torre del veguer

Imatge il·lustrativa

​L'aventura de fer vi de la Cerdanya

El celler del Garraf Torre del Veguer camina cap a la consolidació del projecte de "viticultura heroica" que practica des de fa més d'una dècada a 1.200 metres d'altura

​Neix el vi Like!, de Torre del Veguer, pensat pel públic millennial

| 24/07/2019 a les 08:53h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Vi cerdà, Cerdanya, Torre del Veguer
Cabirols, vespes, gelades i pedregades en el moment més inoportú. Són els riscos més corrents que han d'encarar a la comarca de la Cerdanya els viticultors que s'han atrevit a conrear vinya al Pirineu per elaborar vi d'altura.

El celler Torre del Veguer se'l coneix per la producció de vins del Garraf sota l'empara de la Denominació d'Origen (DO) Penedès, però també és un dels pioners en la plantació de ceps a 1.200 metres d'altura amb l'objectiu d'avançar-se a l'escenari que vaticinen les veus que fa temps que adverteixen del canvi climàtic. La bodega ja fa més d'una dècada que va posar en marxa el projecte cerdà, i aquesta setmana l'ha mostrat a professionals vinculats al sector vinícola i de la restauració.

Del paisatge d'aquesta vall pirinenca el primer que es pot esperar és trobar-hi alguns ramats de vaques i vedelles que pasturen, i potser també alguns camps de cereal, a més d'imaginar-hi vegetació de muntanya. En dos punts del municipi de Bolvir aquesta estampa es trenca i deixa pas a les vinyes. Torre del Veguer cultiva unes 2,5 hectàrees de pinot noir i riesling, varietats que a Europa són usuals en climes més freds, i les té repartides en dos camps a El Pla del Remei i als Planters. En aquest segon solar preveu plantar quatre hectàrees més de pinot noir, malgrat que aquí s'hi ha de practicar una "viticultura heroica" que requereix atencions especials, detalla el director del celler, Joaquín Gay de Montellá.
 

Joaquín Gay de Montellà mostra la vinya de Torre del Veguer a Bolvir, a tocar de les muntanyes del Pirineu. Foto: Jordi Bes



L'evolució de la planta és més lenta. Només cal veure la vinya dels Planters com està de poc desenvolupada malgrat que part dels ceps ja fa tres anys que hi són. De moment Torre del Veguer només vinifica amb el raïm de l'altre camp, on els gotims s'arriben a collir el novembre. A més, la productivitat és menor que en altres contrades i en "anys bons" s'obté un quilo de raïm màxim per cep, detalla Gay de Montellá. "La vinya no està tan còmoda", reconeix.

A més, ha hagut de rodejar els terrenys d'unes malles metàl·liques per evitar que hi accedeixin els cabirols, i tard o d'hora el responsable del celler creu que haurà d'instal·lar unes xarxes que protegeixin el raïm de les pedregades que poden caure sobtadament en una tempesta d'una tarda d'estiu.
 

Vins Llum del Cadí de riesling i de pinot noir. Foto: Jordi Bes


El celler produeix dos vins pirinencs, el blanc de riesling, del qual ja està disponible l'anyada 2018, i el negre de pinot noir, que passa per fusta, i del qual ara es pot tastar la del 2017. Duen el nom de Llum del Cadí en homenatge a la serra d'aquest nom, que es veu des de la vinya dels Planters. Entre els dos vins poden arribar a fer-se un miler d'ampolles anuals que per ara estan fora de DO per la ubicació. La vinya és a la Cerdanya, però la vinificació es fa al celler que s'ubica al municipi de Sant Pere de Ribes del Garraf.

Els preus d'elaboracions d'alta muntanya com aquestes no solen baixar dels 20 euros, fins i tot poden enfilar-se per sobre dels 30, i això fa que als restaurants calgui acompanyar-les d'una explicació perquè els comensals tinguin ganes de tastar-los.

La importància d'acompanyar el vi d'un relat

"Són desconeguts i els hem d'oferir, però una vegada la gent té el coneixement hi ha una demanda de tastar territori i productes de proximitat", explica Alejandro Molas, cuiner i ara responsable de la sala del restaurant Trumfes de Llívia. Hi ha qui se sorprèn que begui un Rioja o un Ribera i "paga menys", raó per la qual Molas insisteix que "s'ha d'explicar" el vi cerdà. A la clientela els diu que costa de fer, que hi ha poca producció i que és quelcom "exclusiu de la Cerdanya", i així s'anima a provar-lo.

La comarca rep molts visitants amb poder adquisitiu de Barcelona o fins i tot Madrid. Marc Pons, del restaurant Das 1219 del municipi del mateix nom, subratlla que veuen aquests vins com quelcom "bastant exòtic" i els tasten.

"Són desconeguts i els hem d'oferir, però una vegada la gent té el coneixement hi ha una demanda de tastar territori i productes de proximitat", explica Alejandro Molas, cuiner i ara responsable de la sala del restaurant Trumfes de Llívia.

 

Molas és d'origen barceloní i fa 10 anys que va fer el salt cap a la comarca. Considera que la impossibilitat d'oferir vins del territori era una mancança que s'ha començat a suplir, però encara els queda molt camí per recórrer. José Romero fa un any que va obrir el restaurant La Buixeda a Alp. També prové de Barcelona, i per a ell que es faci vi a la Cerdanya també ha estat tot un descobriment. "No és una zona típica de fer vi", ressalta durant la presentació del de la Torre del Veguer, que s'ha coronat amb un dinar maridat amb els vins que elabora el celler al Garraf i que ha conduït el cuiner José Carlos López a l'hotel Villa Paulita de Puigcerdà. Romero per ara no en té de cerdans a la carta i els comensals que rep solen portar una idea fixa de buscar el Rioja, Ribera, Penedès o Montsant "de sempre". Per a ell, "tot està una mica verd", i creu que els falten un parell d'anys per anar-se consolidant.
 

El lent desenvolupament de la vinya a la finca dels Platers amb la serra del Cadí al fons. Foto: Jordi Bes


Aconseguir la màxima expressió i adaptar-se al clima

El repte encara és aconseguir per a totes les elaboracions la màxima expressió aromàtica i gustativa de cada varietat amb una bona acidesa, que és quelcom que sol estar associat als vins de muntanya. A la botiga de La Viniteca de Puigcerdà, Àngels Tapias ofereix les ampolles cerdanes, i constata que quan les explica desperten interès i la clientela les compra. Per descriure-les a qui pregunta, detalla que aquests vins "són més intensos, amb els sabors més concentrats". Ella és filla de la Cerdanya i biòloga de formació, però no s'hauria imaginat mai abans que es plantaria vinya tot i que ja sabia que n'havia existit en aquest indret. A l'edat mitjana un refredament del clima va posar-hi fi al cultiu, detalla Gay de Montellá.

Als segles XIX-XX es va optar pel bestiar boví, però ja el 1984 es va encetar una primera experiència de plantar vinya a la Cerdanya francesa. A Torre del Veguer s'hi van posar el 2008. Ara hi ha prop d'una desena de vinyes a la comarca, amb experiències d'on han sorgit vins com la de Llivins a Llívia (que vinifiquen allà mateix) i la de Casa Sala, el projecte personal de Josep Ferrer, president d'honor de Freixenet, a Riu de Cerdanya.

Hi ha qui creu que el paisatge viurà una transformació substancial, i Tapias vaticina que en 50 anys haurà canviat i que els ceps poblaran la comarca. Es mostra convençuda que "la gent que s'atreveixi plantarà vinyes", i que la vegetació s'anirà adaptant al canvi del clima que ella entreveu en moments com els episodis de neu fora de temporada. I els símptomes no es limiten aquí. Gay de Montellá admet que amb l'onada de calor de finals de juny, que va ser especialment danyosa al Priorat, fins i tot a 1.200 metres es va socarrimar alguna fulla pel sol i les altes temperatures.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.