​Finca Viladellops i el Centre d'Interpretació de l'Arxiu de la Família Desvalls obren les portes el pròxim 26 d’octubre

Finca Viladellops i l’Arxiu Nacional de Catalunya han constituït el centre d’interpretació de l’arxiu de la família Desvalls, que acull permanentment l’exposició “Els Desvalls i Catalunya. Un llinatge noble català en la història”

Finca Viladellops Negre 2016, el rar equilibri entre frescor i maduresa

| 19/10/2019 a les 06:54h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, ​Finca Viladellops, Centre d'Interpretació de l'Arxiu de la Família Desvalls
Imatge il·lustrativa
L'Arxiu Nacional de Catalunya ha preparat una exposició sobre la construcció dels jardins del Laberint d’Horta. Marcelo Desvalls, propietari de Finca Viladellops i president de Qalidès,  mostra per primera vegada al públic la carrossa de gran gal·la construïda a Itàlia l’any 1795. Tot això en l’entorn natural i històric de la finca i celler de Viladellops, a l’Alt Penedès.

El dissabte 26 d’octubre el director de Finca Viladellops, Marcelo Desvalls Leonori, i el director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Francesc Balada i Bosch, inauguren l’exposició de plànols històrics dels jardins del Laberint d’Horta i la museïtzació de l’espai de la carrossa de gran gala de la família Desvalls.


Lloc: Finca Viladellops (Viladellops, Olèrdola)
Hora: 11:00 h (durada de dues hores i mitja)
Accés lliure i gratuït
Activitats de la jornada de portes obertes:
Acte cultural, amb la intervenció de representants de l’Arxiu Nacional de Catalunya i de l’Àrea de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona; d’Albert Cubeles (historiador i tècnic en paisatgisme i medi rural); i de Josep Capsir (conservador d’arts decoratives del Museu del Disseny de Barcelona).
Visita guiada al Centre d’Interpretació i a l’espai museïtzat de la carrossa del segle XVIII.
Tast de vins i recorregut lliure per Finca Viladellops.
Animació a càrrec del Grup Passi-ho bé Teatre, de Cerdanyola del Vallès.


El centre d'interpretació de l’Arxiu de la Família Desvalls

Finca Viladellops i l’Arxiu Nacional de Catalunya han constituït el centre d’interpretació de l’arxiu de la família Desvalls, que acull permanentment l’exposició “Els Desvalls i Catalunya. Un llinatge noble català en la història”, que mostra la trajectòria de la família Desvalls, marquesos de Llupià, Alfarràs i el Poal, a partir de la documentació textual, gràfica i fotogràfica de l’arxiu històric familiar conservat a l’Arxiu Nacional de Catalunya.
 

Carrossa de gran gal·la del marquès de Llupià, obra de Simone Venturi, 1795


L’Arxiu es va constituir l’any 1822 després de la mort de Joan Anton Desvalls i Ardena, marquès de Llupià. Aleshores el seu únic hereu, Antoni Miquel Desvalls i Ribes, marquès d’Alfarràs i de Llupià, va fer reunir en un sol dipòsit els arxius de les famílies Desvalls (marquesos de Llupià) i Ribes (marquesos d’Alfarràs).

L’arxiu unificat es conservà successivament al Palau dels marquesos d’Alfarràs, situat a l’actual carrer Anselm Clavé de Barcelona, a la residència dels jardins del Laberint d’Horta i finalment a la finca Viladellops (Olèrdola). L’arxiu era conegut pels investigadors des dels temps que Francesc de Bofarull, historiador i arxiver, el va ordenar a mitjan segle XIX per encàrrec de Joaquim Desvalls i Sarriera, marquès d’Alfarràs i de Llupià.

Entre altres investigacions, va ser obert l’any 1988 perquè Lluís Pujal redactés la biografia d’Anton Desvalls i de Vergós, primer marquès del Poal. El fons documental abasta des de l’any 981 fins al 1983. Està format per 4.529 pergamins, 289 capses d’arxiu amb manuscrits i documentació en paper, 554 imatges (172 plaques de vidre, 377 positius b/n i 5 positius color) i 203 plànols i dibuixos en tela, pergamí, paper i paper vegetal.
 

Els plànols dels jardins del Laberint d’Horta

El centre d’interpretació acull temporalment els plànols originals dels jardins neoclàssics del Laberint d’Horta, que el marquès de Llupià va fer construir entre els anys 1790 i 1801 sota la direcció de l’arquitecte Domenico Bagutti. La col·lecció gràfica està composta per dotze unitats, entre plànols, croquis i dibuixos, datats entre els anys 1795 i 1821. Tots ells són obra de l’arquitecte Domenico Bagutti. Particularment els plànols que contenen la planta sencera dels jardins, de l’any 1821, obliguen a reconsiderar la cronologia de la seva construcció.

Fins ara s’atribuïa a Bagutti únicament el disseny de l’anomenat jardí neoclàssic, integrat per les diferents terrasses que acullen la gruta de la nimfa, el gran safareig, el pavelló de les muses, els templets i el laberint pròpiament dit. Aquest magnífic espai va ser acabat l’any 1801 i és el que va ser visitat pel cronista baró de Maldà i explicat en el seu Calaix de Sastre. La descoberta a partir dels plànols és que, en vida del marquès de Llupià i també sota la direcció de Bagutti, es va dissenyar i obrar la part més obaga dels jardins, coneguda avui dia com a jardí romàntic. Tradicionalment el jardí romàntic i el canal s’han atribuït a Elies Rogent per encàrrec del marquès Joaquim Desvalls i Sarriera (mitjan segle XIX). En realitat, tot el conjunt monumental i paisatgístic és de finals del segle XVIII i són obra del marquès de Llupià i de Domenico Bagutti.

Elies Rogent va construir efectivament el canal navegable, però fins i tot aquest element ja formava part del pla original, segons queda palès en els plànols que ara s’exposen al públic. Planta de les terrasses superiors dels jardins del laberint d’Horta, 1821 La carrossa del marquès de Llupià La peça més rellevant del centre d’interpretació és la carrossa de gran gal·la que Joan Anton Desvalls i Ardena, marquès de Llupià, va adquirir a Bolònia l’any 1798, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

La carrossa va ser construïda pel mestre bolonyès Simone Venturi i va arribar a Barcelona el 1802. Va ser el carruatge més sumptuós de la ciutat i els marquesos el cediren regularment a grans esdeveniments, com les entrades de la família reial i les processons del Corpus.

Marcelo Desvalls ha museïtzat i integrat l’espai de la carrossa en el centre d’interpretació, de manera que aquesta peça cabdal es pot visitar formant part del recorregut de Finca Viladellops.

Més Informació
Tel. 93 818 8371
www.fincaviladellops.com
eventos@viladellops.com

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Els vins Domènech.Vidal patrocinen un any més la secció Brot del Most Festival dedicada als curtmetratges.
Imatge il·lustrativa
El cava solidari Giró Ribot Brut Nature Rotary 2015 va recaptar 16.286 € que ajudaran a vacunació per lluitar contra la poliomelitis
Imatge il·lustrativa
Setena entrega de la secció de la DO Catalunya "Vinos sin complejos" | Decides comprar vino en un lineal, ¿por qué ese?