Paco i Toni de la Rosa Torelló

Els germans Paco i Toni de la Rosa Torelló
Els germans Paco i Toni de la Rosa Torelló

Paco de la Rosa Torelló: "Aquest serà un altre gran any pels escumosos de llarga criança"

Entrevistem als germans Paco i Toni de la Rosa Torelló

Ens parlen de la creació d’una DO d’escumosos del Penedès, de Corpinnat, de la verema, de les puntuacions Parker...

Torelló treu al mercat el Torrevella 2018

| 16/09/2019 a les 16:35h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Entrevistes, Torelló, Paco de la Rosa Torelló
Els escumosos viuen moments de canvis. Torelló ha sigut dels fundadors de Corpinnat i ha deixat la DO Cava juntament amb 8 cellers més. Perdoneu que pregunti per enèsima vegada el mateix, però la pregunta és obligada... Podeu explicar els motius?
 
Paco: Quan vam presentar la marca col·lectiva Corpinnat, el 10 d’abril de 2018, ho vam fer dins del Cava. Mesos després la DO va canviar el seu reglament per impedir una iniciativa com la nostra i això ens porta a on som avui, fora de la DO. El nostre objectiu es situar els vins escumosos de qualitat nascuts al cor del Penedès entre els millors del món, hem demostrat de manera individual que això pot ser, ara es tracta de fer-ho de manera col·lectiva.
 
Però Corpinnat té desavantatges... Imatge de marca, mercats amb monopolis nòrdics (tenders)...
 
Toni: Des que vam presentar Corpinnat són molts els professionals del vi i la gastronomia tant nacionals com internacionals que, amb el seu entusiasme, ens han animat a seguir aquest projecte nascut d’una il·lusió col·lectiva. A l’inici sempre hi ha pors, però després es van superant els obstacles. Pel que fa a Torelló i als mercats canadencs nosaltres hem fet la transició amb les etiquetes cap a Corpinnat sense problemes. I pel que fa als mercats escandinaus, a Suècia, van publicar ja un tender de Corpinnat i Torelló és un dels dos guanyadors. A Finlàndia hi ha un altre tender Corpinnat en marxa sense saber encara el resultat final.
 

Toni de la Rosa explicant el procés d'elaboració d'un Corpinnat - Foto: Torelló


Es parla de la creació d'una nova DO per escumosos del Penedès... Com ho veieu tot plegat?  
 
Paco: Corpinnat i la DO Penedès estàn en converses des de fa temps, coincidim en moltes coses, tenim voluntat col·lectiva però encara no hi ha res tancat. De fet Corpinnat sempre s’ha mostrat oberta al diàleg amb tots els actors del Penedès incloent la DO Cava i amb diversos cellers i sempre s’ha parlat amb tothom, des del primer dia. El sentit comú demana la creació d’una DO d’escumosos del Penedès, de territori, on es posi el focus en l’origen penedesenc i en la qualitat. Tenim vinyes magnífiques amb varietats pròpies, molts viticultors que han vist la necessitat de la transició cap a l’ecologia, cellers de gran qualitat i escumosos reconeguts a tot el món, que més volem?
 
Vosaltres no compreu pràcticament raïm, la crisi dels preus no la viviu a Torelló...
 
Toni: El meu germà i jo som la generació 23 de la Finca Can Martí a Gelida. Torelló som viticultors des de fa més de 6 segles i sabem el que costa ser viticultor i per això sí que vivim i ens preocupa aquesta crisi del preu. Nosaltres pràcticament ens autoabastim amb les 90 hectarees que tenim plantades i comprem poc raïm. El que comprem ho fem a un preu entre els 0,65 i 0,80 €/kg. Corpinnat, molt abans d’aquesta crisi, fa 18 mesos, ja es va comprometre a pagar molt més del que es paga avui dia i, si bé és cert que compra poc raïm, també és cert que som un col·lectiu que reivindica la dignitat de l’ofici de viticultor.
 

La verema arriba al seu final - Foto: Torelló


Ja heu acabat la verema? Com ha anat?
 
Paco: A Torelló la verema s’allarga tot un mes, vam començar el 17 d’agost la collita número 67 des que vam elaborar la primera ampolla de vi escumós. Collim 11 varietats diferents, ecològiques i a mà, en caixes de 25 kg o en petits remolcs. La pluviometria ha estat molt ben repartida al llarg de l’any i l’estat sanitari del raïm és impecable. Un altre gran any pels escumosos de llarga criança!
 
No voldria acabar l'entrevista sense parlar de les puntuacions que heu obtingut... Parker, Peñín...
 
Toni: Ens va agradar molt l’article de Corpinnat de fa pocs d’en Luis Gutiérrez, el tastador de Parker i també totes les puntuacions dels 9 cellers. Pel que fa a Torelló, 6 escumosos obtenen entre els 95 i els 90 punts Parker. I fa un parell de mesos Peñín va publicar les puntuacions per la guia 2020 on Torelló té 15 Corpinnats entre els 96 i els 91 punts. 
 
Normalment fem un perfil a l'entrevistat, però sou 2. Per tant, haureu de consensuar una mica les respostes
 
Un llibre: Qualsevol dels volums de la Bullipèdia, un treball súper exhaustiu.
 
Una pel·lícula: Més que una pel·lícula, una sèrie, Txernòbil, un desastre que no ha de tornar a passar mai més.
 
Un restaurant de Barcelona: A Barcelona n'hi ha molts de bons!
 
Un restaurant de fora de Barcelona: Qualsevol "xiringuito" de cuina honesta de la Costa Brava, mirant el mar.
 
El vostre plat preferit: L’arròs. Marida molt bé amb els escumosos.
 
Un vi blanc que no sigui vostre: Pazo Senyorans Selección de Añada (Rias Baixas).
 
Un vi rosat: Vizcarra rosado Magnum (Ribera del Duero).
 
Un vi negre: La Mujer Cañon (vinos de Madrid).
 
Un escumós que no sigui vostre: Qualsevol Corpinnat, els 9 cellers treballen molt bé.
 
Una varietat de raïm: A part de les tradicionals del Penedès, fa uns anys que hem agafat especial estima a la malvasia (subirat parent).
 
Per acabar, un desig: Trobar solucions pels que pateixen pels motius que siguin.

 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.