Les DO Terra Alta, Montsant i Priorat s'unixen per fer front a les pèrdues causades per l'onada de calor

Els representants de les DO demanen a administració la necessitat de buscar mesures per incentivar l'economia rural

, Terres de l'Ebre | 18/07/2019 a les 11:57h
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DOQ Priorat, DO Montsant, DO Terra Alta
Les DO ebrenques evaluen les pèrdues ocasionades per l'onada de calor.
Les DO ebrenques evaluen les pèrdues ocasionades per l'onada de calor. | Cedida
Les denominacions d’origen Terra Alta, Montsant i Priorat s'han reunit amb representants del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya per tal de crear un front comú i trobar solucions a les pèrdues causades per l’onada de calor que va afectar Catalunya el passat mes de juny, i que va ser especialment intensa a les comarques ebrenques. A la trobada, que es va fer la setmana passada, van assistir, en representació de les denominacions d’origen afectades, Joan Arrufí i Jordi Rius, president i secretari de la DO Terra Alta; Pilar Just, presidenta de la DO Montsant; i Sal·lustià Àlvarez, president de la DOQ Priorat.

Per part del Departament d’Agricultura van visitar les finques afectades Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural; Àngel Xifré, director dels Serveis Territorials a Tarragona; Ferran Grau, director territorial a les Terres de l’Ebre; Carles Chiner, cap de l’oficina comarcal de la Terra Alta; i Montse de Castro, de la Ribera de l’Ebre.

Els representants de les DO van transmetre a l’administració la necessitat de buscar mesures que incentiven l’economia rural, principal motor econòmic de les comarques afectades. La solució, segons les DO, passa per buscar un canvi en el model d’assegurances per a la vinya, que actualment cobreix danys a partir del 20% d’afectació del total de l’explotació. Les tres denominacions reclamen que es puguen cobrir els danys per parcel·la vitícola o per varietat, i que es valoren més i millor les varietats autòctones, ja que actualment tenen més valor les varietats foranies.

Des de les administracions asseguren que és fonamental conèixer en detall les parcel·les afectades i la incidència que ha tingut l’onada de calor en cada productor en particular per tal d’estudiar la possibilitat d’establir mesures d’ajut de cara al viticultor. Així mateix, des del Departament d’Agricultura es demana prudència a l’hora de parlar d’ajudes o solucions, ja que, en molts casos, no es pot establir indemnitzacions per a compensar danys de béns assegurables.

Des del Departament d’Agricultura, però, es mostren partidaris de donar suport al viticultor afectat. Així, un cop conegudes les xifres reals d’afectació, des del DARP es farà un plantejament a les denominacions d'origen per tal de consensuar els criteris que s’establiran en cas que arribin les ajudes que, tot i que hi ha consciència del caràcter urgent, difícilment arribaran abans de la verema.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 

 
Imatge il·lustrativa
El celler reafirma així la seva aposta pels Grans Reserves ecològics | Singular amplia la gamma dels monovarietals com Milesimé, Milesimé Rosé i Blanc de Noirs
Celler Joan Ametller, al Priorat
Celler Joan Ametller, al Priorat
Sergi Cortés
Joan Ametller, viticultor, presenta Família Ametller, un projecte vitícola amb 22 referències de vins del Penedès i el Priorat
Imatge il·lustrativa
Lourdes López
Barcelona, en una nit gurmet ben a prop de casa i a preu tancat
Imatge il·lustrativa
Recepta del cicle de receptes amb la DO Catalunya | Partim d'un vi negre jove de la DO Catalunya elaborat amb Merlot, per fer una recepta de tiramisú expres amb te matxa