Opinió

Article de Jaume Casañas: «El preu del Raïm, el preu del territori?»

L’articulista usa com a metàfora del creixement del Penedès la polèmica del preu del raïm

Concentració de viticultors en protesta pel preu del raïm

, Cunit | 14/08/2019 a les 13:39h
Especial: Verema
Arxivat a: Opinió, Penedès, verema, preu del raïm
Imatge il·lustrativa

Cada cop comença la verema més aviat al calendari, però aquesta que podria ser la noticia no ho és.  Enguany comencem amb una polèmica i mala noticia pel conjunt del territori, el preu del raïm. Més concretament el preu que han acordat les majoristes de la industria vitivinícola al Penedès.

El preu del raïm, que pot sembla una simple decisió econòmica d’allò que anomenem “mercat”, té unes implicacions estructurals al nostre territori. El preu del raïm dignifica la feina del pagesos, dels petits cellers, de la petita industria vitivinícola. Però qui són els pagesos?

A França, els pagesos tenen un sobrenom, els jardiners del paisatge. Perquè els hi diuen així, doncs perquè gràcies a la seva feina mantenen el paisatge, un paisatge,  un entorn que determina moltes altres coses, i que fa que un territori sigui d’una manera i no d’una altra. 

Al Penedès, recentment gràcies a la feina de gent com la de Arqueovitis, estem descobrint que la nostra cultura vitivinícola, el nostre paisatge, té més de dos mil anys (es diu molt ràpid). Un paisatge que ens connecta geogràficament amb la nostra història i la nostra identitat. I què té a veure això amb el preu del raïm?

Doncs molt senzill, si el pagès, que és qui manté el nostre territori, el jardiner del Penedès, no veu dignificada la seva feina, no veu que li sigui productiu treballar 12 mesos unes terres, deixarà la feina, i si un pagès deixa la feina, deixa la terra, i deixa el paisatge.

El descuit del paisatge no només provoca incendis com hem vist recentment a d’altres parts del territori, sinó que el descuit del paisatge transforma el nostre espai quotidià, el nostre espai cultural.

Desprès ens lamentarem que si el Penedès acabarà sent com el Vallès, que si les vinyes es van abandonant, que en lloc de vinyes només tenim poligons, que ens anem metropolititzant, que el Penedès ha canviat, que el Penedès ja no és Penedès... i desprès arribarà el simulacre, la cultura del simulacre. El raïm els hi sortirà econòmic, però nosaltres ho pagarem car.

Tot el suport al clam per dignificar el preu del raïm, i la feina del pagès català, però sobretot, penedesenc.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Segons el cap d'enologia del Grup Freixenet, el primer en tocar físicament una ampolla Freixenet és el consumidor quan la treu de la caixa
Imatge il·lustrativa
La Generalitat destina 1 milió d'euros a incentivar l'ús d'aquest most en l'elaboració d'escumosos
La Conca de Barberà compta actualment amb 2.875 ha de vinya
La Conca de Barberà compta actualment amb 2.875 ha de vinya | CRDO Conca de Barberà
Sergi Cortés
Les Catedrals del Vi, el paisatge, els cellers modernistes, la varietat trepat o el Viver de Celleristes són particularitats que fan de la DO Conca de Barberà una denominació d'origen única