Els vins de la setmana

Abadal Mandó 2017, el retorn al futur

Una varietat autòctona recuperada, amb finor i frescor borgonyones

Joan Nebot ens recomana l'Abadal Mandó 2017

Abadal Picapoll 2018, identitat i plaer

| 24/10/2019 a les 07:00h
Especial: Destacat Cupatges!
Arxivat a: Vídeos, Els vins de la setmana, Abadal Mandó 2017, Abadal, DO Pla de Bages

 
En un món globalitzat i on la tecnologia, també l’enològica, avança a gran velocitat, cada cop hi ha més vins bons... però també cada cop n’hi ha menys de diferents. Un cabernet sauvignon, un merlot o un chardonnay d’Austràlia, de Xile o de Catalunya poden ser vins molt correctes, però perfectament intercanviables.
 
Per això, a Abadal, per elaborar un vi negre amb personalitat, van emprar el mètode que uns anys abans havien aplicat exitosament per al vi blanc: recuperar una varietat autòctona i gairebé desapareguda. Per al blanc, ho havien fet amb el raïm picapoll, i per al negre, van recuperar el mandó.
 
Els orígens de la varietat mandó al Bages estan documentats des de l’any 1901.  L’any 1929 torna a aparèixer esmentada en diversa documentació,  juntament amb la varietat sumoll, com la varietat de raïm negre més generalitzada a la comarca. No obstant això, la revolució de la indústria tèxtil va portar a l’abandonament progressiu de les plantacions de vinya i a la desaparició de la majoria d’aquestes varietats.
 
Fa uns quinze anys, el celler Abadal va iniciar la tasca d’investigació i recuperació d’aquesta varietat ancestral a partir d’unes vinyes residuals, d’uns 50-60 anys, localitzades a les poblacions de Navàs, Cardona i Rocafort. Finalment, després d’anys de proves, la del 2015 va ser la primera anyada comercialitzada, i aquest octubre s’ha presentat la tercera, corresponent al 2017.
 
L’avantatge de treballar amb varietats autòctones, que s’han desenvolupat en un territori concret com és el cas del mandó al Bages, és que estan molt ben adaptades al clima local, que en aquesta comarca, és extremat, amb estius molt calorosos i secs i hiverns molt freds. Això fa que davant el canvi climàtic, s’hi adaptin molt millor que no pas altres varietats foranes, que prou feina tenen amb adaptar-se al clima actual, com perquè a més s’hagin d’adaptar als canvis.
 
L’Abadal Mandó 2017 és un monovarietal d’aquesta varietat, amb 12 mesos de criança que combina terrissa i bóta: 60% en àmfora d’argila i 40% en bóta de roure. Atès que aquest raïm té poca capacitat colorant, durant aquest temps, es realitzen treballs de pigeage per tal d’afavorir l’extracció aromàtica varietal, així com el color.
 
És un vi de color de baixa intensitat, net i lluent, de robí i maduixot, molt atractiu.  Les aromes, en canvi, sí que són intenses i hi destaquen les notes florals, de rosa, la magrana, les d’espècies, pebre blanc i nou moscada, i de plantes aromàtiques com la camamilla i el llorer. A la boca és com un rierol de muntanya, fresc i àgil, subtil i agradable, amb notes de fruita vermella madura – maduixes–  i un final lleument fumat, d’escalivada i garrofa. Un conjunt equilibrat, lleuger i fresc i sobretot, recognoscible i personal. Un glop de Bages a la copa.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Visita al nou terreny de la Torre Lluvià
Visita al nou terreny de la Torre Lluvià | AjM
Aquest divendres s'han explicat les diferents varietats que hi ha plantades i s'han donat a conèixer els projectes de futur
Presentació de la campanya de la DO Pla de Bages i la restauració
Presentació de la campanya de la DO Pla de Bages i la restauració | Proper.cat
Els clients que demanin vins del territori als restaurants podran obtenir obsequis
Imatge il·lustrativa
Des del passat Nadal, el celler Empordàlia col·labora amb la Fundació Arrels per donar suport als seus usuaris i iniciatives.