Advertisement

els vins de la setmana

Giró Ribot Solstici 2018, l’empenta més fresca

Joan Nebot ens recomana el Solstici 2018

Un vi blanc amb el millor tipus de criança: la que no es nota

Vídeo de la cinquena edició de la Cavacursa

| 21/06/2019 a les 12:21h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vídeos, Giró Ribot, Solstici 2018, Giró Ribot Solstici 2018

És evident que per fer un bon vi cal tenir una matèria primera de qualitat, és a dir, un bon raïm. Sense això, cap enòleg pot fer l’alquímia de transformar el plom en or. Ara bé, el que sí que pot fer un enòleg és espatllar una matèria primera, i d’un bon raïm fer-ne un vi mediocre, o fins i tot dolent.
 
No patiu, però. No és el cas d’aquest Solstici 2018 de Giró Ribot, on es donen les dues circumstàncies positives: d’un bon raïm i d’un bon enòleg (gràcies, Joan Rovira!) només en podia sortir un gran vi.
 
Comencem, doncs, amb una breu descripció tècnica: cupatge del 60% xarel·lo i 40% chardonnay procedents de vinyes de baix rendiment i de parcel·les concretes reservades per a l’elaboració d’aquest vi. Després d’una maceració a baixa temperatura, es fa un premsat suau del raïm. Una part del most va fermentar en dipòsits d’acer inoxidable a molt baixa temperatura, entre 12-14 ºC, durant un mes. L'altra part va racaba la fermentació en bótes de roure, on fa una criança amb les mares d’aproximadament dos mesos.
 
I és aquí, en aquesta criança, on l’enòleg ha fet palesa la seva saviesa. Els trets més apreciat dels vins blancs són la frescor a la boca i les aromes, també fresques, procedents del raïm. I de vegades, a la cerca d’una major complexitat, s’elaboren blancs amb fermentació i/o criança en bóta, on es perd la frescor en boca i les aromes fresques del raïm són substituïdes per les més pesants i vulgars de les bótes.
 
En el cas d’aquest Solstici la criança passa desapercebuda, només li ha donat una petita empenta, i les aromes dominants continuen essent les del raïm: fruita blanca, albercoc i nespra, i, ara que està ben florida, de ginesta. Només un lleu toc de farina crua procedent de la criança amb els llevats afegeix un punt de complexitat.

A la boca passa el mateix: domina la frescor, ara bé, la criança amb les mares i el chardonnay li han donat una cremositat extra, un gruix al paladar que li permet combinar a la perfecció amb plats més potents que els habituals dels blancs joves: marisc intens (ai, unes gambes vermelles a la planxa!), peixos blaus o blancs amb salsa, i risottos.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
L’Olivera iniciarà la replantació de la vinya aquest abril amb la mirada posada en recuperar varietats blanques tradicionals de la zona, segons apunten diferents estudis històrics
Imatge il·lustrativa
Aquesta setmana us proposem un vi blanc, un vi negre i un cava rosat, tots tres vins del Penedès
What the Food s'estrena! Primer vídeo d'aquest nou canal de gastronomia