novetats

Neixen el Neolític 2017 i l'Espígol 2018 de Parés Baltà; un sumoll i una malsavia de Sitges

"Els chardonnays aromàtics i untuosos ja han passat a segon pla, la gent busca autenticitat i això és el que fem a casa", ens comenten les seves enòlogues, Marta i Elena

Josep Mitjans; ​«A Pèl Barba-roja completa la gamma més rock and roll de Loxarel»

| 02/10/2019 a les 07:04h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, Malvasia de Sitges, Sumoll, Espígol 2018, Neolític 2017, Parés Baltà
Imatge il·lustrativa
Parés Baltà és un dels referents en l’elaboració de vins orgànics del Penedès. Amb una llarga tradició vitícola que data del 1790, el 2011 van rebre la certificació Demeter, convertint-se en una de les bodegues més pioneres de Catalunya l'Estat.

Aquesta tardor, les dues enòlogues de la casa, Marta Casas i Maria Elena Jimenez, llencen al mercat 2 nous vins monovarietals i fermentats en Damajoanes en algun moment del seu procés.

"La gent està cansada dels vins tan domesticats enològicament. Trobar-se vins més elèctrics i sense domesticar agrada. Desperten noves sensacions en el paladar"


Així neixen 2 noves icones de Parés Baltà i del Penedès; Neolític 2017 i Espígol 2018. El primer, elaborat 100% amb la varietat sumoll, ens evoca el Penedès més salvatge. Un sumoll jove de la parcel·la Coster de la Masia dins la finca Les Valls, on els sòls són francs, profunds i pedregosos amb bon drenatge i orientació Nord. La Marta i l'Elena, les enòlogues, coincideixen en les motivacions per fer aquest vi; "treballar amb les varietats ancestrals que els nostres avis treballaven. Per evolució de les circumstàncies històriques venim de la tendència de varietats globals i, com tot cicle, s’acaba. En un futur pròxim elaborarem més varietats ancestrals que tenim plantades".

Comenten del vi que "el sumoll fa vins durs en acidesa i aspror, però lleugers en color i cos, i aquesta autenticitat s'aprecia cada vegada més". I afegeixen que "la gent està cansada dels vins tan domesticats enològicament. Trobar-se vins més elèctrics i sense domesticar agrada. Desperten noves sensacions en el paladar".

"Els chardonnays aromàtics i untuosos ja han passat a segon pla. La gent busca autenticitat i això és el que fem a casa"


El vi blanc Espígol 2018 està elaborat 100% amb una Malvasia de Sitges que neix a la parcel·la Les Torres, dins la finca El Subal, a 700 metres sobre el nivell del mar, la zona de més altitud en sòls formats en el Mesozoic. Un vi amb el qual volen transmetre les aromes primàries -del raïm- i a l’autenticitat del territori i que ve marcat per la seva varietat típicament mediterrània, els seus sòls d’origen marí i per una anyada que va semblar que trencava la tendència dels darrers 3 anys d’extrema sequera -tot i que va provocar incidències en atacs de míldiu generalitzats a tot el Penedès-.

Sense criança en bótes, es deixa amb lies fines en dipòsits d’inoxidable i en damajoana durant 5 mesos. Dos vins que mostren la força, el caràcter i la singularitat de les varietats autòctones mediterrànies.

La Marta i l'Elena ens comenten el vi tot dient que "la Malvasia ens dóna una fragància elegant que no trobem en d’altres i acompanyada també d’un cos lleuger que el públic agraeix. Els chardonnays aromàtics i untuosos ja han passat a segon pla. La gent busca autenticitat i això és el que fem a casa, buscant noves maneres d’expressar varietats locals amb mètodes utilitzats pels nostres avantpassats".

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
La pròxima convocatòria del curs serà el proper octubre | Alguns exalumnes ens comenten l'experiència.
Imatge il·lustrativa
Lourdes López | 1 comentari
Amb allioli a dojo, més eixutes, amb tècniques de cocció que requereixen hores, amb salses de rebost impossible.... Aquestes són algunes de les millors braves que podeu tastar a una de les ciutats més 'braveres' del món.
Imatge il·lustrativa
El periodista lloa les bondats de l'Empordà, amb els seus paisatges, pobles medievals, gastronomia i vi.