Carme Casacuberta: "Des de que em vaig proposar fer vi em vaig enfocar amb el potencial de les carinyenes de l’Empordà"

Les carinyenes de Vinyes d'Olivardots obtenen el més alt reconeixement mundial

11 vins del celler obtenen entre 95 i 91 punts Parker

Els cellers empordanesos incrementen les vendes un 9% a Catalunya durant el 2018

| 03/10/2019 a les 06:15h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Vinyes d'Olivardots, DO Empordà, Carinyena blanca
Carme Casacuberta amb la seva filla, Carlota Pena
Carme Casacuberta amb la seva filla, Carlota Pena
Vinyes d’Olivardots neix el 2002 al poble de Capmany amb una aposta clara per les Carinyenes de l’Empordà en totes les seves versions: negra, blanca i roja. L’any 2015 s’incorpora al projecte la filla de Carme Casacuberta, Carlota Pena, després d’acabar els estudis d’Enologia a la URV, aportant noves inquietuds i introduint el celler a l’agricultura biodinàmica. Un tàndem mare filla que suma per seguir treballant amb unes varietats tradicionals que són l’essència d’un territori com l’Empordà.

11 vins de Vinyes d’Olivardots (DO Empordà) han rebut puntuacions per sobre de 91 punts a la revista The Wine Advocate del prestigiós crític nord-americà Robert Parker. Les notes es recullen a l’article “Spain: Priorat and the Apellations of Catalunya – The Names of the Land and Corpinnat”, signat pel seu tastador a l’Estat Espanyol, Luis Gutiérrez, on ressalta particularment les vinificacions amb la Carinyena blanca del celler de Capmany, atorgant puntuacions de 94 i 93+ als vins elaborats amb aquesta varietat: Vd’O 6.17 (2017) i VdO 6.15 (2015), respectivament.

Així i tot, la màxima puntuació del celler ha estat per al vi VdO 1.13 (2013), amb 95 punts, monovarietal de Carinyena negra de vinyes velles de la col·lecció “Varietals de terrer”, que neix en sòls de pissarra entre el termes de Vilamaniscle i Rabós d’Empordà.

A l’article, Luis Gutiérrez subratlla la qualitat dels vins del celler de Capmany amb un peu de foto on hi ha algunes de les referències i situant totes les altres tastades entre els 94 i 91 punts, en el que hi diu: “The impressive collection of wines from Vinyes d’Olivardots in Empordà”.

Per a Carme Casacuberta, enòloga i propietària de Vinyes d’Olivardots, “les puntuacions Parker reconeixen la filosofia, l’esforç i la manera d’entendre i expressar l’Empordà per part del celler". El fet que una gamma tan àmplia i diversa de vins hagi rebut puntuacions excel·lents és, per a l’enòloga, “un reconeixement al treball que fem des dels nostres inicis de preservar i recuperar les varietats autòctones que hi ha plantades a l’Alt Empordà, els diferents tipus de sòl, el treball per finques, la zonificació..., a més a més de valorar els criteris i sentiments que hi posem a l’hora de fer vi”.
 

La Carme ens explica que el 2010 va trobar el viticultor que li va ensenyar la finca centenària de Carinyena blanca, desconeguda en aquells moments per a ella. A partir de llavors, comenta, "vaig començar a vinificar-la. És una varietat minoritària a la nostra zona, les finques identificades daten de la primera meitat del segle XX. La volem preservar i recuperar per potenciar les particularitats vitivinícoles del nostre territori, una varietat blanca amb molta acidesa que aguantarà molt bé el canvi climàtic al qual ens enfrontem", conclou.
 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Les exportacions de vi català als Estats Units inicien un període de quatre mesos sense aranzels addicionals.
Les exportacions de vi català als Estats Units inicien un període de quatre mesos sense aranzels addicionals. | Pixabay
El nou govern Biden acorda amb la Unió europea la retirada immediata durant quatre mesos dels aranzels imposants per Donald Trump arran de la disputa entre Airbus i Boeing
Finca de garnatxa peluda d'on sorgeix el vi Teixar de Vinyes Domènech
Finca de garnatxa peluda d'on sorgeix el vi Teixar de Vinyes Domènech | Vinyes Domènech
Jordi Bes
Arrenca un estudi de l'Incavi i cinc cellers catalans per investigar la relació entre les característiques que percebem en el vi i la biodiversitat de l'entorn | En una copa podem trobar olor de fonoll, romaní o altres plantes i ara s'aspira a donar-hi una explicació científica
Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 1 comentari
Us proposem cinc vins negres molt ben fets, amb preus imbatibles, i fàcils de trobar a qualsevol supermercat.