Verema 2019

L'escassetat de veremadors i el raïm socarrat compliquen la collita

A les dificultats dels darrers anys per trobar personal que s'ocupi de la verema s'hi afegeix aquest estiu la pèrdua de gotims per l'onada de calor

L'onada de calor no ha afectat les vinyes i la DO Tarragona preveu una verema en condicions excel·lents

| 12/07/2019 a les 09:07h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Actualitat, Verema, Verema 2019
Verema a Llopart
Verema a Llopart | Llopart
El moment de la verema ja s'acosta i enguany es presenta amb complicacions afegides. A les dificultats que es venen registrant al camp en els darrers anys per trobar veremadors, cosa que ha fet que molts cellers hagin hagut de recórrer a empreses de treball temporal, se li ha unit enguany la pèrdua de raïm per l'onada de calor viscuda a finals de juny.

En bodegues de molts punts de Catalunya, des de l'Empordà fins a la Terra Alta, expliquen que almenys alguns grans s'han pansificat o directament perdut per les elevades temperatures. En indrets com el Priorat les pèrdues en algunes vinyes s'han quantificat en fins al 50% o més. Falta per veure si es poden arribar a incrementar perquè es vegi afectada la maduració del raïm que ha quedat als ceps a causa de l'impacte de la calor a les plantes.

Que se socarri el raïm al juny no té precedents, segons el viticultor Lluís Perpinyà: "No ho havia vist mai"

El viticultor Lluís Perpinyà, dels Guiamets (Priorat) -zona emparada per la DO Montsant- xifra entre el 5% i el 50% les pèrdues en camps del municipi. Explica que a les parts solanes de les vinyes "s'han cremat un munt de fulles", especialment en les disposades en emparrat, i allà on el raïm estava més exposat ha estat el que ha rebut més l'impacte de la calor extrema. Perpinyà ja ha complert 50 anys a l'ofici, però assegura que mai s'havia socarrat el raïm d'aquesta manera. Com a mínim a finals de juny. "No ho havia vist mai. Ha passat fins i tot en ceps que s'havien regat", adverteix. Al voltant del 15 d'agost precisa que es registren "calors fortes" i havia vist "cremar fulles i algun gra", però ara els sarments encara estan tendres i l'afectació ha estat major.

 

Raïm malmès per la calor a la Ribera d'Ebre


El viticultor calcula que a les vinyes disposades en emparrat es podria haver arribat als 44 o 45 graus centígrads de temperatura, per la qual cosa "és com si s'hagués passat un bufador", detalla. S'han vist especialment afectades la carinyena i el syrah, les varietats de cicle més llarg, mentre que la garnatxa, merlot i cabernet han resistit millor. Han patit sobretot la part més exposada al sol i allà on s'havia fet una poda que havia deixat poques fulles que protegeixen el raïm. També s'han produït danys importants allà on s'acabava d'ensofrar, una pràctica que serveix per combatre fongs (especialment l'oïdi), però que quan fa calor també pot contribuir a fer que la fruita acabi rostida. "Allí no ha quedat res", constata.
  Adaptar-se a les condicions extremes

Segons Perpinyà, "potser s'han de canviar algunes pràctiques de treball" i no retirar tanta fulla com s'havia anat fent habitualment. De fet, és la idea que ha aplicat enguany Josep Grau, del celler Josep Grau Viticultor (DO Montsant), que s'ubica a Marçà. En el moment que anaven a treure fulles van pensar-s'ho dues vegades i van decidir no fer-ho. "A nosaltres ens semblava que no havia plogut", recorda. Van constatar que només havien caigut 60 litres per metre quadrat i l'any anterior havien estat 250. "Vam decidir no treure fulles i segurament no en traurem", vaticina. Davant de la variabilitat climàtica que s'està fent habitual, i que moltes veus atribueixen al canvi climàtic, Grau considera que més que mai cal tenir present que "la vinya no és una cosa mecànica", i que cal fer un seguiment exhaustiu de cada moment de l'any per evitar ensurts i, en el seu cas, també reflectir bé l'anyada en els vins.

La carinyena i el syrah són les varietats que han patit més els estralls de la calor

Coincidint amb l'inici de l'estiu, a Josep Grau Viticultor van difondre una piulada a través del Twitter amb la qual anunciaven que busquen "stagers" per treballar durant la verema, amb l'allotjament i àpats coberts, i un sou a banda.
 
Es tracta d'incorporar personal temporalment per a l'època de la verema, o sigui de finals d'agost a finals d'octubre, i que ajuda en totes aquelles tasques que es fan en el celler. Grau explica que és el tercer any que ho fan, i que serveix a persones interessades o formades en el sector vinícola per aprendre, i alhora a la bodega es nodreixen de les experiències que han viscut els "stagers". Se'n quedaran tres o quatre, si bé l'anunci ha tingut èxit i han rebut més de 100 sol·licituds de gent de tot el món.

Totes les tasques no es valoren igual

Els "stagers" però no faran la verema com a tal, una tasca reservada al personal propi del celler i a treballadors que ja estan instal·lats al territori. Grau admet que un anunci com el dels "stagers" per buscar veremadors ni se'l plantegen. "La gent no vol fer la feina del camp. És més dura, i la del celler és més agraïda", ressalta. Ara en la collita del raïm treballa molta gent que ha migrat per buscar-se una vida millor, i assumeixen tasques que han perdut mans per la transformació de l'àmbit rural. "És una qüestió generacional. Els pares diuen als fills que no es dediquin al camp", recorda, així que molts joves s'han buscat la vida en noves ocupacions. "Tristament del camp s'ha fugit", rebla.

"Els pares diuen als fills que no es dediquin al camp", remarquen a Josep Grau Viticultor

Perpinyà també explica que molts dels viticultors de poblacions com els Guiamets es veuen abocats a tirar d'empreses temporals de treball "si tens una mica de volum de verema, i tal com és ara que no hi ha recanvi generacional perquè els fills tenen altres activitats". Són pocs els que en fan prou amb la família per collir el raïm, mentre que els treballadors que s'ofereixen des de les empreses tots són nouvinguts. La situació es reprodueix en altres indrets del territori, com al Baix Empordà. Al celler Clos d'Agon (DO Empordà i DO Catalunya), de Calonge, els agrada tenir personal de confiança i que ja hagi treballat amb ells perquè col·labori en la verema, però admeten que els costa. "Cada cop és més difícil aconseguir gent", afirma la gerent del celler, María Ortiz.
 

A Calonge hi té molt a veure el fet que és una zona turística de primer ordre en plena Costa Brava, així que hi ha altres ocupacions que atorguen més estabilitat i que coincideixen en el temps. "Molta gent pel tema dels sous se'n va abans a treballar a la restauració que a fer la verema", explica. Ja fa un parell d'anys que també han contractat els serveis d'un empresari que els ajuda a seleccionar els veremadors. Al celler volen ser curosos en aquesta tasca perquè atorguen molta importància a la qualitat, i és quelcom que també valoren especialment al celler Marco Abella (DOQ Priorat i DO Catalunya), on procuren tenir sempre els mateixos treballadors que fan la verema. "És símbol de confiança", indica el sommelier de la bodega, Joan Ayra. "No ens la podem jugar", afegeix María Ortiz.

A Vins Grau (DO Pla de Bages i DO Catalunya) també constaten que "comença a ser un problema trobar gent", afirma el gerent, Macari Pujadó. El celler es va fundar el 1885, van començar a embotellar el 1966 i la gestió ja està a càrrec de la cinquena generació. Han deixat de collir tot el raïm a mà. Des de fa tres anys han incorporat una màquina que els ajuda a fer la meitat de la verema, però és de petites dimensions, o sigui més curosa amb el raïm, assegura Pujadó. Agrega que als pagesos amb els quals col·laboren els paguen "un preu just" perquè es puguin guanyar la vida i que el treball al camp els sigui rendible.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Verema a mà
Verema a mà | Victor Merencio
Denuncien que els grans cellers els volen pagar 30 cèntims per quilo i «portar-los a la ruïna»
Imatge il·lustrativa
L’articulista usa com a metàfora del creixement del Penedès la polèmica del preu del raïm
Imatge il·lustrativa
Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associació de Viticultors del Penedès s'han concentrat en protesta pel preu del raïm