​Bodega Ribas presenta la seva ampliació a càrrec de Rafael Moneo

El celler mallorquí del segle XVIII es reorganitza i amplia per arribar a les 200.000 ampolles i créixer en Enoturisme

| 03/08/2019 a les 10:16h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Bodega Ribas
Imatge il·lustrativa
Celler Ribas, celler familiar mallorquí situada a Consell, va inaugurar aquest divendres, dia 2 d'agost, l'ampliació realitzada pel prestigiós arquitecte Rafael Moneo i el seu equip, en una celebració privada per a 400 convidats relacionats principalment amb el sector del vi i la gastronomia. La nova construcció s'integra i destaca l'entorn històric del segle XVIII, i es podrà visitar pel públic només amb cita prèvia a partir del dilluns 5 d'agost.

La trobada inaugural va reunir sumillers, bodeguers, arquitectes i crítics gastronòmics entre altres convidats a una festa que va estar precedida per un sopar informal elaborat i servit pel xef Andreu Genestra i el seu equip.

L'ambientació musical va estar protagonitzada per Biel Ballester Trío, conegut grup de Gipsy Jazz que Woody Allen va fer popular al incloures dos dels seus temes al repartori d'una de les seves formacions,
 
L'ampliació i reorganització del celler, s'ha projectat amb la intenció de poder augmentar la producció fins a les 200.000 ampolles, reorganitzar i modernitzar les instal·lacions existents i adaptar-les a la creixent acollida de visitants.

L'edifici, de més de 800 m2, està distribuït en tres plantes, dues d'elles subterrànies. En superfície la construcció és una nau diàfana amb una coberta a dues aigües, part de la qual està destinada a l'elaboració del vi blanc i rosat i la resta al magatzem d'ampolles i l'embotelladora. A l'extrem nord de la nau, donant a l'Era, es localitza l'accés i la nova recepció de visites.

Una planta per sota trobem la sala de cates, un espai recollit i banyat per llum natural que cau sobre un vistós mosaic inspirat en els colors del vi. Un vidre de paret a paret a la sala de cates descobreix un espai disposat més baix i reservat per a la criança del vi i escollits visitants.

La sala de barriques es disposa així completament soterrada, per aprofitar les millors condicions tèrmiques i d'humitat per la criança del vi. Està construïda enterament en formigó armat i sorprèn per la plasticitat de la solució estructural adoptada.

Mentre que a l'exterior, l'edifici manté una aparença i caràcter similar als edificis existents, tots ells en maçoneria, per la qual cosa s'han recuperat tècniques tradicionals en la seva construcció, el seu interior sorprèn per una arquitectura realitzada en formigó blanc vist, que combinada amb revestiments de fusta o enrajolats de rajoles artesanals i paviments en pedra de Binissalem, li confereixen un caràcter contemporani als seus espais interiors.

Els antics edificis del segle XVIII seguiran en funcionament, però a partir d'ara únicament s'elaborarà en ells vi negre. De la mateixa manera, l'antiga sala de barriques mantindrà el seu ús, però només per a alguns vins, com a testimoni de l'activitat d'un celler històrica.

Els arbres s'han preservat durant la construcció, donant nova vida a l'entorn amb la creació de zones enjardinades.

La disposició dels edificis del celler, antics i nous, que juntament amb els arbres preservats pivoten al voltant de l'antiga era, donen lloc a un espai a manera de pati al voltant del qual s'articularà l'activitat de l'edifici, creant a més una àmplia zona de passeig per al visitant.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Els nou cellers que integren la marca col·lectiva consideren que la dràstica retallada del preu del raïm atempta contra el principal sector econòmic de la comarca i posa en perill el futur de centenars de famílies i del territori.
Imatge il·lustrativa
La verema serà un 15% inferior que l'any passat tot i que es manté "l'excel·lent qualitat" del raïm
Verema a mà
Verema a mà | Victor Merencio
Denuncien que els grans cellers els volen pagar 30 cèntims per quilo i «portar-los a la ruïna»