El Govern de l'Estat cedeix a la DO Cava les decisions sobre els límits de plantació

La situació excedentària del sector és una de les raons de la caiguda de preus del raïm

El sector es felicita per la notícia després de reivindicar la limitació durant molt de temps

Anna Vicens, “Si tots anéssim en una única direcció tindríem més força”

| 21/09/2019 a les 09:47h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DO Cava
Imatge il·lustrativa
El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, un Reial Decret que deixa en mans del Consell Regulador de la DO Cava la facultat de limitar les plantacions.

Aquesta era una reivindicació històrica del Consell Regulador davant la situació excedentària del sector, que ha conduït a una caiguda dels preus que es paguen pel raïm i pel vi base Cava.

El Reial Decret pel qual es regula el potencial de producció vitícola ha quedat modificat. Amb aquest decret es pretén "dotar de major estabilitat al sector i garantir més seguretat jurídica en alguns aspectes de la normativa", segons ha informat el Govern d'Espanya. El Consell Regulador del Cava els últims anys havia sol·licitat el creixement zero de les plantacions per evitar que "es desequilibri l'oferta i la demanda, i hi hagi preus del cava excessivament baixos". A partir d'ara, aquestes recomanacions del sector sobre plantacions seran seguides pel Ministeri d'Agricultura, donant resposta d'aquesta manera a les reclamacions del Consell Regulador del Cava.
 
Entre les principals novetats d'aquest Reial decret es troba la millora del procediment de concessió d'autoritzacions de noves plantacions i de replantacions de vinya. Així, en el cas d'autoritzacions per a noves plantacions i replantacions en el territori d'una denominació d'origen de caràcter supraautonòmica, l'àmbit del qual és de competència estatal, (Cava, Rioja i Jumilla), les recomanacions sobre limitacions i restriccions rebudes dels representants del sector seran vinculants per a la decisió que adopti el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
 
D'aquesta manera, serà el propi sector, a través dels seus consells reguladors, qui prendrà les decisions sobre la limitació o expansió de les superfícies de plantació, d'acord al marc general establert per la normativa comunitària. Aquest Reial decret entra en vigor l'endemà de la publicació al BOE, i serà aplicable a la convocatòria de sol·licituds d'autoritzacions de noves plantacions del 2020.

La satisfacció per la notícia ha sigut general a tot el sector. Javier Pagés, el president de la DO Cava, així ho ha afirmat. La consellera d'Agricultura Teresa Jordà, per la seva banda, en la inauguració de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, ha recalcat que "és una gran notícia pels pagesos del país que es limitin les plantacions".

 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Foto: Família Torres
Xavi Ayala
Vins blancs pel peix i negres per la carn? Vins rosats per pasta i per pizza? Formatges curats amb vins negres? Doncs no. Aquestes són afirmacions falses o en alguns casos, molt discutibles.
Imatge il·lustrativa
Els guanyadors s’han donat a conèixer en una gala telemàtica que s’ha pogut seguir a través de Youtube i Zoom
Imatge il·lustrativa
Foto: Alimentària
Algunes empreses del sector participaran en el Gastronomic Forum Barcelona a l'octubre