Cinc cellers del Penedès elaboraran vins amb llevats ecològics propis

Juvé & Camps, Gramona, Freixenet, Segura Viudas i Torelló utilitzaran llevats de la seva pròpia vinya com a resultat d'un projecte pilot de l'INCAVI i el clúster INNOVI

Sumarroca 2 CV 2018, un xarel·lo vermell subtil pensat pel públic jove

| 25/07/2019 a les 07:37h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Segura Viudas, Torelló, llevats ecològics, Freixenet, Gramona, Juvé & Camps
Imatge il·lustrativa
L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) com a centre de recerca, el clúster INNOVI com a coordinador i els cellers Juvé & Camps, Gramona, Freixenet, Segura Viudas i Torelló han desenvolupat el projecte ECOLLEVAT per produir llevats ecològics a través de la utilització de la biodiversitat de les seves vinyes.

Els llevats s'utilitzen per iniciar les fermentacions dels vins i la major part de cellers fan servir llevats comercials. No obstant hi ha un interès creixent en aïllar soques de llevat de les pròpies vinyes per una major diferenciació del producte, i, a més, al mercat hi ha molt poques soques de llevats ecològics, obtingudes en zones de fora de Catalunya. D’altra banda, la normativa d’elaboració de vins ecològics recomana la utilització de llevats ecològics.

El projecte, amb un pressupost de 243.300 euros i cofinançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el fons FEADER, es lliurarà als cellers el mes de setembre i servirà perquè puguin aplicar els nous llevats als seus vins i escumosos.

La recerca, que ha durat tres anys, té com objectiu elaborar un itinerari per a la producció de llevats ecològics com a cultius iniciadors per a vins i vins escumosos. 

Amb aquest projecte, els cellers integrants podran diferenciar i personalitzar els vins i escumosos d’alta gamma de mitjançant l’ús de llevats autòctons sense necessitat d’emprar-ne d’estàndards i comercials; podran obtenir llevats ecològics de comportament conegut per a l’elaboració de vins i caves ecològics i biodinàmics i incrementaran el control sobre la fermentació.
 

 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
El Govern, els cellers i els pagesos acorden discutir una solució estructural a la crisi a partir del novembre de cara a futures collites
L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i la DO Conca de Barberà organitzen la 49a Festa de la Verema que tindrà lloc a l’Espluga de Francolí els dies 23, 24 i 25 d’agost.
Davant les diferents informacions aparegudes a través de diversos canals i mitjans, Pimecava vol intentar clarificar la situació exposant el seu punt de vista.