Vega Aixalà

Vega Aixalà, la innocència de la infantesa recuperada

"Míriam, això m'agrada molt." Estava tastant l'Emma de Vega Aixalà. Només vaig poder somriure i tornar a pensar que mai s'equivocava...

Bernat Andreu, nou president de la DO Conca: "Prestigiar els vins és més prioritari que créixer en ampolles"

| 02/09/2019 a les 07:00h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Opinió, Vega Aixalà, Míriam Clotet, Conca de Barberà, Emma Syrah
Imatge il·lustrativa
Des de fa molt de temps, tinc un vincle especial amb una amiga meva. És un vincle que va més enllà de compartir, de parlar o fins i tot de veure'ns, perquè és un vincle elèctric. No cal que contínuament ens diguem que ens passa, però en retrobar-nos es genera quelcom inexplicable que ens uneix de nou.

Aquesta amiga meva es diu Cristina i m'ha demostrat que en el món del vi, a vegades, no cal saber-ne molt, però sí que cal ser molt sensible. Ella és aliena a marques, elaboracions, modes o altres criteris preestablerts per ningú. Es posa la copa al nas i diu això m'emociona i això no. En el recorregut de vida vinícola que portem, és a dir en el camí en el qual els meus amics porten aguantant algunes de les meves sinopsis al voltant del món de vi, he descobert que té un criteri més vàlid que molts altres perquè està net de tot prejudici.

Així que un dia, a una fira, al seu aire, es va apropar a un estand (sense cap classe d'influència), va donar un tiquet, li van omplir la copa, se la va posar al nas, va olorar i va tastar. Jo era d'esquena a l'escena, per tant totalment aliena al que estava tastant, se'm va apropar amb la copa mig plena, i em va dir:
-Míriam, això m'agrada molt.
Estava tastant l'Emma de Vega Aixalà. Només vaig poder somriure i tornar a pensar que mai s'equivocava.

Vega Aixalà, un camí net de prejudicis i ple d’aprenentatge

La Conca de Barberà és coneguda pel seu clima temperat i les seves muntanyes suaus. És per aquest mateix motiu que Vega Aixalà arriba trencant els esquemes. El 2003 van començar a recuperar el llegat dels seus avis que havia estat oblidat. Entre el 2003 i el 2006 van estar ampliant la seva zona vinícola fins a arribar a les 10ha que actualment cultiven. Tenen diferents finques, totes situades a Vilanova de Prades entre els 800 i els 900 metres d'altitud en terrassa de llicorella negra i envoltades per diferents serres. Això no ho esperàveu oi? El clima evidentment semiàrid, molt sec i amb molt poca pluja. La variació tèrmica, especialment en època de maduració, els protegeixen de la majoria de plagues.
 

Filosofia de treball: sentir-se bé amb un mateix

Diversificació de varietats: garnatxa blanca, carinyena, cabernet sauvignon, syrah, marcelan i pinot noir. Aquest contrast ens condueix a una pregunta òbvia: quina és la seva intenció? La resposta engloba diversos factors: diversificació de les vinyes, diferència entre tipologia de sòls i gustos personals. Aquest trio doncs, va tancar la llista. El seu terreny havia estat oblidat des de la fil·loxera, per tant era difícil saber l'evolució de la terra. Es van assessorar dels millors professionals en els primers passos i van anar a totes. Un terreny molt semblant al Priorat i amb les mateixes varietat autòctones, podia ser un bon punt de partida. Algunes d'aquestes varietats inicials han subsistit, altres després de la mateixa experimentació, han estat reempeltades. Tot té la seva raó de ser, l'atzar entra poc en joc quan els projectes se la juguen cada dia amb el què fan.

Són ecològics i segueixen el calendari lunar, no creuen en les etiquetes però si en el raïm que cullen a mà i amb una producció de només 3500 kgs per hectàrea. Sempre havien treballat amb la mínima intervenció d’additius, és per aquest motiu que la gamma Emma, la seva selecció més punky, va néixer com un pas “natural” més en el seu projecte. “Treballar d’aquesta manera és molt reconfortant, et fa sentir molt bé. El vi t’ensenya moltes coses”, em diu l’Eva.

En total fan 28000 ampolles. Avui tastaré el seu “Emma Syrah”, només 1733 ampolles. Maceració i fermentació en tina d’inox, després es premsa i fa una criança de 7 mesos en àmfora. Es va embotellar el 25 de juny. És un bebè encara.

Emma Syrah, sense filtres

Obro l’ampolla, i crec que acabo d’inundar el menjador amb el seu perfum. Està una mica fred encara, però serà qüestió de minuts. Airejo una mica amb un moviment gairebé melòdic, i la meva copa queda totalment tintada del seu captivador color. Llàgrimes que tots voldríem ser dintre de la copa per caure lentament i acabar finalitzant el dia, en un bàlsam fosc i intens d’un suc dens de grosella. Violetes, mores salvatges, gerds i totes les tipologies de pebre. El toc picant i delicat del pebre blanc, la rugositat del fruit del pebre negre quan el mastegues i un toc final de pebre rosa més fresc i amb suaus matisos afruitats.

A la boca és secant i auster. M’agrada. La voluptuositat perfumada del nas, queda aquí reduïda a una personalitat exacta i precisa, no hi ha camins paral·lels, el sotabosc guia el meu camí. Puresa de la varietat a la boca, no hi ha cap intervenció exterior en el que intenta expressar. Fresc, àcid i recte. Catifa vermella directa a obtenir premi.

Acabo seguint el meu ritual habitual, em serveixo l'última copa del dia, en silenci i amb un cel ple d'estrelles al davant. Brindo amb mi mateixa pensant que en realitat, no hi ha possibilitat de posar filtres ni clarificats quan som capaços de trobar allò que ens ha descobert el camí.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Antoni Falcón (Vins de Taller) destaca que el vi ecològic és "la màxima expressió del terroir i de la vinya" | La sommelier Clara Antúnez diu que “l’objectiu és fer vins de qualitat, bons, siguin ecològics, biodinàmics o convencionals” | La catalana suma el 14% de la vinya ecològica espanyola, i el 3,7% de la mundial
Gintònic fet amb ginebra de la Destil·leria Chase
Gintònic fet amb ginebra de la Destil·leria Chase
Amb motiu del Dia Internacional del Gin, la destil·leria Chase dóna a conèixer els errors més comuns a l'hora de preparar aquest popular combinat
Imatge il·lustrativa
Tant la copa com la temperatura de servei són importants | Vegeu com refredar una ampolla d'una manera molt ràpida

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
El vi i el cava, cinquè sector, representen el 5,14% de les exportacions catalanes | Disminueixen les exportacions un 10,57% en valor i un 4,86% en volum respecte el mateix període de 2018 | Les exportacions catalanes suposen prop del 20% del total de l’Estat
Imatge il·lustrativa
Article d'opinió de La Guia de Vins de Catalunya sobre els vins sense denominació d'origen i la seva relació amb l'administració
camp de vinyes a la Terra Alta
camp de vinyes a la Terra Alta | S.B.
El sindicat ja anunciava a principi d'agost la previsió de davallada de producció i manifestava que no serien justificables ni tolerables per als productors les baixades de preu