preu del raïm

Comunicat Pimecava sobre el preu del raïm

Davant les diferents informacions aparegudes a través de diversos canals i mitjans, Pimecava vol intentar clarificar la situació exposant el seu punt de vista.

L'Institut del Cava i Pimecava, les patronals del sector, inicien converses per unir-se

| 22/08/2019 a les 12:41h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, preu del raïm, Pimecava
Aquests darrers anys l’equilibri entre oferta i demanda de raïm s’ha vist alterat per l’excés de noves plantacions, autoritzades pel Ministeri d’Agricultura, en contra de la posició del Consell Regulador del Cava. Aquesta superfície, que permetria mantenir un equilibri entre la oferta i la demanda, va ser avalada per 2 estudis de la Universitat de la Rioja i de la Universitat Rovira i Virgili i va quedar fixada en les 33.000 has proposades pel CR del Cava, però ha quedat substancialment incrementada fins les 38.000 has  autoritzades pel Ministeri d’Agricultura, increment repartit entre tots els territoris de la DO.

Aquest increment de superfície ha creat un desequilibri molt gran, creiem entre l’oferta i la demanda, generant un greu problema. Davant d'aquesta realitat, pensem que la mesura més adequada i immediata passa per reduir el rendiment màxim emparat a la DO Cava per intentar assolir un punt d'equilibri entre l'oferta i la demanda. Aquesta proposta que defensem des de Pimecava, va ser presentada pel servei d’estudis del CRC per tal de  minimitzar l’impacte mitjançant la  reducció de  la producció per ha, proposta que també va ser avalada pel president del CRC en el ple del juliol passat, però rebutjada per 7 vots en contra i 4 vots a favor, entre els quals hi havia el del representant de Pimecava, d’una de les grans empreses del sector i de dues cooperatives.
 

Pere Guilera, president de Pimecava. Foto: Cava Guilera


Cal destacar que aquesta  pràctica és habitual en el marc de moltes DOs quan es preveuen excedents. Pimecava i  l'Institut del Cava ens vàrem reunir amb viticultors i cooperatives alertant del problema i de la necessitat de rebaixar la producció per evitar una caiguda excessiva dels preus, però vam fracassar. El CRC pot i ha de regular, però la seva funció en cap cas no és negociar els preus, aquesta és la missió de les Organitzacions Professionals Agràries. Malgrat l’excés d’oferta demanem generositat i visió de futur a tothom, cal pagar un preu just del raïm  i, evidentment, exigir qualitat. El futur i el prestigi del cava en cap cas passa per l’empobriment dels viticultors.

Tots hem de reflexionar si la nostra actuació és correcte, si cada sector fa el que ha de fer, cadascú en el seu àmbit, viticultors, cooperatives i elaboradors, assumint  que, prendre certes decisions, poden generar crítiques, però  s’han d’assumir. També el Consell Regulador té les seves responsabilitats, ja que la funció de control en el passat no ha estat suficientment estricta com calia, i recordem que la D.O. Cava comparteix moltes hectàrees de vinya amb altres Denominacions d’Origen que no donen sortida a aquests raïms.

Cal ressaltar que la majoria d’empreses han mantingut els preus, ara caldria que les empreses que han decidit una gran baixada reflexionin si han pres una bona decisió estratègica i de futur. Recordin, la Responsabilitat Social també forma part de la imatge d’una empresa. Demanem serenitat i negociació, sense amenaces i menys insults. Costa molt  guanyar una bona imatge i moltes coses de les que s’han dit perjudiquen el sector del cava i, per tant, també els viticultors.

Pere Guilera Massana.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Antoni Falcón (Vins de Taller) destaca que el vi ecològic és "la màxima expressió del terroir i de la vinya" | La sommelier Clara Antúnez diu que “l’objectiu és fer vins de qualitat, bons, siguin ecològics, biodinàmics o convencionals” | La catalana suma el 14% de la vinya ecològica espanyola, i el 3,7% de la mundial
Gintònic fet amb ginebra de la Destil·leria Chase
Gintònic fet amb ginebra de la Destil·leria Chase
Amb motiu del Dia Internacional del Gin, la destil·leria Chase dóna a conèixer els errors més comuns a l'hora de preparar aquest popular combinat
Imatge il·lustrativa
Tant la copa com la temperatura de servei són importants | Vegeu com refredar una ampolla d'una manera molt ràpida

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Els germans Paco i Toni de la Rosa Torelló
Els germans Paco i Toni de la Rosa Torelló
Sergi Cortés
Entrevistem als germans Paco i Toni de la Rosa Torelló | Ens parlen de la creació d’una DO d’escumosos del Penedès, de Corpinnat, de la verema, de les puntuacions Parker...
Imatge il·lustrativa
La XXIII edició se celebrarà els dies 4, 5 i 6 d’octubre a Sant Sadurní d’Anoia
Imatge il·lustrativa
El passat cap de setmana, 5.740 persones van passar per la VII edició de la #festaveremaoller | ​El dilluns 16, el celler va organitzar la jornada professional per a clients i amics amb el tradicional sopar de verema i enguany amb una assistència rècord de 1.060 persones