Imatge il·lustrativa

Terroir al Límit fa el salt al Montsant: "Creiem que és més interessant que el Priorat"

El celler presenta els quatre vins de Terroir Sense Fronteres que aspiren a un estil més lliure que fuig de la fusta i de les criances llargues

Dos vins catalans entre els 6 que obtenen 99 punts a la "Guía Peñín"

| 13/11/2019 a les 09:56h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Terroir al Límit, Terroir Sense Fronteres
La tendència a treure fusta del vi ha trobat un nou aliat. El celler Terroir al Límit (DOQ Priorat) ha presentat aquest dilluns el seu nou projecte, Terroir Sense Fronteres, una nova bodega amb la qual ha fet el salt a la veïna DO Montsant, que ha reivindicat com un territori que no té res a envejar a la DOQ Priorat. En un tast al Petit Celler de Barcelona, el propietari de les dues bodegues, Dominik Huber, ha recordat que els seus inicis a la DOQ Priorat es remunten l'any 2001, però en aquest temps s'ha vist sorprès pel potencial del Montsant, fins al punt que ha assegurat: "Crec sincerament que el Montsant és més interessant que el Priorat".

El nom de Terroir Sense Fronteres és tota una declaració d'intencions de l'estil més lliure que busca en el Montsant, on elabora quatre vins amb la garnatxa com a primer protagonista i amb els quals creu que és suficient per expressar tot el que pot aportar aquest territori. Malgrat això, ara com ara la identitat del Montsant "encara necessita molt de temps per crear-se", defensa Huber,  ja que per al públic internacional el Montsant és "el germà barat del Priorat", cosa que creu que és "un gran error i una llàstima".
 

Dominik Huber, propietari de les dues bodegues, Terroir al Límit i Terroir Sense Fronteres


Per a ell, el Montsant és interessant pels diversos terres i climes que es poden trobar en un mateix territori, per indrets com La Figuera o Siurana, i per "un gran avantatge", i és que aquesta DO és "més liberal, més moderna" i ofereix l'opció de fer vins diferents dels de la DOQ Priorat. Amb Terroir Sense Fronteres el resultat són vins que fugen tant de la fusta per envellir-los (treballen en dipòsits d'acer inoxidable, ciment o àmfores) com de les llargues criances (màxim sis mesos i després segueixen en ampolla), i tenen un menor grau alcohòlic que els de la DOQ Priorat (oscil·la entre el 12% i el 13%).

Huber considera que caldria rebaixar les cotilles pel que fa al grau alcohòlic a la DOQ Priorat, ja que creu que un blanc per sobre del 13% "ha perdut la seva acidesa bonica i és un vi que ja no és atractiu", cosa que contrasta amb la DO Montsant. "És una situació fantàstica perquè em deixa jugar, em sento lliure de fer els vins que vull fer", recalca. Els vins que fa a la DO Montsant els ha definit com a cruixents, frescos, amb un punt de femení (ho ha justificat perquè els elabora una enòloga, Tatjana Peceric) i com si representessin "la llum del Mediterrani". Creu que aquí no s'ha de fer com a Burdeus, on els vins necessiten fusta per afinar el taní verd (en aquell cas si no es fes així el vi seria molt astringent), però en el Mediterrani el raïm ja es cull amb el taní més madur.
 

Vinya Montalts, d'on sorgeix el vi Guix Vermell, amb un preu de 290 euros.


Amb el preu també es valora un territori

L'existència d'un celler amb un peu al Priorat i un peu al Montsant no és nou. Huber ha indicat que el problema és que les grans famílies del Priorat que tenen bodegues al Montsant sovint fan "una mica copy paste", amb la diferència que en aquest segon territori vinícola "el venen més barat". Està convençut del fet que no s'ha de baixar preus si el producte mereix no fer-ho, ja que "la gent necessita un vi car perquè se n'adoni que la zona té valor". Ell subratlla que treballa amb la mateixa qualitat que al Priorat i el vi més car de Terroir Sense Fronteres, el Guix Vermell 2017 (100% garnatxa negra), surt a un preu en botiga de 290 euros. Els altres tres oscil·len entre els 18,25 euros i els 32 euros.

La producció del Guix Vermell 2017 és només de 1.200 ampolles, amb rendiments de tan sols 2.500 quilos per hectàrea d'un terreny que està a 800 metres d'altura, i passa sis mesos de criança en àmfora. "Estic convençut que és bo i és una vinya tan especial", defensa quan fa referència a l'import, si bé per ara quan es tasta té un punt de secant. La vinya del costat d'on sorgeix aquest vi, que és a Montalts (municipi de Cabacés), és on s'origina Les Manyes (DOQ Priorat) de Terroir al Límit. El de l'anyada 2016 de les Manyes fa poques setmanes que ha rebut 100 punts de la prestigiosa llista Parker.

El Guix Vermell 2017, un 100% garnatxa negra, surt a un preu en botiga de 290 euros. Els altres tres vins del celler del Montsant oscil·len entre els 18,25 euros i els 32 euros.

Els altres vins del celler del Montsant són un blanc, Terroir Sense Fronteres Brisat 2018, que és 75% garnatxa blanca i 25% macabeu, una criança de sis mesos en dipòsits d'acer inoxidable i un 12% de grau alcohòlic; i dos negres: Terroir Sense Fronteres Negre 2018, 75% garnatxa negra i 25% carinyena, també envellit sis mesos en dipòsits d'acer inoxidable i amb un 13% d'alcohol, i Vertebra de la Figuera 2018, que és 100% garnatxa negra, ha estat sis mesos en ciment i també té un alcohol del 13%. Aquest darrer és lleuger, al celler el recomanen per acompanyar un peix i té un retrogust amarg que convida a beure més.

Els vins de Terroir al Límit i Terroir Sense Fronteres sorgeixen de 25 hectàrees de vinya, 10 de les quals corresponen al projecte del Montsant. D'aquestes 10, només quatre són en propietat, i són les que corresponen al vi Guix Vermell. L'objectiu de Huber és comprar vinya a la Figuera per com s'hi expressa la garnatxa (un tret diferencial que creu que acabarà fent que s'hi faci una sub denominació d'origen) i construir un celler propi a Cornudella de Montsant, la part més freda de la DO Montsant.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.