Imatge il·lustrativa

Bon públic i bones sensacions en una mostra que ven gairebé 100.000 tastos

Públic jove, de barri, i públic professional, comenten els cellers assistents

17 activitats dirigides amb una assistència de 680 persones

Els cellers ens comenten que l'emplaçament és molt bó i que repetiran si torna a l'any vinent al barri de Sant Antoni

Coses que encara no es poden explicar, al Penedès

| 25/09/2019 a les 14:30h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Fires, Mostra de Vins i Caves de Catalunya
La Mostra de Vins i Caves de Catalunya, celebrada a la Ronda de Sant Antoni, ha aplegat durant els dies de la Mercè, del 20 al 24 de setembre, més de quaranta cellers de totes les Denominacions d’Origen Catalanes. es van repartir 16.000 copes de vi i gairebé 100.000 tastos de més de 400 vins durant els cinc dies

Tot i que el nou emplaçament oferia bones expectatives a priori, l'afluència de cellers no ha estat molt alta -havíem sobrepassat la vuitantena el 2015 i enguany n'hi havia 41-. Així i tot, els cellers presents valoren molt positivament el nou emplaçament i el públic assistent. Per la majoria és el millor emplaçament, juntament amb el Passeig de Lluís Companys, tot i que el barri de Sant Antoni porta més públic barceloní i de barri.
 

Joan Ayra, del celler Marco Abella. Foto: Sergi Cortés


Joan Ayra, sommelier responsable de vendes del celler Marco Abella -un dels pocs cellers de la DOQ Priorat que hi havia a la fira-, comentava que "estem una mica més estrets, però el públic de la mostra m'agrada. És força entès en general, i hi ha també públic professional". Assegurava que el públic va millorant any rere any "perquè en sap més. Perquè, tot i que encara hi ha feina a fer, cada vegada hi ha més cultura de vi". Marco Abella és un celler assidu a la Mostra de Vins i Caves de Catalunya. Com a coses a millorar, demana que no canviïn més de lloc, que sempre sigui un lloc fix, i que hi hagi més promoció prèvia de la fira. Destaca molt positivament la gent, "al públic li agrada tastar i conèixer nous vins. Els que et coneixen són agraïts, i els que no estan molt oberts a les novetats"

Els vins presents a la fira, la gamma de negres prioratins Loidana, Mas Mallola i Clos Abella, els blancs Òlbia i els de la DO Catalunya Olbieta -negre i blanc-, vam tastar l'Òlbia 2016, que destaquem per la complexitat que pot arribar a tenir un vi blanc, i el Clos Abella 2014, un dels grans priorats de Catalunya.
 

Salva Costa, del celler Pascona. Foto: Sergi Cortés


El celler Pascona s'estrenava a la mostra aquest any. Portava les 11 referències que elabora i que distribueix, no només a Catalunya sinó a molts països europeus i asiàtics. Elaboren 80.000 ampolles, gairebé totes amb DO Montsant. El seu responsable comercial, Salva Costa, valora amb nota l'edició. "Molta gent però sense els típics problemes de ser una fira amb alcohol. Ni a última hora. La gent que no et coneix, ve a tastar els vins, igual que la que et coneix. Hem tingut clients del Japó, distribuïdors i de botigues, que casualment estaven a Barcelona"

Destaquem la sorprenent carinyena jove Maria Ganxa, amb DO Montsant. Una carinyena de vinya molt vella -90 anys!- que visualment es confon amb un rosat. Un vi molt jove elaborat amb uns raïms molt vells. Una explosió de fruita fresca. Cal destacar també un blanc de noirs fet amb merlot. El primer de l'Estat? Potser sí, es diu "L'Home del Sac".
 

Marta Pedra, dels cellers La Vinyta i Vins de Pedra. Foto: Sergi Cortés


Marta Pedra, dels cellers La Vinyeta i Vins de Pedra -cellers que també fa anys que aposten per ala Mostra- ens comentava que "aquest any estem molt contents, l'ambient és molt bo, amb gent jove amb ganes de tastar... Una oportunitat fantàstica perquè et vinguin a conèixer i després et puguin visitar. És una bona fira, i estic seguríssima que si consolidem la mostra en un lloc conret, creixerà exponencialment".
 

Andrés Fuertes, de Sentits bcn. Foto: Sergi Cortés


La distribuïdora Sentits Bcn va portar diversos vins a la fira. Destaquem els vins amb DO Catalunya Mes que Paraules -blanc, rosat i negre-, i el vi negre Molt, amb DO Pla de Bages, un 100% cabernet sauvignon de l'anyada 2012. Segons Andrés Fuertes, sommelier i assessor comercial de la distribuïdora, "esperem la fira any rere any i penso que s'haurien de fer més mostres com aquesta. Convoquen molta gent, de diferents edats i perfils, i això pel sector del vi és perfecte". Segons l'Andrés, "s'ajunta públic professional amb públic final, la majoria d'ells molt interessants"
 

Miquel Coca, de Coca i Fitó. Foto: Sergi Cortés


Coca i Fitó, de la DO Montsant, també són fixes a la fira des de fa molts anys. Per Miquel Coca, un dels propietaris del celler, la mostra "ens ajuda a prendre la temperatura de com està el mercat, de com es perceben els nostres vins, i els canvis que incorporem en ells". Coincideix amb l'efecte positiu que aporten els sommeliers i restauradors, a part del públic final, al barri de Sant Antoni. "A l'Arc de Triomf un 40% del públic era estranger, aquí, en canvi, és molt més local, cosa que per nosaltres és molt millor. Si la fira segueix celebrant-se aquí, tornarem, i crec que molts cellers més també, tot i que són dates complicades per la verema i la falta de personal. Avui mateix nosaltres estem collint sirà".
 

Jordi Garcia, del celler Altavins. Foto: Sergi Cortés


Altavins, de la DO Terra Alta, assisteix a la mostra per tercer any consecutiu. Per Jordi Garcia, sommelier i comercial del celler, la ubicació és millor que la de l'any passat al Port de la Marina, i el públic també és més interessant. "Menys turista i més públic local s'agraeix". A la fira han presentat el primer rosat del celler -després de gairebé 20 anys de trajectòria-, de garnatxa negra, que destaca per tenir una bona acidesa i molta fruita vermella.
 

Daniel Almirall, del celler Clos Pons. Foto: Sergi Cortés


Daniel Almirall, del celler Clos Pons, de la DO Costers de Segre, ens comentava que "aquest any m'agrada molt la ubicació de la fira, molt més cèntrica. Nosaltres venim cada any. Arc de Triomf també estava molt bé però hem vist que aquesta ubicació té coses molt positives; públic de barri, de Sant Antoni, un barri de moda que també apropa molts estrangers a tastar els nostres vins". Comenta que està molt ben comunicat perquè la gent de Barcelona s'apropi a tastar. Igual que els altres cellers, ens destaca que "ens hem trobat també amb professionals del sector, de restaurants propers. Molt interessant".

El Daniel però, alertava que "hem sentit rumors que canviarà d'espai l'any vinent. Nosaltres tornarem a la mostra si és en aquest espai, si és en un altre lloc, ens ho haurem de plantejar".

En declaracions a Cupatges, el director general de l'INCAVI, Salvador Puig, aclareix que "estem contents del nou emplaçament, tot i ser més petit que Lluís Companys. La relació amb el barri i la ciutat ha estat molt positiva. Per tant la nostra intenció per a la propera Mostra -la 40a-, és repetir al lloc. No ens consta que l’ajuntament tingui pensats canvis en aquest espai".

Per la seva banda, Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca, explica que “una bona manera de vendre els vins i els caves al món és des de Barcelona i Catalunya. Si els coneixem i els apreciem, en som ambaixadors”. Segons Sentmartí, “la Mostra ha estat un any més clau en aquesta missió”.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.