Tu si que ets rústic

"Quan sentim que algunes persones parlen dels vins elaborats amb varietats minoritàries tradicionals són rústics ens agafa mal de panxa"

​“Jo també pago impostos”

| 01/10/2019 a les 08:00h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Opinió, La Guia de Vins de Catalunya

El recent retrobament del vi català amb vins elaborats amb varietats autòctones/tradicionals oblidades ens permet observar encuriosits com alguns “crítics”, a l’hora de definir-los, fan servir repetidament l’adjectiu rústic per descriure’ls.

Fa ara 12 anys sortíem al mercat amb la primera edició de La Guia de Vins de Catalunya. Aleshores només vam tastar un vi negre elaborat amb la varietat Trepat. Va ser el Celler Carles Andreu qui va recuperar la varietat que ara és el símbol de tota una comarca vinícola, la DO Conca de Barberà. Ni tan sols va treure una nota massa destacada, però el que si va fer va ser obrir un camí cap a la recuperació d’un territori que va mantenir aquella varietat solament perquè la DO Cava havia autoritzat la seva producció per vins escumosos rosats.

A la vinya catalana hi ha un munt d’exemples de varietats minoritàries tradicionals que gairebé es van donar per desaparegudes i que avui sorgeixen amb força i donen identitat al territori. L’entrada de les anomenades “varietats nobles” - principalment merlot, cabernet sauvignon i chardonnay -, va canviar el vinyar català i no només va reduir l’extensió de varietats ja establertes, sinó que fins i tot va acabar amb algunes varietats que formaven part del nostre ADN vinícola.

La varietat sumoll, molt estesa per la DO Penedès, no va formar part de les varietats acceptades per la denominació fins molts anys després. Un dels precursors de la seva recuperació va ser el celler Montrubí de la mà del seu enòleg Josep Queralt i dels propietaris del celler, que van voler apostar per la diferenciació: el Gaintus sortia al mercat com a vi de taula perquè la DO Penedès no li admetia. A hores d’ara ja es troba dins la DO perquè el sumoll ja forma part de les varietats acceptades al Penedès des del 2008, gràcies a la seva lluita pionera.

El morenillo a la Terra Alta, la carinyena blanca a la DO Empordà, el mandó al Pla de Bages, el xarel·lo vermell, el sumoll negre i blanc, el picapoll blanc i negre, són varietats autòctones tradicionals recuperades que ara ja formen part d’allò que era nostre i que finalment poden conviure amb naturalitat dins les denominacions d’origen.

Per això, quan sentim que algunes persones parlen dels vins elaborats amb aquestes varietats són rústics, ens agafa mal de panxa. Com pot ser encara que la incapacitat d’alguns crítics per expressar amb paraules “el gust” d’un vi, per exemple, de la varietat mandó, els aboqui a tractar-lo de rústic? A nosaltres la primera paraula que ens ve al cap és: Heroic.

I anem més enllà. El qualificatiu de rústic té connotacions negatives i un tuf burgés que esgarrifa, només cal anar al diccionari per aclarir-ho:
Rústic:
Propi de persones o coses del camp.
Dit d’un treball fet amb pedres, fustes, etc., poc o gens treballades.

És evident que la vinya forma part del camp, però llavors l’adjectiu serviria per a tots els vins, oi? No només per als de varietats catalanes antigues i recuperades, també per als de varietats “millorants” o “nobles”. Per tant cal ser seriosos des de l’àmbit professional  en el moment de descriure un vi d’una varietat que no coneixem i cal tenir cura de les paraules que fem servir, perquè si alguna cosa tenen aquestes varietats, és que formen part de molts segles d’història d’un país de vins.

Si el desconeixement com a professionals o la insuficiència dels recursos lèxics per descriure un vi els porta a fer servir el primer adjectiu que els passa pel cap, l’inconscient els traeix i surt a la llum el concepte que tenen encara d’aquestes varietats, perquè l’adjectiu triat conté un menyspreu evident. I se’ls veu el llautó de lluny.

Per tant us animem a recordar que, quan aneu a tastos i sentiu aquest adjectiu descriptiu, Rústic, directament el canvieu per Heroic.

I de passada recordeu el títol d’aquest article. 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Les exportacions de vi català als Estats Units inicien un període de quatre mesos sense aranzels addicionals.
Les exportacions de vi català als Estats Units inicien un període de quatre mesos sense aranzels addicionals. | Pixabay
El nou govern Biden acorda amb la Unió europea la retirada immediata durant quatre mesos dels aranzels imposants per Donald Trump arran de la disputa entre Airbus i Boeing
Finca de garnatxa peluda d'on sorgeix el vi Teixar de Vinyes Domènech
Finca de garnatxa peluda d'on sorgeix el vi Teixar de Vinyes Domènech | Vinyes Domènech
Jordi Bes
Arrenca un estudi de l'Incavi i cinc cellers catalans per investigar la relació entre les característiques que percebem en el vi i la biodiversitat de l'entorn | En una copa podem trobar olor de fonoll, romaní o altres plantes i ara s'aspira a donar-hi una explicació científica
Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 1 comentari
Us proposem cinc vins negres molt ben fets, amb preus imbatibles, i fàcils de trobar a qualsevol supermercat.