Imatge il·lustrativa

​‘Els set magnífics’ negres catalans per menys de 15 euros

Si The Magnificent Seven -Els set magnífics- fossin vins negres, pel Ramon Francàs serien aquests...

“7 Vins, 7 Paisatges de Lleida”; un recorregut per la DO Costers del Segre

| 06/11/2019 a les 06:35h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, vens negres, vins negres
Aquest cop The Magnificent Seven no són Chris Adams (Yul Brynner), Vin (Steve McQueen), Bernardo O'Reilly (Charles Bronson), Britt (James Coburn), Lee (Robert Vaughn), Harry Luck (Brad Dexter) ni Chico (Horst Buchholz). La trama tampoc se centra en un petit poble mexicà prop de la frontera amb els Estats Units assetjat pels dolents, sinó en Catalunya.

‘Els set magnífics’ són aquí set grans vins negres catalans amb un PVP que se situa per sota dels 15 euros. Són vins que sempre us faran quedar bé, de bona part de Catalunya i per a tots els gustos. N’hi ha de moderns i d’estil més clàssic, i no hi falta un vi sense sulfurós afegit. Predominen les varietats autòctones però també n’hi ha amb varietats internacionals. Són, en definitiva, uns magnífics vins amb una gran relació qualitat-preu.
 

CUCA DE LLUM 2018
 
Succés Vinícola
 
DO Conca de Barberà
PVP: 8 euros
 
Aquest és un vi que no només brilla de nit, com fan les lluernes des de l'extrem de l'abdomen per mitjà d'una reacció química. A mi, des de la seva primera anyada, sempre m’ha atret aquest molt bon varietal trepat fermentat en dipòsit d’acer inoxidable. Rosa, pebre i fruita vermella àcida (magrana) mostra La Cuca de Llum 2018. És recte, fi, fresc, sucós i jove. De cos lleuger i molt bevible. Molt bona feina han fet la parella Mariona Vendrell i l’Albert Canela, que van començar l’any 2001 al modèlic Viver de Celleristes de Barberà de la Conca. Cuca de Llum és un trepat de vinyes amb una mitjana d'edat d'uns 35 anys.
LLÀGRIMES DE TARDOR NEGRE 2016
 
Agrícola Sant Josep de Bot
 
DO Terra Alta
PVP: 8,85 euros
 
Llàgrimes de tardor, s’afirma des d’aquesta cooperativa terraltina, és “la nostra proposta per vestir de llarg els vins locals amb una gran marca, poètica, que omplim de significats, qualitat i identitat”. És un vi de concepció clàssica que, poc a poc, es va modernitzant. Des del 2014 va reduint l’impacte de la fusta, en benefici de la fruita. La criança es fa, ara, en bótes de 225 i 300 litres de roure francès noves i de fins a quart any. El cupatge és de garnatxa negra (60%), carinyena (20%) i es completa amb syrah i cabernet sauvignon. Tant la garnatxa com la carinyena són collides i seleccionades a mà, i fruits de vinyes de més de 20 anys. Aquesta anyada, de la qual s’han elaborat unes 69.484 ampolles, és molt equilibrada i elegant, però concentrada a la vegada. La del 2016 ha estat una de les millors de la dècada a la Terra Alta.
ACÚSTIC 2017
 
Acústic Celler
 
DO Montsant
PVP: 12,50 euros
 
Fruit de vinyes velles de garnatxa i carinyena que el seu autor, el vendrellenc Albert Jané Úbeda, defineix com a “nobles”. Les vinyes són diverses i provenen de la zona d’Els Guiamets, Marçà, Capçanes, Cornudella del Montsant o El Masroig, i estan situades entre els 300 i els 700 metres sobre el nivell del mar; amb una edat d’entre 35 a 65 anys. Les seves vinyes creixen en terrenys pobres i pedregosos, amb una combinació d’argila, sorra pedregosa i còdols. Elaborat amb un 30% de garnatxa, fruita i, segons Albert Jané, “femineïtat” i un 70% de carinyena que aporta color, estructura i “masculinitat”. Criança en bótes d’un i dos vins de roure francès amb torrat lleugeríssim durant uns 10 mesos (molt bona la integració de la fusta). No es filtra ni es clarifica per a preservar “la seva identitat més pura”. Fruita sucosa pura. Molt saborós, ple, rodó, complex. L’Albert Jané diu que és “poesia pura de finesa i plaer”. És un vi molt ben aconseguit que vol expressar el Montsant a través de les seves varietats més pròpies. Un negre prou ‘acústic’. Sona molt bé.
 
RHODES 2016
 
Mas Llunes
 
DO Empordà
PVP: 12,60 euros
 
Rhodes, l’actual Roses, fundada en el segle VIII aC pels rodis, és la colònia grega més antiga de Catalunya i, molt probablement, les serres prelitorals de Rodes i l’Albera configuren el paisatge vinícola més antic de la península ibèrica. És un molt bon vi empordanès, amb mineralitat, caràcter balsàmic, notes de fruita molt madura i un toc especiat. També mostra notes xocolatoses i de tofes. Hi ha rodonesa en aquest criança. Rhodes 2016 està elaborat amb un 55% de carinyena de vinya centenària, un 32% de garnatxa i un 13% de syrah. Es cria durant 11 mesos en bótes de roure (fusta molt ben integrada). D’aquesta anyada s’han elaborat 7.390 ampolles.
ALTARROSES 2017
 
Celler Joan d’Anguera
 
DO Montsant
PVP: 13 euros
 
Altaroses 2017 és un vi emocionant, és finor. Fill de raïms ecològics i biodinàmics de les finques pròpiesi collits a mà. Fermentació alcohòlica i malolàctica en dipòsits de formigó utilitzant llevats autòctons. Estabilització natural amb el fred de l’hivern. Embotellat sense filtrar. Molt bé (una pinzellada) la integració en el vi de la criança de en bótes velles del 20% del total del cupatge. La resta del vi es cria en els dipòsits d’acer inoxidable. Mostra notes de flor (rosa) i fruita vermella (maduixes i cireres), però també de fruita de pinyol com ara el préssec de primavera. És un vi fi, elegant i vellutat. Un negre aeri, plaent, mineral i rodó. Aquest sospir de garnatxa fina d’aquest celler de Darmós és absolutament recomanable. Dóna molt per només 13 euros. Molt bevible. Modernitat a través d’un retorn al treball del passat. Com diuen a la comarca del Priorat:  una “granatxa d’antes”.
DOBLE PLAER 2018
 
Vinyes Singulars
 
Sense DO
PVP: 14 euros
 
Don Quijote i Sancho Panza, Astèrix i Obèlix, Tom i Jerry, la Pantera Rosa i l’inspector Clouseau, Snoopy i Carlitos, la Bella i la Bèstia, Pedro i Vilma Picapiedra, el Coiot i el Correcamins, Piuet (més conegut com a Piolín) i el gat Silvestre... són algunes de les parelles cèlebres que il·lustren l’etiqueta magenta d’un singular vi penedesenc d’Ignasi Seguí, de Pacs del Penedès. Es tracta del Doble Plaer 2018 (Double Plaisir), un escàs vi sense sulfits afegits. És un monastrell (30%), parellada (40%) i malvasia de Sitges (30%) elaborats per separat, una mena de ‘clarete’. La malvasia de Sitges (que s’estrena en el cupatge en aquesta nova anyada) i la parellada es van macerar una setmana amb les pells i van ser vinificats en dipòsits d’acer inoxidable, i criança en bóta de castanyer de 1.000 litres. El monastrell es va deixar macerar quatre dies, i es va fermentar en inox i en una gerra ceràmica petita de 25 litres. Posteriorment, el monestrell es va criar en bóta de roure vella durant 4 mesos. És un vi jove, fresc, viu i amb molt bona acidesa. És més vertical que els seus antecessors. És molt bevible (12°).
PAS CURTEI 2016
 
Alemany i Corrio
 
DO Penedès
PVP: 14’95 euros
 
La vilafranquina Irene Alemany i el bretó Laurent Corrio formen un tàndem de vinyerons i enòlegs que ha fet fortuna al Penedès. Van ser els primers a Espanya en elaborar vins de garatge (bé, ells ho fan en una antiga imprempta de Vilafranca del Penedès). Fan vins emocionants amb inspiració borgonyesa i, en el cas dels negres, apostant cada vegada més per la carinyena i per les varietats bordeleses cabernet sauvignon i merlot. El seu Pas Curtei, amb una imatge a l’etiqueta que reprodueix la del rellotge de paret de casa seva de finals del segle XVII (dels avis de la Irene), és un vi que mai falla. És un cupatge de carinyena, merlot i cabernet sauvignon amb una criança de 14 mesos en bótes de roure francès (fusta de la qualitat més alta, és a dir, amb tres anys de secat i amb torrat mitjà-baix). Practiquen una viticultura cada cop més radicalment ecològica i biodinàmica. Aquest vi és fruit d’una maceració més curta i una criança més llarga que en anyades precedents. Durant les fermentacions han anat suprimint els remuntats (ara són cada vegada més puntuals) i han augmentat els pigéages. La fermentació malolàctica la continuen fent en bótes. Tots els moviments del vi es fan seguint els cicles de la lluna. El most i el vi sempre estan en medi reductiu. És un negre fruit d’una gran anyada al Penedès, la del 2016, que aporta un plus d’acidesa, frescor i verticalitat a aquest vi fruitós (fruitetes negres i vermelles madures). Destaca per mostrar uns tanins ben rodons. És un gran vi per un preu més que raonable.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Antoni Falcón (Vins de Taller) destaca que el vi ecològic és "la màxima expressió del terroir i de la vinya" | La sommelier Clara Antúnez diu que “l’objectiu és fer vins de qualitat, bons, siguin ecològics, biodinàmics o convencionals” | La catalana suma el 14% de la vinya ecològica espanyola, i el 3,7% de la mundial
Gintònic fet amb ginebra de la Destil·leria Chase
Gintònic fet amb ginebra de la Destil·leria Chase
Amb motiu del Dia Internacional del Gin, la destil·leria Chase dóna a conèixer els errors més comuns a l'hora de preparar aquest popular combinat
Imatge il·lustrativa
Tant la copa com la temperatura de servei són importants | Vegeu com refredar una ampolla d'una manera molt ràpida

COMENTARIS

VINS ACOMPAÑAR LA TRUITA A LA FRANCESA
Manuel Duran Samaranch, 12/11/2019 a les 12:29
+0
-0
Ens falta amor propi

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.