Vinyes dels Aspres
Vinyes dels Aspres | Arxiu imatges PTCBG

7 cellers i activitats de l'Empordà que hauries de conèixer

Àngel Garcia Petit és enòleg i soci de l'empresa Viemocions, una agència de viatges especialitzada en turisme del vi

Empordàlia celebra les seves desenes Jornades Gastronòmiques

Especial: has de saber!
Arxivat a: Enoturisme, Enoturisme Empordà, DO Empordà, Enoturisme
L’Empordà és aquesta zona geogràfica que queda aproximadament delimitada entre les muntanyes de l’Albera, a l’Alt Empordà, i Les Gavarres al Baix Empordà.

En aquest espai es barregen la muntanya, la plana i la costa oferint-nos una àmplia diversitat paisatgística que va sempre acompanyada de retalls d’Història, esdeveniments culturals i experiències gastronòmiques. Us en recomanem 7, cadascuna lligada a un celler de la D.O. Empordà que val la pena visitar, i deixem a la vostra curiositat descobrir-ne moltes més.
 

Palamós. Celler Brugarol. Foto: Arxiu Imatges PTCBG

 
Celler Brugarol i el Museu de la Pesca

El celler Brugarol val per si sòl una visita, sobretot si sou amants del disseny i l’arquitectura, atès que és un celler molt singular. Les instal·lacions i naus del celler són majoritàriament subterrànies i estan ubicades just a sota de les vinyes. La part aèria del celler està perfectament integrada al medi i no en destaca gens. El trobareu al terme municipal de Palamós, al Baix Empordà.

A més de vi fan també oli i tenen productes de l’hort que cultiven seguint les normes de l’Agricultura Ecològica. Podeu fer una visita i un tast fent reserva prèvia.
 

Museu de la Pesca Foto: Javi Cabrera. Arxiu imatges PTCBG


I ja que sou a Palamós podeu fer una visita al Museu de la Pesca de Palamós, on si us informeu amb temps, podreu participar de les variades activitats que organitzen, des de com cuinar el peix, identificar espècies o fer un viatge a través del temps per saber com pescaven els nostres avantpassats.

 

Cruilles, Monells i Sant Sadurní d'Heura. Sota els Àngels. Foto: Arxiu Imatges PTCBG


Sota els Àngels i el museu del Suro de Palafrugell

També al Baix Empordà, en aquest cas als afores de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura -a tocar de La Bisbal d’Empordà- hi ha “Sota els Àngels”, el celler de la Maria Jesús Polanco i en Guy Jones. Les vinyes i els vins transmeten sensacions que van més enllà del que estem habituats, ben segur perquè treballen bé i perquè segueixen escrupolosament les directrius biodinàmiques, una filosofia que impregna tota la seva vida i la biodiversitat de la finca.

I si us atrau aquesta manera d’entendre la vida, el celler disposa de dues estances perquè us hi pugueu allotjar i intenteu captar aquestes energies que enllacen el “terroir amb el cel” com ells mateixos us podran explicar.
 

Museu del Suro Foto: Pitu Garcia Batlle. Arxiu d'Imatges del MSP


Des del celler podeu anar a Palafrugell, on és imprescindible una visita al Museu del Suro, un lloc on podreu aprendre tota la història dels “tapers” les persones que feien els taps de suro, i veure com es feien i com es fan actualment aquests taps. Una indústria que -tot i ser menor- va dur molta riquesa a la comarca i va establir lligams molt estrets entre algunes famílies de tapers i algunes famílies de Reims (França) elaboradores de Champagne.
 

Mas Estela, Selva de Mar. Foto: Arxiu Imatges PTCBG


Mas Estela i Sant Pere de Roda

A quatre passes del mar, tot i que a una altura considerable, la Núria, en Didier i en Dídac us obriran les portes de “Mas Estela”, i us explicaran la seva manera d’entendre la vinya i el vi. El celler està situat al municipi de Selva de Mar entre el mar i el Monestir de Sant Pere de Roda, que presideix majestuosament tot l’entorn. Parlar amb ells i passejar per les seves costerudes vinyes és comprendre com de l’esforç, la feina ben feta, la humilitat i l’arrelament al territori poden sortir uns vins que transmetin tots aquests valors i la duresa d’una terra que costa que se’t faci amiga.

Treballen segons l’Agricultura Ecològica i la Biodinàmica. Disposen també de 3 petits allotjaments.
 

Sant Pere de Roda Foto: Toni Vilches. Arxiu Imatges PTCBG


Des de Mas Estela és gairebé impossible resistir-se a pujar fins al Monestir de Sant Pere de Roda, un dels centres eclesiàstics, culturals, econòmics i polítics més importants de l’Edat Mitjana a Catalunya. El conjunt està museïtzat i s’organitzen diferents visites i exposicions. I si us agafa la gana, també teniu un restaurant a la vostra disposició.
 

La Vinyeta Foto: Roger Lleida. Arxiu Imatges PTCBG


La Vinyeta i l'Ecomuseu - Farinera de Castelló d'Empúries

Més que un celler, “La Vinyeta” és cada cop més un ecosistema propi creat per en Josep i la Marta. El que va començar com un projecte per elaborar vi ha anat ampliant les seves activitats primer fent oli, després criant gallines, i més endavant posant ruscos d’abelles per fer-se la mel i tenint un ramat d’ovelles que els permet elaborar el seu propi formatge. Tots aquests productes són ecològics i estan a l’abast de tothom qui s’acosta al celler a fer una visita, un tast o una passejada per la finca. També tenen allotjament pels amants de l’Enoturisme, i un bon ventall d’activitats per a tota la família.
 

Ecomuseu Farinera Foto: Jordi Cassú. Arxiu Imatges PTCBG


El celler és a Mollet de Peralada, a l’Alt Empordà, i des d’allà us podeu arribar fins a Castelló d’Empúries, antiga vila medieval on podeu visitar l’Ecomuseu - Farinera. A la Farinera podeu aprendre quins tipus de blat hi ha, com es fa la farina i com es fa el pa, tot això explicat de manera amena i fent de tant en tant una mirada al passat quan les feines eren molt més feixugues que actualment.
 

Empordàlia Foto: Roger Lleixa Bertran. Arxiu Imatges PTCBG


Empordàlia i La Ciutadella de Roses

Empordàlia, dins del terme municipal de Pau (Alt Empordà), és una cooperativa que elabora vi i oli, i que posa a l’abast dels seus clients unes quantes activitats relacionades amb el vi i amb l’oli, a més d’una agrobotiga que permet fornir-se d’una bona quantitat de productes de proximitat i de qualitat. El celler actual és el resultat de la fusió de les antigues cooperatives de Pau, Roses i Vilajuïga.
 

Ciutadella de Rosses Foto: Arxiu Imatges PTCBG


Des del celler us poden oferir esmorzars a la vinya, tastos de vins i olis, passejades en bicicleta i fins i tot una visita a la Ciutadella de Roses. La Ciutadella, situada al bell mig de Roses reuneix la història dels darrers tretze segles amb restes de les antigues civilitzacions gregues i romanes.
I si la calor us comença a aclaparar, la llarga platja de Roses és a només quatre passes.
 

Vinyes dels Aspres Foto: Arxiu Imatges PTCBG


Vinyes dels Aspres i El Castell de Requesens

Al poble de Cantallops hi ha el celler “Vinyes dels Aspres”, el celler empordanès situat més al nord de la D.O., enganxat al Massís de l’Albera que fa de frontera entre l’Empordà i les comarques catalanes de França.

El celler té els seus orígens al segle XVII tot i que fa encara no vint anys que han tornat a elaborar els seus propis vins després de recondicionar i modernitzar totes les instal·lacions. Abans de fer aquest pas venien el raïm a una cooperativa. És un celler que malgrat seguir fent els estils de vi més tradicionals de l’Empordà no deixa d’assajar nous camins que posin en valor la terra, els raïms i la cultura vitivinícola empordanesos.
 

Castell de Requesens Foto: Pep Iglesias. Arxiu Imatges PTCBG


Relativament a prop de “Vinyes dels Aspres” podeu visitar el Castell de Requesens, un dels millors exemples de castell neomedieval que es conserven a Catalunya, i que des del segle XII ha estat modificat i reconstruït diversos cops. Actualment és visitable però no està habitat.
 

Terra Remota Foto: Arxiu Imatges PTCBG


Terra Remota i els monuments megalítics

“Terra Remota” és un celler de disseny contemporani, integrat al territori, respectuós amb el medi i tècnicament funcional. És el projecte enològic de l’Emma i en Marc, francesos d’origen que han trobat en aquest racó de l’Empordà el lloc on materialitzar el seu somni.
Treballen amb varietats de raïm tradicionals empordaneses i amb varietats franceses, sempre seguint els criteris de l’Agricultura Ecològica. Podeu fer una visita amb tast de vins, o podeu fer un pícnic entre les vinyes amb productes de proximitat i una ampolla de vi del celler. Sempre amb reserva prèvia.
 

Dolmen de cap de l'home Foto: Xavier Arnau. Arxiu Imatges PTCBG


Entre el lloc on us trobeu i la Badia de Roses si aneu resseguint la muntanya podeu arribar a trobar fins a més de cent dòlmens i menhirs. No cal buscar-los tots, però seguir alguna de les rutes megalítiques durant una estona us permetrà descobrir alguns d’aquests antics monuments funeraris que demostren que uns quants mil·lennis enrere aquesta part de l’Empordà ja estava habitada.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.