​La DO Empordà potenciarà la carinyena blanca, una de les varietats més històriques, exclusives i singulars de la zona

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha autoritzat l’ús d’aquesta singular varietat de l’Empordà

L’Empordà compta amb 19 hectàrees de caranya blanca, principalment a la zona propera al Coll de Banyuls

El 40% dels restaurants barcelonins de gamma alta tenen vins amb DO Empordà

| 06/08/2019 a les 11:09h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, Caranyana blanca, Carinyena blanca, DO Empordà
Caranyana blanca de Garriguella
Caranyana blanca de Garriguella | Xènia Gasull
El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà ha posat en marxa un pla per potenciar l’ús de la caranyana blanca -el nom local que rep la carinyena-, després que aquesta històrica varietat de la zona hagi estat autoritzada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

La DO Empordà fa anys que reivindica la inclusió d’aquesta varietat que per una anomalia històrica no va ser incorporada l’any 1975 quan es va crear la Denominació d’Origen Empordà. Fins ara, aquesta varietat no es podia usar en els vins autoritzats a la DO Empordà, ja que no estava contemplada en el llistat de varietats espanyoles i per tant tampoc ho podia estar a la denominació. Tot i això, des de fa anys diversos cellers empordanesos elaboren vins amb aquesta varietat en petites quantitats i de manera experimental. 

La primera acció del pla ha consistit a inventariar les vinyes de caranyana blanca que hi ha a l’Empordà. Segons un estudi preliminar elaborat durant aquest any pels tècnics de la denominació, a l’Empordà hi ha actualment un total de 19 hectàrees d’aquesta varietat que es concentren principalment al voltant del Coll de Banyuls, a la Serra de l’Albera.

Les localitats d’Espolla, Garriguella, Agullana, Sant Climent Sescebes i Massarac són, per aquest ordre, els municipis on hi ha més abundància de vinyes de caranyana blanca. De fet, l’Alt Empordà i el Llenguadoc-Roselló són les regions que concentren la major part de ceps d’aquesta varietat tan particular que és pràcticament inexistent a la resta de denominacions catalanes o espanyoles.

Segons el mateix estudi, la majoria de vinyes de caranyana blanca de l’Empordà superen els cent anys, una circumstància que evidencia la vinculació històrica d’aquesta varietat a la zona. De fet, els viticultors empordanesos atresoren una llarga experiència i bagatge en el seu maneig. L’informe del Consell Regulador especifica també que hi ha una desena de cellers empordanesos -un 20% del total- que compten amb carinyena blanca al seu vinyar. 

El següent pas del pla d’acció del consell regulador serà la creació d’un distintiu que identificarà els vins monovarietals elaborats amb caranyana blanca. Aquesta proposta forma part d’una iniciativa que té per objectiu fer valdre els vins monovarietals elaborats amb les varietats tradicionals de l’Empordà: la caranyana negra, blanca i roja, i el lledoner -nom local que rep la garnatxa negra, blanca i roja. 

Terra de lledoners i caranyanes

L'Empordà és terra de varietats històriques. El lledoner representa una tercera part de la vinya empordanesa amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades. Destaca especialment la garnatxa negra amb 377 hectàrees, seguida de la blanca, amb 88, i la roja, amb 61. També hi ha una altra varietat, la garnatxa 'peluda', més minoritària amb unes 4 hectàrees plantades. Les caranyanes negres, blanques i roges són l’altra varietat més representativa de l'Empordà, amb 402 hectàrees, és a dir, el 22% de total. La denominació empordanesa pot presumir d'una riquesa varietal exclusiva, ja que és una zona vinícola que produeix totes les varietats de lledoners i caranyanes. 
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
De l'edició d'enguany destaca la qualitat general dels vins, la pujada dels vins sense DO, l'augment de vins "Por Para" i la gairebé nula incidència d'infeccions dels taps de suro
Imatge il·lustrativa
L’articulista usa com a metàfora del creixement del Penedès la polèmica del preu del raïm
Imatge il·lustrativa
Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associació de Viticultors del Penedès s'han concentrat en protesta pel preu del raïm