​La DO Empordà potenciarà la carinyena blanca, una de les varietats més històriques, exclusives i singulars de la zona

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha autoritzat l’ús d’aquesta singular varietat de l’Empordà

L’Empordà compta amb 19 hectàrees de caranya blanca, principalment a la zona propera al Coll de Banyuls

El 40% dels restaurants barcelonins de gamma alta tenen vins amb DO Empordà

| 06/08/2019 a les 11:09h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, Caranyana blanca, Carinyena blanca, DO Empordà
Caranyana blanca de Garriguella
Caranyana blanca de Garriguella | Xènia Gasull
El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà ha posat en marxa un pla per potenciar l’ús de la caranyana blanca -el nom local que rep la carinyena-, després que aquesta històrica varietat de la zona hagi estat autoritzada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

La DO Empordà fa anys que reivindica la inclusió d’aquesta varietat que per una anomalia històrica no va ser incorporada l’any 1975 quan es va crear la Denominació d’Origen Empordà. Fins ara, aquesta varietat no es podia usar en els vins autoritzats a la DO Empordà, ja que no estava contemplada en el llistat de varietats espanyoles i per tant tampoc ho podia estar a la denominació. Tot i això, des de fa anys diversos cellers empordanesos elaboren vins amb aquesta varietat en petites quantitats i de manera experimental. 

La primera acció del pla ha consistit a inventariar les vinyes de caranyana blanca que hi ha a l’Empordà. Segons un estudi preliminar elaborat durant aquest any pels tècnics de la denominació, a l’Empordà hi ha actualment un total de 19 hectàrees d’aquesta varietat que es concentren principalment al voltant del Coll de Banyuls, a la Serra de l’Albera.

Les localitats d’Espolla, Garriguella, Agullana, Sant Climent Sescebes i Massarac són, per aquest ordre, els municipis on hi ha més abundància de vinyes de caranyana blanca. De fet, l’Alt Empordà i el Llenguadoc-Roselló són les regions que concentren la major part de ceps d’aquesta varietat tan particular que és pràcticament inexistent a la resta de denominacions catalanes o espanyoles.

Segons el mateix estudi, la majoria de vinyes de caranyana blanca de l’Empordà superen els cent anys, una circumstància que evidencia la vinculació històrica d’aquesta varietat a la zona. De fet, els viticultors empordanesos atresoren una llarga experiència i bagatge en el seu maneig. L’informe del Consell Regulador especifica també que hi ha una desena de cellers empordanesos -un 20% del total- que compten amb carinyena blanca al seu vinyar. 

El següent pas del pla d’acció del consell regulador serà la creació d’un distintiu que identificarà els vins monovarietals elaborats amb caranyana blanca. Aquesta proposta forma part d’una iniciativa que té per objectiu fer valdre els vins monovarietals elaborats amb les varietats tradicionals de l’Empordà: la caranyana negra, blanca i roja, i el lledoner -nom local que rep la garnatxa negra, blanca i roja. 

Terra de lledoners i caranyanes

L'Empordà és terra de varietats històriques. El lledoner representa una tercera part de la vinya empordanesa amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades. Destaca especialment la garnatxa negra amb 377 hectàrees, seguida de la blanca, amb 88, i la roja, amb 61. També hi ha una altra varietat, la garnatxa 'peluda', més minoritària amb unes 4 hectàrees plantades. Les caranyanes negres, blanques i roges són l’altra varietat més representativa de l'Empordà, amb 402 hectàrees, és a dir, el 22% de total. La denominació empordanesa pot presumir d'una riquesa varietal exclusiva, ja que és una zona vinícola que produeix totes les varietats de lledoners i caranyanes. 
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Antoni Falcón (Vins de Taller) destaca que el vi ecològic és "la màxima expressió del terroir i de la vinya" | La sommelier Clara Antúnez diu que “l’objectiu és fer vins de qualitat, bons, siguin ecològics, biodinàmics o convencionals” | La catalana suma el 14% de la vinya ecològica espanyola, i el 3,7% de la mundial
Gintònic fet amb ginebra de la Destil·leria Chase
Gintònic fet amb ginebra de la Destil·leria Chase
Amb motiu del Dia Internacional del Gin, la destil·leria Chase dóna a conèixer els errors més comuns a l'hora de preparar aquest popular combinat
Imatge il·lustrativa
Tant la copa com la temperatura de servei són importants | Vegeu com refredar una ampolla d'una manera molt ràpida

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Els nou cellers que integren la marca col·lectiva consideren que la dràstica retallada del preu del raïm atempta contra el principal sector econòmic de la comarca i posa en perill el futur de centenars de famílies i del territori.
Imatge il·lustrativa
La verema serà un 15% inferior que l'any passat tot i que es manté "l'excel·lent qualitat" del raïm
Verema a mà
Verema a mà | Victor Merencio
Denuncien que els grans cellers els volen pagar 30 cèntims per quilo i «portar-los a la ruïna»