carinyena blanca

L'Empordà es conjura per rescatar la carinyena blanca de l'oblit

El potencial d'aquesta "varietat callada" de raïm s'evidencia en un tast a Barcelona amb el sommelier Josep 'Pitu' Roca i el compromís d'una trentena de cellers per impulsar-la

Tastar vins mentre visites monestirs, la nova proposta de la DO Empordà

| 11/11/2019 a les 22:03h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DO Empordà, carinyena blanca
Imatge il·lustrativa
Rescatar una varietat de raïm de l'oblit no és gens fàcil malgrat que hagi estat arrelada al territori, es demostri com una bona aliada per afrontar el canvi climàtic i els cellers estiguin interessats a treballar-la. Ho saben bé a la Denominació d'Origen (DO) Empordà, on fa més de deu anys que estan intentant legalitzar la carinyena blanca. Encara estan pendents que la Unió Europea (UE) accepti aquest raïm per als vins de la DO, però a l'Empordà ja no volen esperar més i aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona han fet la presentació en societat del potencial que té aquesta varietat i fins a on estan disposats a arribar amb ella. S'hi ha visibilitzat com una trentena de cellers s'han compromès a impulsar-la.

La posada en escena de l'acte ha tingut alguns elements que l'han dotat fins i tot de certa dosi de solemnitat. Ha estat així perquè s'ha centrat en un tast guiat de set vins monovarietals de carinyena blanca que ha conduït el prestigiós sommelier gironí Josep 'Pitu' Roca, però també perquè s'ha fet públic el Manifest per la Carinyena Blanca de l'Empordà que signen 28 cellers empordanesos (fins i tot d'alguns no inscrits a la DO) amb el qual reivindiquen aquesta varietat com a "pròpia empordanesa i en plena vitalitat" i s'adhereixen a les accions que es promoguin per potenciar-ne els vins. Entre les bodegues hi ha interès perquè en uns anys es converteixi en una varietat bandera de la DO.
 
Josep Roca ha recalcat el fet que són vins diferents, però que tenen punts en comú, i sobretot que "aquí no hi ha visió de negoci ni d'especulació", sinó "una visió de reflexió, d'interpretació, de voler entendre" la varietat.
Per a Roca, amb passos com l'acte de Barcelona es recupera "part de cultura d'una varietat que ha estat sorprenentment callada". Els cellers que estan al capdavant del projecte de recuperació i identificació de la carinyena blanca són Còsmic Vinyaters, Celler Cooperatiu d'Espolla, Vinyes d'Olivardots, Celler Pujol Cargol, Perelada, La Vinyeta i Mas Llunes. Amb el tast s'ha degustat un vi de cadascun, a més del most de la darrera verema. Així s'ha fet un recorregut des del vi que tot just neix ara fins a un elaborat fa una dècada al celler Perelada que encara conserva bona acidesa, que se l'ha identificat com a carinyena blanca experimental 2009 de Perelada, i que duu el segell del reconegut enòleg Delfí Sanahuja, que lidera els enòlegs del celler.

El caràcter que mostren la resta de vins que s'han tastat no era homogeni, fet que demostra les ganes d'experimentar totes les expressions possibles de la carinyena blanca, bé sigui per cultivar-la en terres diferents a l'ús instruments diversos per elaborar el vi, com ara àmfores. Roca ha conduït el tast dels vins Amb 2018 del Celler Pujol Cargol, Microvins* Carinyena Blanca Roure 2018 de La Vinyeta, Valentia 2018 de Còsmic Vinyaters, Singulars Vinyes Velles 2017 de Mas Llunes, Vins de Postal-Les Dòmines 2016 del Celler Cooperatiu d'Espolla i Vd'O 6.15 2015 de Vinyes d'Olivardots, a més del de Perelada i el most. El sommelier ha recalcat el fet que són vins diferents, però que tenen punts en comú, i sobretot que "aquí no hi ha visió de negoci ni d'especulació", sinó "una visió de reflexió, d'interpretació, de voler entendre" la varietat.
 

Se l'ha de conèixer partint també d'aspectes que són essencials quan es vol aprofundir en el tast d'un vi, i en aquest cas és una varietat més gustativa que aromàtica. Tot plegat suposa per a Roca "la demostració que avui ha nascut una nova mirada de l'Empordà, de l'Empordà rebel, que es rebel·la, que demostra tenir empenta, astúcia, orgull". El director de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Salvador Puig, ha subratllat que la carinyena blanca és "una varietat vella nova", i que la presentació ha estat alegal experimental perquè "arriba abans la realitat que la llei". Puig ha recordat que treballen per legalitzar aquest raïm, quelcom que està molt avançat. "El nostre patrimoni vitivinícola és riquíssim i hem de recuperar aquest passat històric que pot esdevenir futur", ha asseverat.

Una vintena d'hectàrees amb perspectiva de créixer

A l'acte també ha participat Jaume Pallàs, que ha estudiat la varietat. Pallàs ha recordat que a l'Empordà de la carinyena se li'n diu caranyana. Aquesta varietat s'ha estès històricament des de l'Alt Empordà fins a la Costa Blava francesa, a més de l'illa de Còrsega. A l'Empordà per trobar vinya vella de carinyena blanca ha calgut anar fins a cellers que existien abans del 1975, previs a l'inici de la DO, o bé a les cooperatives. Mentre a França està en retrocés (s'ha passat de 2.316 hectàrees el 1979 a 205 el 2016), a l'Empordà hi ha un repunt i des del 2014 se'n torna a plantar. En total hi ha una vintena d'hectàrees, bona part de les quals a l'Alt Empordà i només una petita porció al Baix Empordà.

L'enòleg Delfí Sanahuja admet l'interès del celler Perelada, una de les principals bodegues empordaneses, per fer créixer la carinyena blanca. Reconeix que els pròxims anys pensen a plantar ceps d'aquest raïm i també de garnatxa roja, ja que hi veuen potencial als dos. Fent ús de la seva prudència habitual, evita pronosticar si la carinyena blanca es pot convertir en una varietat referent de la DO Empordà, ja que considera que dependrà de l'empenta dels cellers i de l'acceptació del mercat, però admet: "Ens agradaria que fos una de les varietats bandera". El temps dirà si el compromís que han adquirit la trentena de cellers suposa l'associació exitosa de la carinyena blanca als vins empordanesos.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Finca de garnatxa peluda d'on sorgeix el vi Teixar de Vinyes Domènech
Finca de garnatxa peluda d'on sorgeix el vi Teixar de Vinyes Domènech | Vinyes Domènech
Jordi Bes
Arrenca un estudi de l'Incavi i cinc cellers catalans per investigar la relació entre les característiques que percebem en el vi i la biodiversitat de l'entorn | En una copa podem trobar olor de fonoll, romaní o altres plantes i ara s'aspira a donar-hi una explicació científica
Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 1 comentari
Us proposem cinc vins negres molt ben fets, amb preus imbatibles, i fàcils de trobar a qualsevol supermercat.
Imatge il·lustrativa
La “moto-bar” servirà com a punt de trobada i tast pels visitants del celler.