​Barcelona vol ser l'aparador de referència del vi espanyol

Es presenta al Casino de Madrid la primera edició d'una Barcelona Wine Week que espera 600 cellers i més de 15.000 professionals, del 3 al 5 de febrer del 2020.

Marta Macias, Project Manager de Barcelona Wine Week; «amb els programes de compradors esperem més de 6.500 reunions de negoci»

| 30/09/2019 a les 14:52h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Fires, vi espanyol, Barcelona Wine Week
Imatge il·lustrativa
El saló de vins d'Alimentaria s'emancipa de la gran fira gastronòmica catalana amb l'objectiu de rellançar-la després d'unes darreres edicions que anava a la baixa, a la vegada que es multiplicaven uns actes paral·lels que han anat guanyant pes. L'antic Intervin s'ha rebatejat com a Barcelona Wine Week (BWW), i retorna al recinte firal de Montjuïc (pavellons 8 i 1).

En aquesta primera edició, que es farà del 3 al 5 de febrer del 2020, s'hi esperen uns 600 cellers de tot Espanya que ocuparan 30.800 m2. S'hi espera l'assistència de més de 15.000 professionals del sector. A la darrera edició d'Intervin (el 2018) hi va haver 722 expositors, tot i que van participar en la gran fira europea (la Prowein de Düsseldorf) el doble de cellers catalans que al recinte de la Fira a Gran Via. La BWW, a diferència d'Intervin, ja no coincidirà amb el multitudinari showroom 'La música del vi' de Vila Viniteca.

Per Javier Pagés, president del comitè organitzador, "aquest nou saló de Fira de Barcelona i Alimentaria Exhibitions és una fira innovadora, i està cridada a ser una de les grans palanques de desenvolupament del vi espanyol, també internacionalment". BWW té una nomenclatura internacional ja que es vol visibilitzar la potència del vi espanyol, i mostrar al món la seva força econòmica, gastronòmica, cultural social i internacional. Segons Javier Pagés, "volem augmentar el valor del vi espanyol i les seves exportacions". També ha afegit que "BWW és una plataforma excepcional per donar a conèixer la increïble oferta de vins espanyols, i vol ser la major trobada del vi d'Espanya".
 

Javier Pagés, president del comitè organitzador

 

El director general de la Indústria Agroalimentària del Ministeri d'Agricultura, José Miguel Herrero Velasco, entén que la BWW és "un projecte il·lusionant i aglutinador que posarà en valor el sector vitivinícola". J. Antonio Valls, director general d'Alimentaria Exhibitions,, diu que "no volíem fer més del mateix", i que han apostat per organitzar "un viatge pel territori" amb una plataforma internacional de negoci, i un hub de coneixement, cultura i gastronomia que comptarà amb un laboratori multidisciplinari i amb tastos, conferències, ponències i experiències sensorials. També es posarà l'accent en els vins creats per dones i en els còctels.

Rafael del Rey, director general del Observatorio Español del Mercado del Vino (OeMv), afirma que "el repte en l'exportació del vi espanyol és millorar el valor i la seva imatge". Els sommeliers Josep Roca (El Celler de Can Roca) i Ferran Centelles (Jancis Robinson i Bullipèdia) han destacat la projecció i qualitat del vi espanyol en una intervenció que ha tancat la presentació.

Ferran Centelles ha destacat la necessitat de guanyar més valor, i d'establir estratègies comunes. Així mateix, s'ha preguntat perquè no copiem allò que fan bé a altres llocs, posant com a exemple "la regió més sobrevalorada del planeta: Châteauneuf-du-Pape". Centelles creu que és difícil comunicar quan hi ha molta fragmentació de la informació.
 

Ferran Centelles, Rafael del Rey i Josep Roca, en un moment de la presentació de la BWW


Josep Roca ha lamentat que "no hem explicat la diversitat i hauríem d'haver tret més pit". En aquest sentit ha reblat el clau manifestant que "si no comuniques, no existeixes, i nosaltres no hem comunicat i, per tant, no hem existit". El sommelier del tri estrellat restaurant gironí també ha explicat que el repte no ha de ser només explicar que Espanya és la primera vinya del món sinó que és la primera en agricultura ecològica.

També ha lamentat el gran volum de vins a doll d'Espanya, i que "pagar a 0,30 cèntims el quilo de raïm a la DO Cava o a 0,60 a la DOQ Rioja, fa despertar el debat sobre si volem expulsar els joves del camp". Això sí, Josep Roca també ha afirmat que "mai com ara s'havien fet tan bons vins a Espanya, i mai com ara han estat tan valorats per les guies internacionals més prestigioses".

Alguns dels territoris que ja han confirmat la seva participació en el certamen són Castella i Lleó, Cantàbria, Euskadi, Catalunya i Madrid, així com la D.O.P. Alacant, la DO Jumilla, la DO Montsant i la DO Conca de Barberà, entre d'altres. Pel que fa a cellers, exposaran a la primera edició de BWW tan grans empreses com pimes representatives de tot Espanya: García Carrión, Família Torres, Roqueta, Burgo Viejo, Matarromera, ARAEX, Pinord, Manzanos Wines, Albet i Noya, Izadi, Pere Ventura, Vicente Gandia, Campos Reales, Otazu, Destilerías La Navarra, PradoRey o Balmoral.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Foto: Vinícola de Nulles
La Vinícola i Secció de Crèdit Sant Isidre de Nulles Sccl, l’Agrària i Secció de Crèdit Espluguense Sccl i l’Agrícola de Calafell Sccl, s’uneixen al grup | 15 són ja les cooperatives adherides al grup
El Raw Picapoll i el Raw Mandó de Collbaix Celler el Molí.
El Raw Picapoll i el Raw Mandó de Collbaix Celler el Molí. | Collbaix
El celler manresà acaba de presentar dos nous vins, el Raw Picapoll i el Raw Mandó, en el que és una nova línia de vins experimentals
Imatge il·lustrativa
Foto: Família Torres
Xavi Ayala
Vins blancs pel peix i negres per la carn? Vins rosats per pasta i per pizza? Formatges curats amb vins negres? Doncs no. Aquestes són afirmacions falses o en alguns casos, molt discutibles.