Còsmic Vinyaters, l’acròbata estable

​Salvador Batlle i els seus valors

| 07/08/2019 a les 17:32h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, Còsmic Vinyaters, Salvador Batlle
Imatge il·lustrativa
Salvador Batlle. 38 anys. Alt, prim i moreno. Viticultor d'Agullana. Cuidador de la seva terra. Recuperador de varietats ancestrals. Camí de vida: Còsmic Vinyaters.

La primera vegada que vaig tastar quelcom etiquetat com a "Còsmic" era procedent del Penedès. Fa uns quants anys d'aquesta primera ampolla, i també fa uns quants anys que vaig començar a investigar una mica sobre qui s'amagava darrere del projecte. Fa un parell d'anys, vaig visitar per primer cop la seva vinya, el seu territori i va ser llavors quan en Salvador (alt, prim i moreno) em va explicar la seva història.

Va començar treballant amb el projecte familiar al conegut Baix Penedès, però després de dedicar-hi forces i energies, es va adonar, com a tots ens passa en algun moment i per diversos motius, que havia de seguir la seva pròpia ruta. Comença doncs el seu camí de terra a l'Empordà, i dic de terra perquè pensant-ho amb deteniment és la seva única fita, cuidar de la terra.

Tres carinyenes que veuen per primer cop la llum el 2018 (anyada 2017), unint una vinya molt jove i una de més bella, en la cerca de la contínua compenetració d'actors i en l'equilibri sempre dels oposats ying-yang.

Només han calgut 6 anys d'ençà que va arribar a aquest territori dominat per la Tramuntana, perquè s'establís en ferm al territori. Va arribar a poc a poc, amb passes fortes a un món gens fàcil, col·lapsat, en molts casos, per històries de llegats històrics i inamovibles.
 
Les “Encarinyades” i el seu missatge

Avui acompanyo la seva història amb la seva última elaboració, "Encarinyades", tot i que podia haver parlat de qualsevol dels seus valors. La composició geomètrica sagrada de la Valentia, la Confiança i la Passió, m'encaixarien també a la perfecció en el meu viatge.
Només pel nom, una declaració d'intencions. Per mi no deixa de ser una demostració més de la seva cerca personal del més important a la vida, però potser m'equivoco (sovint em passa).

Tres carinyenes que veuen per primer cop la llum el 2018 (anyada 2017), unint una vinya molt jove i una de més bella, en la cerca de la contínua compenetració d'actors i en l'equilibri sempre dels oposats ying-yang.

80% carinyena blanca d'una vinya de només 4 anys, 15% carinyena negra d'una vinya de més de 60 anys i 5% de carinyena grisa/roja. El 70% fermenta en àmfora de fang, la resta en bóta de castanyer. Busca finesa, profunditat i elegància, ¿i qui no? El secret està a saber-ho unir tot en quelcom que sigui especial i únic. Segons ell, un vi difícil de classificar pel seu color, i jo em pregunto ¿i realment ens cal?
 
La veritat absoluta no existeix, ¿i qui la vol trobar?

Crec que no hi ha cap veritat absoluta en el que fa (que no parlo de creences), però realment crec que tampoc la necessita. De fet el que afirmi que es regeix per veritats absolutes que em truqui, perquè tinc els meus dubtes que sigui veritat, valgui la redundància.

En els seus vins trobo quelcom molt difícil d'explicar, com a mínim en l'àmbit terrenal i que s'allunya del políticament correcte. Quan prens una decisió i camines pel teu camí, les petjades que vas deixant són les que tenen la marca del que vas fent. Algunes s'esborren, altres queden marcades a foc. A vegades trontolles, i dones dues passes amb el mateix peu, però el dibuix que vas deixant ets tu mateix, des del concepte més mínim a la grandesa més pura. No és que els seus vins siguin el seu reflex, és que ell és els seus vins sense ni tan sols ser plenament del que significa en la seva totalitat.
Menys de 1800 ampolles d'aquest suc de fruita que només pretén conquistar-te i mostrar-te l’altra cara de la veritat. Acabo la copa i faig l'última reflexió del dia (que ja va sent hora) pensant que a vegades, sense ser conscients del tot, som més feliços amb el que donem que no amb el que rebem.

PD: i et demano disculpes Salva, no he utilitzat la teva paraula fetitxe "energia", però realment crec que tot plegat va molt més enllà del que ara fins i tot tu mateix (i jo mateixa), som capaços d'entendre. Ens tornem a trobar al camí (quan vulguis).

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
És tracta d’un reserva de 5 varietats, de raïms procedents de les vinyes pròpies situades al voltant del celler.
Imatge il·lustrativa
El sommelier Xavier Ayala ens proposa sis vins ancestrals catalans
Imatge il·lustrativa
El Festival Terrer és un festival que uneix música, paisatge i cultura del vi al Priorat apostant per la sostenibilitat, el patrimoni i el territori.
Francesc Nicolás al Vertigo Wine Bar.
Francesc Nicolás al Vertigo Wine Bar. | Jordi Bes
Jordi Bes
El cofundador del Vertigo Wine Bar explica com s'ho han fet per, en plena pandèmia, assumir un local de Barcelona en traspàs i transformar-ne la carta de vins | S'hi poden prendre les 350 referències que ja tenien en distribució i 40 de xerès a copes: "Excepte a Jerez, no crec que hi hagi enlloc a Espanya que tingui una oferta així"