se situa en 5.16 g/L. Només s’han elaborat 1.000 ampolles d’aquesta anyada del Gg, que pràcticament ja s’han venut totes. És un molt bon vi. Marc i l'Emma Bournazeau també han elaborat un chenin (sense DO) d’edició limitadíssima: 256 ampolles. Aquest blanc fi, mineral i elegant també s’ofereix a un PVP de 45 euros i també s’ha esgotat. Va fermentar a temperatura controlada (15-17°) en ou de formigó i bótes de roure francès amb bâtonnage. La criança sobre les mares fines es va allargar durant 7 mesos en aquest vi que, a causa de la seva varietat, no ha pogut ser emparat per la DO Empordà. És un escàs bon vi que difícilment podreu trobar.
 
EMPORION 2016
Mas Llunes
 
DO Empordà
PVP: 17 euros
 
Aquesta garnatxa negra (67%) amb cabernet sauvignon és la darrera gran novetat d’aquest celler empordanès. Emporion és el nom de l’antiga colònia grega fundada pels foceus, l’actual Empúries, on es van trobar les referències vitivinícoles més antigues de la península ibèrica, datades el segle VI aC. i d'on prové el nom Empordà que identifica la comarca i la Denominació d´Origen. El cavall alat Pegàs identificava Emporion a les monedes (dracmes) que s´encunyaven a la colònia en època dels grecs i posteriorment dels romans. De capa mitja-alta, és un vi fruitós i amb cos (14,5º), però amb una bona acidesa que el dota d’elegància. La cabernet li aporta notes més verdoses i refrescants. És rodó i molt plaent. Aquest negre d’estil més aviat clàssic està poc marcat pels 11 mesos de criança en bótes (molt bona integració de la fusta). D’aquesta primera anyada s’han elaborat 2.069 ampolles (tastada la mostra 1.037).

L’ESTACIÓ 2016
Sant Josep Vins
 
DO Catalunya
PVP: 24,70 euros
 
Com a un “vi selecte de gran anyada” i com un “negre de guarda amb cos, estructurat i complex” defineix Sant Josep Vins la seva darrera gran novetat. Aquest 100% cabernet sauvignon (vinyes amb una edat mitjana de 13 anys) és un vi madur de concepció eminentment clàssica. Fruitós i rodó, mostra certa licorositat (14,8º). Varietal i elegant. Presenta una bona integració de la criança durant 12 mesos en roure francès (bótes noves i de segon any de 225 litres). Des d’aquest celler cooperatiu de Bot s’afirma que la del 2016 va ser una “anyada memorable per a la majoria de les nostres vinyes de cabernet sauvignon”. D’aquesta anyada només hi ha disponible una producció de 1.217 ampolles de 750 cl. Sorprenent, tot i que millorarà amb una mica més de criança en ampolla.

També acaben de treure al mercat el Novell de Bot 2019 (DO Terra Alta), una garnatxa negra 100% que és fruit d’una selecció de vinyes plantades entre el 1998 i el 2002 que ofereixen un rendiment màxim de 8.000 quilograms per hectàrea. Es va veremar el passat 4 de setembre. S’elabora tant pel sistema de vinificació tradicional a temperatura controlada com pel procés de termo-vinificació en fase prefermentativa. S’embotella entre finals d’octubre i primers de novembre. Aquesta collita només s’ha sulfitat una vegada, molt lleugerament, abans de l’embotellament, i s’ha filtrat de manera molt suau. És de capa baixa, però de color molt viu i brillant. Destaca per la seva gran fruitositat (fruites vermelles) però també per una bona acidesa. És llaminer però elegant, amb 14º. S’ofereix a un PVP de 5,50 euros.
 
TANCA ELS ULLS MALVASIA 2018
Celler del Cesc
 
Sense DO (Alt Camp)
PVP: 11 euros
 
Francesc Boronat, que va començar explorant les possibilitats de la macabeu amb el vi que el va donar a conèixer, s’ha endinsat amb la malvasia de Sitges amb aquest vi. Boronat va néixer fa 28 anys a Nulles, i és fill i net de viticultors. Elabora al recuperat celler de l’avi. Aquesta malvasia de Sitges s’elabora únicament amb raïms de Camí de Puigpelat, una petita finca situada a la vessant nord-est i just al costat del poble de Nulles. És una vinya força especial, amb un sòl molt calcari i llimós. La vinya està rodejada per un petit bosc i diferents cultius de secà, com ara avellaners, garrofers i ametllers. En aquesta vinya la marinada és molt present i refresca la vinya durant tot l’estiu, de la mateixa manera que ajuda a mantenir una bona acidesa. El mar està a només 12 quilòmetres d’una vinya plantada a 200 metres sobre el nivell del mar, a Nulles. S’elabora amb una maceració pel·licular de 48 hores, i s’hi fa una lleugera criança amb mares en dipòsit d’acer inoxidable durant quatre mesos. És fruitosa, tropical i floral, amb cert greix i volum. També té notes salines. D’aquesta anyada només hi ha 3.500 ampolles disponibles.
 
CLOT DEL ROURE XAREL·LO BRISAT 2018
Vins El Cep
 
DO Penedès
PVP: 15,75 euros
 
Brisat de xarel·lo (contacte amb les pells de quatre setmanes) i set mesos de criança en bóta de roure francès de gra fi. És fruit d’una vinya vella, la Ricarda, plantada fa 60 anys a Sant Llorenç d’Hortons. D’aquesta primera anyada s’ha fet una edició limitadíssima: només 500 ampolles. És un brisat de color groc palla que no sembla brisat. És fi i elegant, amb notes franques de fruites blanques, especialment la pera conference. Mostra una molt bona acidesa.
            
Vins el Cep també estrena l’any que ve un altre vi tranquil, un pinot noir fruit de la vinya de Can Prats, plantada fa 30 anys també a Sant Llorenç d’Hortons. D’aquest darrer vi també hi ha disponibles només 500 ampolles. A la gerent del celler, Maite Esteve, la sedueix especialment la pinot noir.
 
CAP DE PERA 2018
Vallformosa
 
DO Montsant
PVP: 12 euros
 
Aquesta és l’estrena del Grup Vallformosa a la  DO Montsant. És de bonic color robí, amb reflexos blavosos. Capa mitjana. Nítid i brillant. Mostra la seva joventut. És un vi rodó. Presenta fruitetes (principalment vermelles) madures. En nas recuperem la fruita vermella madura, tot i que també hi és present alguna nota verda. És molt gustós i equilibrat, tot i una punteta alcohòlica (14º). Millor servir-lo amb un toc de fred. Tanins força ben polimeritzats (un record tànnic final). Opino que és un vi honest amb el seu origen. Explica amb franquesa que és un DO Montsant de concepció moderna, jove i rodó. Molt bevible.
 
ESPANTALLOPS 2017
Agustí Torelló Mata
 
DO Penedès
PVP: 9,95 euros
 
És un nou vi elaborat amb macabeu fermentat durant un any en bóta, i 12 mesos de criança en ampolla. Relleva el també macabeu Aptià, que s’ha deixat d’elaborar. Espantallops és un vi ecològic que també és apte per a vegans. Mostra cert greix i notes que recorden les fruites blanques (poma i pera), tot i ser prim (només 12º). En nas es percep nítidament la criança en fusta (en boca està més ben integrada). De color groc palla pàl·lid amb reflexos verdosos, es prou fragant per ser un macabeu. Mostra notes cítriques i a poma àcida. És llarg. Des d’aquest celler sadurninenc s’afirma que és “un vi molt elegant i amb estructura que acompanya carn i peix al forn, formatges curats i cremosos, marisc o fumats”.
 
HEUSS 2018
La Vinyeta
 
DO Empordà
PVP: 7,50 euros
 
Josep Serra i Marta Pedra van crear els vins Heus i els van dotar d’un llenguatge fresc i desenfadat. Els Heus són fruit de petites vinyes al cor de la DO Empordà. De notes alegres i afruitades, els Heus recullen l’essència d’un esperit jove i respectuós amb el medi ambient. Representen l’inici, el començament. Ara aquesta parella d’inquiets elaboradors presenten l’Heuss (amb una s més). Es tracta d’un xarel·lo de mínima intervenció, sense sulfurós afegit. Per ser xarel·lo és força aromàtic. És un monovarietal interessant, amb notes franques a fonoll. Aquest jove blanc destaca, també, per presentar una bona acidesa.
 
ESPIGOL 2018
Parés Baltà
 
DO Penedès
PVP: 12,50 euros
 
Parés Baltà ha estrenat dos vins monovarietals frescos, ecològics, biodinàmics i aptes per a vegans, centrats en raïms autòctons, creats per les cunyades enòlogues Maria Elena Jiménez i Marta Casas. Es tracta de l’Espígol 2018 i del Neolític 2017. Tots dos vins són microcuvées que comparteixen el pas per ‘damajuanas’ (garrafes de vidre) durant la seva elaboració. Espígol és una malvasia de Sitges floral í cítrica que destaca per una gran acidesa. És elèctric i directe, amb poc volum i no gaire caràcter aromàtic. Neix d’unes vinyes plantades a 690 metres sobre el nivell del mar. Es tracta de la parcel·la Les Torres, dins la finca El Subal, la zona de més altura en sòls formats en el Mesozoic. Neolític és un sumoll marcat per la fusta però que no deixa de ser fruitós, rodó i amable, tot i que des de Parés Baltà afirmen que els fa “retrobar la rusticitat del Penedès més salvatge”. És un sumoll jove, també marcat per l’acidesa, de la parcel·la Coster de la Masia dins la finca Les Valls, on els sòls són francs, profunds i pedregosos; amb bon drenatge i orientació Nord.
 
CON BARBAS Y A LO LOCO 2018
Celler Mas Candí
 
Sense DO (Penedès)
PVP: 15 euros
 
Amb un 50% de rapa, trepitjat amb els peus, maceració de 15 dies en una gerra ceràmica, fermentació alcohòlica amb llevats autòctons, 7 mesos en dipòsit d’acer inoxidable i passió, molta passió. Elaborat amb xarel·lo (75%) i sumoll. Aquí els protagonistes no són ni  Billy Wilder ni Marilyn Monroe, Jack Lemmon o Tony Curtis. I l’argument no és el dos músics de la pila que s’han de disfressar de dones per fugir de la màfia. 

Aquest singular rosat amb certa terbolesa, que beu del títol de la pel·lícula ‘Some Like It Hot’, és fruit de la col·laboració de Juan García, Òscar i Elba Martín, el restaurador Jose Gallego Martínez (El Marejol de Vilanova i la Geltrú) i el celler Mas Candí (Ramon Jané i Toni Carbó). És fresc, sucós, amb nervi i amb certa tannicitat i bona acidesa. Recorda molt la magrana àcida. D’aquesta primera anyada només s’han elaborat 400 ampolles. És un vi sense sulfurós afegit però amb molt de rock&roll. Aquest vi que barreja raïm blanc i negre té continuïtat amb l’anyada 2019, i incrementa molt notablement la producció, passant de les 430 del 2018 a les 4.500 ampolles. No conec res igual. Un rosat tan esbojarrat com ‘Con faldas y a lo loco’.
 
ÚNIC 2014
Can Bas Domini Vinícola
 
DO Penedès
PVP: 62 euros
 
Aquest vi madurat en gerra ceràmica és la novetat del celler Can Bas (Pere Ventura). D’aquesta primera anyada només hi ha unes 600 ampolles disponibles. Des del celler es diu que és “la interpretació d’una anyada singular i una mil·lenària tècnica de producció vinícola”. Després d’una fermentació/maceració pel·licular de dues setmanes amb temperatura controlada realitzant dos remuntats diaris per afavorir l’extracció, es premsa de firma suau i es fa un sagnat per gravetat. Aleshores es fa un traspàs del vi a les gerres de terrissa de primer ús i de 150 litres de capacitat, on ha fet criança durant tres anys. El vi no es clari­fica ni ­filtra. Està elaborat amb un 33% de cabernet sauvignon, un 33% de merlot i un 33% de syrah fruit de vinyes de Costers de Lavernó. Té volum, rodonesa i mineralitat (salinitat), i una bona acidesa, tot i que mostra un pèl de punta alcohòlica.

L’enòleg Jordi Calvo afirma que aquest vi “permet apreciar les virtuds d’una llarga criança en àmfora: complexitat, mineralitat i suavitat en boca. Trenca totalment amb com elaborem la resta de vins de Can Bas Domini Vinícola. Vam provar les àmfores per separat i cadascuna era diferent... Vam veure que del cupatge en sortiria un gran vi”. Segons el celler, “un vi elegant i mineral com l’Únic demana plats suaus i delicats a l’estil d’un foie micuit amb melmelada de ­figa, un rissotto de ceps o un suquet de rap i llagostins”. S’aconsella destapar i decantar una hora abans del tast, i servir-lo entre 14 i 16° C.
 
CLOT DELS OMS BLANC 2018
Ca N’Estella
 
DO Penedès
PVP: 7,90 euros
 
Clot dels Oms ha estrenat nova imatge amb la darrera anyada dels seus vins blanc i rosat joves. És de color palla amb tons verdosos. Aquest varietal chardonnay és fresc, lleuger, amb notes de fruites blanques i tropicals, i també de flors blanques. És fi i amb una pinzellada que transporta al mar. Aquest jove Penedès té una producció, aquesta anyada, de 10.700 ampolles. L’elaborador aconsella harmonitzar-lo amb plats de peix i marisc.
 
VI NOVELL 2019
Celler Masroig
 
DO Montsant
PVP: 5,80 euros
 
Aquest històric celler cooperatiu de la DO Montsant ha estat pioner en la recuperació del vi novell. El passat 16 de novembre va festejar la desena edició de la seva Festa del Vi Novell. S’hi va presentar aquest vi amb una etiqueta que és un compendi de les nou anteriors. La imatge del 2019, a diferència d’altres edicions, no gira exclusivament al voltant del porc. L’etiqueta del Vi Novell 2019 es presenta com un ‘rasca i guanya’ que amaga sorpreses al seu interior i que convida a col·leccionar les ampolles. Rascant l’etiqueta surt una de les etiquetes anteriors o bé premis. De fet, és l’únic vi del celler que cada any canvia d’etiqueta. És tot fruita i joventut. És un vi per gaudir tant en copa, com amb got o porró. És un vi fruit d’una maceració carbònica que és un pèl tànnic i licorós (14,7º). Està elaborat amb un 80% de carinyena i amb garnatxa negra, i és prim i de capa baixa però fruitós a la vegada.
 
VENT PERDUT
Hugas de Batlle
 
DO Empordà
PVP: 15 euros
 
Amb aquest vi dolç no embafador Edu Hugas li ha volgut retre un homenatge al seu avi Alfons. És fruit d’impressionants vinyes de Colera, les primeres vinyes de la Península que veuen sortir el sol. És una garnatxa solera dolça que ofereix notes a codony i a pell de taronja confitada. Té 160 grams de sucre per litre aquest vi de 16,5º creat per l’enòleg vilanoví Oriol Guevara amb la col3laboració de tot l’equip del celler. El most es va apagar amb fred, alcohol i sulfurós. La solera es va iniciar el 2013. El cupatge compta amb un 50% de les soleres del 2013 i 2015, i la resta amb les del 2017 i 2018. S’ha batejat com a Vent Perdut fent referència als vents empordanesos “que no se saben d’on venen”. Aquest vi, però, sí que sap on va. És un elegant dolç que vol ser un sentit homenatge.

Contingut relacionat

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.