Comunicat de l'INCAVI sobre el preu del raïm al Penedès

La Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que es trasllada a la Ronda Sant Antoni, obre les inscripcions als cellers

| 14/08/2019 a les 12:59h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, preu del raïm, INCAVI
Imatge il·lustrativa
Davant les darreres informacions sobre el preu del raïm que els grans cellers del cava estan oferint als viticultors i la concentració d’avui convocada per Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès a Vilafranca del Penedès, des de l’INCAVI es fan les següents consideracions:

1- Dona suport a les reivindicacions dels viticultors d’avui i denuncia el preu del raïm que estan oferint les grans empreses del sector del cava, que s’ha reduït dràsticament en un any.

2- Aquesta és una molt mala notícia i va en sentit contrari al pla estratègic que s’està impulsant des de la Denominació d’Origen Cava, que té per objectiu millorar el valor del producte i tota la seva cadena. Des de l’INCAVI es considera que les grans empreses del cava no poden resoldre els seus problemes de rendibilitat a base de pagar menys preu pel raïm als viticultors.

3- S’està produint un desequilibri entre l’oferta i la demanda en el sector del cava: hi ha excés de vi en estoc i a més, es preveu una collita similar a la mitjana dels darrers anys.

4- El Ministeri d’Agricultura hauria d’haver fet cas a les recomanacions del Consell Regulador del Cava i limitar la inscripció de noves hectàrees de vinya. Això ha provocat un increment de l’oferta de raïm i vi base cava en altres zones productores no històriques. Des del DARP i l’INCAVI s’han posat al costat del Consell Regulador per denunciar aquest fet.

5- L’INCAVI està obert a ajudar, a establir ponts i facilitar la millora de la situació del sector vitícola al Penedès, però no pot regular els preus. Fins a data d’avui, l’INCAVI i la Conselleria d’Agricultura s’han reunit amb empreses vinícoles, amb la patronal, amb el Consell Regulador, amb sindicats i amb associacions de viticultors en diverses i reeixides ocasions. I ho seguirà fent.

6- Es considera que cal continuar en la línia de prestigiar i promocionar els vins i caves que s’elaboren a Catalunya, fet que contribueix a obtenir millors preus i millors resultats per a tota la cadena de valor, també per al viticultor.

7- D’altra banda, és necessari una major participació del viticultor en el valor afegit del producte, ja sigui elaborant directament vi embotellat, com a través de les cooperatives o bé amb contractes més estables i equilibrats entre el productor i l’elaborador.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 2 comentaris
Us proposem cinc vins negres molt ben fets, amb preus imbatibles, i fàcils de trobar a qualsevol supermercat.
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
Decanter, la crítica anglesa més influent i prestigiosa, atorga la puntuació més gran, "Best in Show", a 3 vins catalans

COMENTARIS

EL PRESTIGI DEL CAVA
Manuel Duran, 22/08/2019 a les 12:43
+0
-0
¿Quin es el pla estrategic de la Denominacio Cava? Fabricar imitacions de Champagne?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros va radiografiar els escumosos espanyols, a principis del 2021, per publicar-ne les conclusions a la revista britànica Decanter
Brad Call, l'inversor americà que es va enamorar de la Finca Mas Clarella a Santa Maria de Besora
Brad Call, l'inversor americà que es va enamorar de la Finca Mas Clarella a Santa Maria de Besora
Després d'una inversió de més de 15 milions d'euros, surten al mercat els primers vins de la finca Mas Clarella a Osona
Imatge il·lustrativa
Jancis Robinson, la prestigiosa revista internacional especialitzada en vins, destaca el vi ranci Abadal Sagristia R-2 i l'Abadal Arboset 2017, entre altres.
Recollida del raïm a les vinyes del celler Collbaix
Recollida del raïm a les vinyes del celler Collbaix | Gemma Aleman
Les condicions meteorològiques i la incorporació de noves plantacions han afavorit l'increment de la producció que podria ser de 2 milions de quilos de raïm